Gigantul internetului Google a depasit grupul petrolier ExxonMobil si a devenit a doua capitalizare bursiera din lume, dupa Apple, scrie AFP.

Google a terminat sedinta de luni pe Bursa din New York cu o capitalizare bursiera de aproape 394 miliarde dolari, depasind pentru prima oara, la inchidere, Exxon (388 miliarde dolari). Apple ramane in frunte, cu aproape 472 miliarde dolari.

Frank Gillett, un analist la cabinetul de studii Forrester, evoca o "tranzitie simbolica" care "arata ca societatea valorizeaza din ce in ce mai mult intreprinderile bazate pe informatii si nu doar activele".

Exxon, ca si alte grupuri petroliere americane, isi vede actiunile scazand de la inceputul anului. Cotatia a scazut cu 1,17% pentru a inchide la 89,52 dolari luni, astfel incat pierderile au ajuns la 11,5% de la inceputul lui ianuarie.

Cotatia Google, in schimb, este pe traiectorie ascendenta: si-a dublat valoarea de la jumatatea lui iulie 2012 si si-a triplat-o din primavara lui 2009, cand bursa americana a atins minimul.

Chiar si cu un recul de 0,38%, pana la 1.172,93 dolari, luni, actiunile evolueaza la niveluri maxime istoric.

Recordul absolut la inchidere (1.180,97 dolari) dateaza din 31 ianuarie, cand Google a castigat 4% dupa anuntul unei cresteri de 20% a profitului net in 2013, la 12,9 miliarde dolari, pentru o cifra de afaceri de aproape 60 de miliarde dolari.

Google este lider in cautarea online, unde motorul sau Google Search este dominant, precum si in publicitatea online, unde si-a adjudecat o treime din piata mondiala, anul trecut, cand principalul sau concurent, reteaua sociala Facebook, nu a obtinut decat 5,7%, potrivit estimarilor societatii specializate eMarketer.

In plus, grupul californian isi multiplica incursiunile in alte sectoare de activitate, precum ochelarii interactivi, care vor fi lansati la productie de serie in acest an, sau obiectele conectate, cu achizitia, in ianuarie, a producatorului de alarme si termostate inteligente Nest Labs.

Google profita si de schimbarea recenta a obiceiurilor consumatorilor, care folosesc tot mai mult aparate mobile precum smartphones pentru a se conecta la internet.

Daca a inregistrat un esec in productia de telefoane (tocmai a anuntat vanzarea Motorola catre grupul chinez Lenovo), Google a devenit de neevitat in softuri: sistemul sau Android, utilizat de numerosi producatori, incepand cu Samsung, este folosit pe trei sferturi din noile telefoane inteligente vandute in lume.