Parlamentarii europeni au votat in mod covarsitor in favoarea noilor propuneri legislative pentru modificarea regulilor de protectie a datelor in Europa, prima schimbare majora din 1995 incoace. Sunt prevazute sanctiuni mai dure pentru companii, dar se introduce si limitarea crearii de profiluri si autoritati mai puternice si mai independente pentru protejarea datelor. O schimbare esentiala tine si de faptul ca firmele din afara UE vor trebui sa se supuna regulilor din Uniune.

Proeictul legislativ a fost votat cu 621 de voturi pentru, 22 abtineri si zece voturi impotriva. "Mesajul Parlamentului European este fara echivoc: reforma este o necesitate si acum este ireversibila", spune Viviane Reding, comisarul European pentru Justitie.

"Dupa scandalul de spionaj din SUA este clar ca protectia datelor este, mai mult ca niciodata, un avantaj competitiv. Vreau sa multumesc domnilor Albrecht si Droutsas pentru efortul neobosit depus pentru reforma legilor protectiei datelor. Votul de astazi este cel mai puternic semnal ca e timpul sa promovam reforma pentru cetateni si companii", mai spune Reding.

Pentru a deveni lege, propunerea trebuie sa fie adoptata si de Consiliul de Ministri al UE.

Reforma are 3 inovatii principale:

  • Va exista o singura lege de protectie a datelor pentru toate cele 28 de state si vor fi inlocuite cele 28 de legi nationale diferite. Beneficiile estimate ar fi de 2,3 miliarde euro/an.
  • Beneficiul One-stop-shop este legat de punctul descris mai sus. Companiile din orice tara vor avea de-a face cu o singura autoritate de supervizare, nu cu 28.
  • Toate companiile, indiferent unde isi au sediul central, vor trebui sa se supuna acelorasi reguli. Este o problema spinoasa pe care europenii vor de mult timp sa o rezolve. Prin aceasta prevedere si companiile din afara Europei - deci si cele americane, vor trebui sa se respecte legile din Uniune.

Prin acest vot, Parlamentul European a decis cum vor fi gestionate si protejate datele personale in viitor. In propunerea admisa sunt prevazute sanctiuni mai dure pentru companii, limitarea crearii de profiluri si autoritati mai puternice si mai independente pentru protejarea datelor. Insa cel mai important lucru este posibilitatea utilizatorilor de a cere suprimarea datelor lor, fiind, astfel, "uitati" online.

"Companiile europene vor sti exact ce reguli trebuie sa respecte, nemaifiind nevoite sa inteleaga 28 de legi nationale. Conform noilor reguli, pot fi colectate initial doar datele strict necesare pentru oferirea serviciilor. Am introdus si o dispozitie ce va proteja europenii de cereri de acces la date din partea guvernelor straine. Regulamentul va limita masiv felul in care companiile pot vinde datele noastre fara ca noi sa stim sau sa fim de acord. Va trebui sa reformam si felul in care opereaza serviciile de informatii la nivel mondial dupa dezvaluirile lui Edward Snowden. Dar aceasta este sarcina statelor membre", a spus Jan Philipp Albrecht, unul dintre promotorii noului proiect.

"Directiva pentru protectia datelor (...) va aduce ameliorari semnificative in procesarea datelor personale de catre politie si autoritatile judiciare in materie penala. Noi, Parlamentul European, trebuie sa asiguram drepturile cetatenilor fara sa sacrificam abilitatea politiei de a combate infractiunile", a spus celalalt mare sustinator al reformei, Dimitrios Droutsas.

Reforma regulilor UE privind protectia datelor, vechi de 20 de ani, ar fi trebuit sa aiba loc de mult timp, iar recentul scandal legat de supravegherea cetatenilor de catre NSA subliniaza dureros acest lucru, se arata intr-un comunicat al PE.