​Google a anuntat un nou proiect de cercetare numit Tango prin care smartphone-uri echipate cu procesor puternic si cu diversi senzori de profunzime pot fi folosite pentru a crea harti 3D in locurile unde tehnicile traditionale de cartografiere sunt ineficiente. Compania spune ca tehnologia permite crearea unor harti ale interioarelor cladirilor si poate fi extrem de utila si celor cu deficiente de vedere.

Tango transforma telefonul in masina de cartografiatFoto: Google

Google testeaza Project Tango cu un smartphone de 5 inch echipat cu hardware si software care nu doar inregistreaza in 3D miscarea dispozitivului, ci poate sa si creeze o harta tridimensionala a locului. Senzorii fac 250.000 de masuratori 3D in fiecare secunda, comunicand in timp real pozitia si directia si combinand toate aceste date intr-o harta 3D a zonei, spun cei de la Google.

Ca si aplicatii ale acestei tehnologii, Google se refera la spatiile din interiorul cladirilor, unde clasicul Maps sau Street View nu a prea patruns. Proiectul Tango iti permite sa te misti cu telefonul in mana prin casa si sa obtii o harta detaliata a sufrageriei, astfel incat daca vrei sa-ti cumperi mobila noua nu mai este nevoie sa faci traditionalele masuratori fizice, ci te alegi cu o harta 3D a camerei creata de smartphone-ul plin de seznori.

Cei cu dificultati de vedere ar putea folosi un astfel de telefon pentru a se deplasa mai usor prin diverse cladiri, iar aceeasi tehnologie poate fi folosita si pentru a gasi un anumit produs intr-un urias supermarket.

Google va pune la dispozitia dezvoltatorilor 200 de kit-uri Project Tango pana la jumatatea lui martie si spune ca posibilitatile de aplicare sunt "nelimitate"

Google a colaborat cu universitatile George Washington si Minnesota, cu grupul german Bosch si cu compania de multimedia Movidius

Tehnologia este apropiata ca idee de cea a PrimeSense, start-up care a dezvoltat tehnologia Kinect a Microsoft in 2010 si a fost cumparat de Apple in noiembrie 2013.