Companiile de telecom din Turcia s-au suspus cererilor autoritatilor si au penetrat sistemul de servere al Google, redirectionand utilizatorii catre alte site-uri, ca parte a ofensivei autoritatilor de la Ankara impotriva site-urilor care au criticat partidul premierului Erdogan, scrie Le Monde. Google spune ca interceptarile serviciilor DNS au avut loc si dovedesc faptul ca Ankara face orice pentru a inchide si ultimele portite de comunicare pe care internautii le mai foloseau pentru a pacali cenzura.

Google a receptionat multe informatii credibile si a confirmat ca serviciul DNS (Domain Name Server) a fost interceptat de catre majoritatea furnizorilor turci de acces la internet, spune compania.

Serverul DNS "spune computerului vostru adresa serverului pe care il cautati, in acceasi maniera in care cautati un numar de telefon in cartea de telefon", a explicat inginerul de la Google.

"Imaginati-va ca cineva inlocuieste cartea de telefoane cu alta, care seamana foarte mult cu originalul, cu exceptia faptului ca informatiile oferite despre anumite persoane sunt numere false de telefon", a adaugat expertul IT.

Miscarea este semn clar ca guvernul de la Ankara a inasprit cenzura, dupa ce in ultimele saptamani a interzis accesul la Twitter si YouTube. Prin aceasta noua interventie, una mult mai hotarata, autoritatile se asigura ca reusesc sa blocheze in mare parte portitele prin care userii puteau pacali cenzura.

Guvernul turc motiveaza actiunile prin nevoia de a-i impiedica pe cei care vor cu orice pret sa dea o lovitura de stat prin repetate dezinformari. Comunitatea internationala a criticat dur puterea de la Ankara, spunand ca e inadmisibil ca dreptul la libera exprimare sa fie calcat in picioare fara mila.

Implicarea autoritatilor si contributia operatorilor telecom la aceasta redirectionare masiva de trafic constituie un fenomen ingrijorator fiindca internetul ajunge sa fie in Turcia controlat la fel de puternic precum in China.

Redirectionarea catre false site-uri este in general facuta de infractori informatici ca parte a unui atac, astfel ca adoptarea acestei tactici de catre companiile telecom ale unui intregi tari reprezinta un lucru dus la extrem.