In martie se implinesc 25 de ani de cand Tim Berners-Lee si colegii sai de la institutul CERN din Geneva au pus bazele World Wide Web-ului (www) fara de care dezvoltarea fantastica a internetului din prezent nu ar fi fost posibila. Internetul a devenit un fenomen fara de care nu ne mai putem imagina viata, iar The Telegraph a trecut in revista cateva dintre super-starurile care au contribuit la dezvoltarea internetului.

Tim Berners-Lee si colaboratorii de CERN, cum ar fi Robert Cailliau, gandisera initial reteaua pentru a ajuta mii de oameni de stiinta din lume sa tina legatura. Acum 25 de ani tanarul Berners-Lee i-a inmanat sefului sau o lucrare cu titlul "Managementul Informatiilor, o propunere". Seful a catalogat lucrarea ca fiind "vaga, dar extrem de interesanta" dar a dat unda verde pentru ca propunerile din ea sa fie puse in practica.

Berners-Lee si Cailliau au pus bazele limbajului hipertext ce sta la baza http-ului din adresele web si au pus la punct primul browser web, in octombrie 1990.

Creatorii www sunt uimiti de cat de mult s-au dezvoltat unele lucruri, dar si nemultumiti de altele, insa marele merit este ca au anticipat ca web-ul are un potential imens.

Iata cateva personalitati care au facut enorme de multe pentru WWW in 25 de ani.

Tim Berners Lee a avut ideea si o influenta mare asupra modului cum a fost pusa in practic. Si in ultimii ani a militat pentru ca internetul sa ramana deschis si a avertizat asupra exceselor ce au aparut.

Robert Cailliau este un informatican belgian care a lucrat la CERN intre 1974 si 2007. A contribuit la crearea retelei WWW si a dezvoltat primul browser pentru Mac.

Vint Cert este unul dintre parintii internet-ului si a dezvoltat primul serviciu comercial de e-mail, avand un rol esential si in crearea ICANN, asociatia care gestioneaza numele de domenii web.

Marc Andreessen a creat browser-ul Mosaic si apoi a fost printre fondatorii Netscape, browserul care a dominat prima parte a anilor 90'.

James Gosling, canadianul care a dezvoltat limbajul de programare Java.

Bill Gates - In anii 80' a intuit cat de promitator este segmentul software-ului pentru computere personale, iar dupa 1995 s-a impus cu sistemul de operare Windows si cu browserul Internet Explorer preinstalat.

Linus Torvalds este un IT-ist finlandez care a creat sistemul open-source Linux, foarte popular si acum.

Larry Page si Sergey Brin au fondat Google si l-au transformat rapid in cel mai bun motor de cautare, dar si cel mai popular. Google a avut o ascensiune fantastica si acum are afaceri anuale de 50 miliarde dolari.

Steve Jobs, fondatorul Apple, a facut o multime de lucruri pentru ca navigarea pe internet sa fie o experienta cat se poate de placuta. iPhone-ul, lansat in 2007 a fost primul smartphone in adevaratul sens al cuvantului, dovada si cifrele de vanzari din prezent (peste 150 milioane unitati anul trecut).

Jeff Bezos, seful Amazon.com, a creat un gigant al retailului online, a intrat si pe partea terminalelor (e-reader si tableta) si este considerat unul dintre marii vizionari ai web-ului.

Jimmy Wales, co-fondator al Wikipedia, a reusit sa mobilizeze multa lume pentru a crea unul dintre cele mai frumoase si utile proiecte de pe internet: enciclopedia online Wikipeida care nu e scrisa de academicieni, ci poate fi editata de oricine.

Mark Zuckerberg a creat Facebook si a transformat-o intr-o retea incredibil de mare, cu 1,2 miliarde de utilizatori. Fara indoiala ca internetul nu mai e la fel de cand Facebook e la moda, iar influenta reteiei va continua mult timp.

Jack Dorsey este unul dintre co-fondatorii Twitter, retea sociala cu peste 200 de milioane de utilizatori. Twitter are un profil diferit fata de Facebook, modul de comunicare este mai deschis, mai simplu, iar reteaua este foarte importanta pe probleme sociale si pentru masurarea opinie publice pe anumite probleme.

Elon Musk este unul dintre fondatorii PayPal si, datorita unei campanii stralucite si a unor unelte bine construite, platile pe internet s-au inmultit enorm. Acum, Musk dezvolta compania de masini electrice Tesla si are un proiect de transport revolutionar.

Janus Friis si Niklas Zennström au fondat in 2003 serviciul de comunicare Skype care a devenit o alternativa excelenta la convorbirile internationale care in vremea aceea erau foarte scumpe. Skype are peste 600 de milioane de utilizatori si a fost cumparata de Microsoft cu 8,5 miliarde dolari in 2011.