Domeniul cautarii pe intermet este abia la inceput, mai sunt multe de facut, iar computerele ar trebui sa ajunga sa ne inteleaga, sa distinga lucruri de context si sa "invete" singur foarte mult, a spus Larry Page la una dintre conferintele TED, in SUA. Seful Google a vorbit si despre ideea nebuneasca de a separa bicicletele de traficul auto, punandu-le pe cabluri deasupra soselei si este increzator in viitorul sistem de baloane care vor furniza internet in zonele sarace si izolate.

Larry Page a fost intrebat de ce Google a cumparat compania londoneza de inteligenta artificiala DeepMind (pentru 400 milioane lire sterline) si a explicat ca suntem abia la inceput cu cautarile pe internet, iar asta e o nebunie. "Computerul nu stie unde te aflii, ce faci si ce stii. Lucram pentru ca terminalele sa ajunga sa inteleaga contextul.", spune Page.

Aici se potriveste de minune si achizitia DeepMind, mai spune seful Google, fiindca ideea este ca trebuie sa ajungem in faza in care computerele isi inteleg proprietarii si nu mai sunt greoaie, iar aici un rol esential il va avea functionarea ireprosabila a comenzilor vocale. Page spune ca DeepMind este importanta pentru procesul de machine learning, o ramura a inteligentei artificiale in care computerele reusesc sa "invete" diverse lucruri din datele pe care le gestioneaza.

Acum, cei de la Google si DeepMind fac teste prin care computerele recunosc diverse lucruri din clipuri de YouTube. "Cu adevarat grozav la DeepMind este faptul ca ele (computerele n. r) invata singure lucruri si au inceput cu jocuri video (...) Sistemul vede aceeasi pixeli pe care-i vedem si noi, dar a invatat sa joace toate aceste jocuri cu performante superumane. Nu am reusit sa facem astfel de lucruri pana acum cu computerele pana acum. E chiar incredibil".

Larry Page a vorbit si despre Loon, proiectul prin care o retea de baloane va furniza internet in zone izolate si saracacioase. Pentru ca doua treimi dintre locuitori nu au acces la conexiuni bune de internet problema poate fi rezolvata de o retea de baloane care ar reprezenta puncte de acces inalte si ieftine. Satelitii ar fi fost o solutie, insa una foarte scumpa, iar ideea baloanelor le-a venit celor de la Google acum cinci ani si are la baza povestea unui om care acum 34 de ani a lansat un balon care a facut de mai multe ori inconjurul lumii.

Page a adus vorba si despre un nou proiect de transport, unul gandit sa separe bicicletele de traficul auto, suspendand-le pe niste cabluri deasupra soselei. Detalii suplimentare nu s-au dat.