​Compania poloneza ABC Data, cel mai mare distribuitor electro-IT din Europa Centrala si de Est, intra direct pe piata romaneasca, vrea sa construiasca detina un depozit aici si isi propune ca in primul an sa fie in top 15 distribuitori, tinta pentru 2017 fiind Top 5, au spus reprezentantii companiei. ABC Data are afaceri de peste 1,2 miliarde euro/an, este prezenta in noua tari, iar in Romania a avut intre 2010 si 2013 pachetul majoritar de actiuni la Scop Computers, companie care a intrat in insolventa.

ABC Data a intrat pe cont propriu in piata romaneasca de distributie, principalele tipuri de produse pe care le va distribui fiind IT, mobile si electrocasnice "Aproape tot ce se poate baga in priza", cum au precizat reprezentantii filialei locale care va ajunge la un total de 20 de oameni la mijlocul acestui an.

Compania estimeaza ca piata distributiei IT este in valoare de 800 milioane euro si isi propune o cota cuprinsa intre 2 si 5% pentru primul an si intrarea in randul celor mai mari 15 distribuitori. Tinta pentru 2017 este patrunderea in top 5. Cel mai mare jucator din piata este Network One Distribution, cu afaceri de 200 milioane euro.

ABC Data spune ca a semnat contracte cu 200 de vendori, are parteneriate cu magazine online cunoscute precum PC Garage si Evomag si vrea in viitorul apropiat sa deschida un depozit in zona Bucurestiului pentru a putea fi onorata in maxim 24 de ore orice comanda. In prezent, produsele vin de la doua centre logistice din Polonia. Si numarul de vendori cu care vor fi semnate contracte va creste.

ABC Data a inceput sa comercializeze si produse sub brandul propriu Colorovo, fiind vorba de tablete despre care reprezentantii companiei spun ca sunt peste media pietei ca si calitate. Sub acelasi brand vor fi lansate carcase de PC si diverse aparate de birou, precum tocatoare de hartii. ABC Data va comercializa si tablete ale firme ruse teXet asamblate la uzina din Cehia a Foxconn.

ABC Data activeaza in noua tari din Europa Centrala si de Est, este listata la Varsovia, are 400 de angajati si afaceri de 1,2 miliarde euro.

ABC Data a avut incepand cu anul 2010 pachetul majoritar de actiuni la Scop Computers, distribuitor IT care a intrat in insolventa in 2012 dupa ce a fost implicat intr-un scandal financiar cu presupuse fraude de zeci de milioane de lei.