Cei 400 de milioane de utilizatori de internet din UE se confrunta cu o loterie geografica in ceea ce priveste pretul, viteza si diversitatea ofertelor de servicii in banda larga, iar pentru servicii similare diferentele de pret sunt uriase pe teritoriul Uniunii. Romania, Bulgaria, Slovacia si tarile baltice au printre cele mai mici tarife, in timp ce in Cipru, Polonia, Croatia si Ungaria sunt atinse valorile maxime pentru abonamente lunare.

Mai multe studii publicate arata ca nu exista practic niciun model si nicio coerenta intre pietele de servicii in banda larga din interiorul UE. Consumatorii sunt de asemenea derutati in fata informatiilor divergente furnizate de operatori, ceea ce le limiteaza capacitatea de a alege oferta cea mai bine adaptata necesitatilor lor.

Preturile celor mai comune conexiuni in banda larga pot fi de pana la patru ori mai ridicate in unele state membre, chiar si dupa ce se tine cont de puterea de cumparare a fiecarei tari. In plus, 66% dintre cetateni nu cunosc viteza conexiunii de internet pentru care au semnat contractul. Cercetarile mai arata ca in medie, consumatorii obtin doar 75% din viteza conexiunii in banda larga pentru care semneaza un contract.

"Nu exista o piata unica a internetului si aceasta situatie trebuie sa se schimbe. Nu exista niciun motiv intemeiat pentru care o persoana ar trebui sa plateasca de peste 4 ori mai mult decat alta persoana in Europa, pentru aceeasi banda larga.", spune Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene

Noile date arata o diferenta de pret de pana la 400% intre tarile UE in ceea ce priveste ofertele de banda larga anuntate in reclame pentru categoria de banda larga fixa de 12-30 de megabiti pe secunda (Mbps), pentru care opteaza majoritatea cetatenilor europeni. Preturile pornesc de la 10 si 46 euro pe luna, in functie de locul de resedinta, si pot ajunge pana la 140 euro/luna.

Contrastele sunt mari la nivelul preturilor: banda larga anuntata in reclame la pretul cel mai scazut este disponibila in Lituania (de la 10,30 euro), in Romania (de la 11,20 euro) si in Letonia (de la 14,60 euro); in alte tari, cea mai ieftina oferta disponibila poate ajunge la 46,20 euro (Cipru), in Spania (38,70 euro) si Irlanda (31,40 euro) nivelul ofertei fiind foarte apropiat de cel inregistrat in Cipru. Cea mai mare amploare a variatiei interne la nivelul preturilor poate fi observata in Polonia, cu oferte care variaza de la 20 la 140 euro, si in Croatia ¬ de la 30 la 121 euro.

EXEMPLE

Daca o persoana se muta din Lituania in Polonia. ar putea plati cel putin un pret dublu la noul sau domiciliu pentru o calitate similara a serviciului in banda larga. Daca vrea calitate mai buna ar putea plati o suma de pana la 14 ori mai mare.

Cineva care se muta spre exemplu din Marea Britanie in Cipru va plati un pret de doua pana la patru ori mai ridicat pentru o conexiune probabil mai lenta.

O persoana care se muta din Franta in Spania va trebui sa studieze cu atentie ofertele disponibile, deoarece preturile serviciilor in banda larga din Spania pot fi cu pana la 50 % mai ridicate decat cele pe care le plateste in prezent.