Google a primit de la agentiile guvernamentale romanesti si de la instante 16 cereri de informatii legate de incalcarile unor reglementari sau de activitati infractionale, tara noastra fiind inclusa pentru prima oara in raportul de transparenta care a ajuns la a noua editie. Guvernul SUA a trimis la Google peste 10.000 de solicitari despre diversi useri, iar din Franta, Germania si India au venit peste 2.500 de cereri.

Numarul de cereri primite de Google in ultimele noua semestreFoto: Google

Google a primit in a doua parte din 2013 un total de 27.477 solicitari de informatii despre mai bine de 42.000 de conturi si a onorat solicitarile in 64% din cazuri. Compania spune ca guvernele au devenit tot mai insistente in a obtine informatii, iar ca dovada e faptul ca la primul raport, in 2009, au venit din toata lumea numai 12.000 de solicitari.

Din Romania au venit semestrul trecut 16 cereri legate de 33 de conturi de utilizatori si Google a raspuns afirmativ la 56% dintre ele.

Agentiile guvernamentale, instantele judecatoresti si partile proceselor civile solicita in mod regulat companiilor de tehnologie si telecomunicatii informatii privind modul in care o anumita persoana a utilizat serviciile respectivelor companii, iar datele raportului exact la asta se refera, incluzand Google si YouTube.

Cele mai multe cereri au venit din SUA, peste 10.500, Google onorand 83% dintre ele. Din Franta au venit 2.750, din Germania, 2.680, iar din India 2.513. Dintre tarile mici, Singapore a trimis cele mai multe cereri: 755.

Diverse legi le permit agentiilor guvernamentale sa investigheze incalcarile reglementarilor sau activitatile infractionale. Google primeste solicitari privind datele utilizatorilor de la agentii guvernamentale care investigheaza activitatea infractionala, de la agentii administrative, de la instante judecatoresti si de la alte entitati.

Cand primeste o astfel de solicitare, Google o examineaza pentru a se asigura ca aceasta este conforma cu cerintele legale si cu politicile companiei. In general, pentru a onora o astfel de solicitare, aceasta trebuie efectuata in scris, semnata de un reprezentant oficial autorizat al agentiei solicitante si emisa in virtutea unei legi adecvate.

Google spune ca, in cazul in care considera ca o solicitare are o amploare prea mare, incearca sa o restranga. "Reusim in mod frecvent sa restrangem amploarea solicitarilor. De exemplu, in 2006 Google a fost singura mare companie de cautare care a refuzat o solicitare din partea guvernului S.U.A. prin care se cerea predarea continutului cautarilor efectuate de utilizatori intr-un interval de doua luni. Am obiectat impotriva citatiei, iar in cele din urma o instanta judecatoreasca a respins solicitarea guvernului. In anumite cazuri, primim o solicitare pentru toate informatiile asociate unui cont Google si putem cere agentiei solicitante sa isi limiteze solicitarea la un anumit produs sau serviciu", spun cei de la Google.

Compania mai spune ca atunci cand este cazul, notifica utilizatorii in legatura cu solicitarile juridice, cu exceptia situatiilor in care acest lucru este interzis de lege sau de o decizie judecatoreasca.

Google a publicat si o animatie in care explica ce face cand vine o solicitare de date.