Facebook ar vrea sa cumpere cu 60 milioane dolari producatorul de drone Titan Aerospace, planul fiind ca aeronavele solare sa fie utilizate pentru a furniza internet wireless in zone sarace din Africa si Asia, relateaza TechCrunch. Titan realizeaza drone care functioneaza pe energie solara si pot sta in aer cinci ani, la altitudinea de 20.000 de metri.

Solara 60Foto: Titan Aerospace

Facebook ar putea furniza internet wireless ca parte a proiectului internet.org prin care si-a propus sa faca accesibil internetul pentru oameni din tarile sarace care nu-si permit smartphone-uri scumpe si nici abonamente clasice de date.

Titan dezvolta mai multe drone solare numite "sateliti atmosferici" si ar vrea sa inceapa vanzarile in 2015. Aceste aeronave au o anvergura a aripilor de pana la 50 de metri si pot sta in aer pana la cinci ani la altitudini de 20.000 metri. Viteza maxima de zbor este de 100 km/h.

La acea altitudine dronele pot fi utilizate si pentru a furniza servicii de telecomunicatii, iar sursele spun ca Facebook ar vrea 11.000 de drone prin care sa aduca internetul wireless in tarile sarace din Africa si Asia.

Nici Facebook si nici seful Titan, Vern Raburn, nu au confirmat informatia. Raburn, fost CEO al Symantec, spune ca aceste drone sunt un fel de "masini Tesla cu aripi", facand referire la sofisticatele masini electrice americane dezvoltate de compania cunoscutului antreprenor Elon Musk. Aceste avioane nu au nevoie de alimentare si bateria este puternica si dureaza mult.

Relatand informatia PC World noteaza ca tehnic proiectul este fezabil, insa ramane de vazut cat costa implementarea si daca intreaga retea de drone poate fi operata in siguranta, mai ales ca exista destule pericole, inclusiv cele legate de atacuri informatice.