Microsoft retrage marti, 8 aprilie 2014, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat inca de unul din trei PC-uri din Romania. In lipsa actualizarilor, PC-urile pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor. Nici programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa odata cu expirarea suportului pentru Windows XP.
Problema majora o reprezinta PC-urile din institutiile publice care din cauza vechimii infrastructurii hardware nu suporta migrarea catre sisteme de operare mai noi precum Windows 7 sau 8.
Anuntul Microsoft a fost facut demult si problema popularitatii XP nu este doar in Romania.
- Marea Britanie si Olanda au incheiat acorduri de milioane de euro cu Microsoft pentru extinderea suportului pentru XP
Guvernele din Marea Britanie si Olanda au semnat in aceasta luna acorduri in valoare de milioane de euro cu Microsoft pentru extinderea cu inca 1 an a suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP.
Mai exact, Guvernul Marii Britanii a semnat la inceputul acestei luni un acord de 5,5 milioane lire sterline pentru extinderea cu inca un an a suportului tehnic pentru XP in tot sectorul public, potrivit The Telegraph. Un acord similar, in valoare de mai multe milioane de euro, a fost semnat cu Microsoft si de Guvernul Olandei, potrivit DutchNews.nl.
- Ce masuri se vor lua in Romania?
In Romania, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) este cel care a gestionat inca din anul 2009 achizitia licentelor Microsoft in institutiile publice centrale.
Statul a platit peste 106,6 milioane lei pe licente Microsoft in 2013, "o parte importanta" fiind licente de Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani, pentru care Microsoft nu va mai oferi suport tehnic, inclusiv actualizari de securitate, din 8 aprilie 2014, conform datelor comunicate HotNews.ro de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) la inceputul lunii noiembrie 2013. HotNews.ro a scris in exclusivitate in data de 6 noiembrie 2013 despre faptul ca Ministerul pentru Societatea Informationala, condus la acea vreme de Dan Nica, negociaza cu Microsoft rezolvarea acestei probleme.
- "Licentele de Windows XP reprezinta o parte importanta a achizitiei pentru ca au fost institutii care aveau calculatoare pe care nu putea rula decat acest sistem. Am luat nota de anuntul Microsoft privind faptul ca din aprilie 2014 nu mai asigura suportul tehnic pentru Windows XP si am numit o comisie alaturi de care am inceput discutii cu Microsoft privind modul in care rezolvam aceasta problema astfel incat insitutiile care au Windows XP pe calculatoarele din dotare sa-si desfasoare activitatea fara probleme. Lipsa de suport inseamna ca ar putea aparea probleme de securitate cibernetica si este un lucru care ne preocupa si suntem intr-un proces de dialog accelerat cu Microsoft pentru a ne asigura ca toate institutiile care folosesc Windows XP nu vor avea probleme de securitate. Maine (n.a joi, 7 noiembrie) ne vom intalni cu conducerea locala a Microsoft si saptamana viitoare cu conducerea Microsoft care raspunde de Europa", a declarat atunci pentru HotNews.ro ministrul Dan Nica.
STS a recomandat utilizarea de software open-source si inasprirea securitatii IT in institutiile publice, in lipsa unei solutii la problema PC-urilor cu Windows XP
In luna februarie din acest an si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a avertizat asupra acestui pericol.
Peste 75% dintre calculatoarele institutiilor publice din Romania care utilizeaza Windows XP nu suporta un sistem de operare superior datorita limitarilor hardware, a anuntat Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) care avertiza asupra riscului de securitate a datelor populatiei prin folosirea acestui sistem de operare, pentru care Microsoft va retrage suportul tehnic si de securitate in 8 aprilie 2014. STS recomanda folosirea de software open-source si inasprirea securitatii IT acolo unde se va folosi in continuare XP.
- Dan Nica: 70% dintre licentele folosite de institutiile publice centrale sunt licente Windows XP
In data de 4 martie 2014, noul ministru al Societatii Informationale, Razvan Cotovelea, a declarat in cadrul audierilor din Comisiile Parlamentare, ca "problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice este analizata de catre un Comitet tehnico - economic din care face parte si SRI, iar Ministerul va avea in perioada urmatoare un ghid de conformare pentru toate institutiile publice".
Prezent la aceste audieri din Parlament, Dan Nica, a declarat pentru HotNews.ro ca "din fericire, marii utilizatori de Windows XP care sunt Ministerul de Interne si Ministerul Apararii functioneaza in retele inchise, deci nu vor fi in pericol, dar ca institutiile care functioneaza in retele deschise vor trebui sa adopte un set de masuri de securitate, care va fi elaborat in saptamanile urmatoare de Comitetul din care face parte si SRI".
In conferinta de predare a mandatului catre Razvan Cotovelea, in data de 6 martie, Dan Nica a dat aceleasi asigurari jurnalistilor care l-au intrebat despre problema XP din institutiile publice.
- "70% dintre licentele din institutiile publice centrale sunt licente de Windows XP. Aceasta-i vestea rea. Vestea buna este ca majoritatea sunt la Ministerul de Interne si Ministerul Apararii care au auditate sistemele si lucreaza ca retele inchise, deci atacurile cibernetic acolo nu exista, sub forma atacurilor clasice. Pot fi alte atacuri, de tip spargeri", a spus Dan Nica.
Cu aceasta ocazie, Dan Nica a anuntat din nou ca vor fi emise niste masuri de catre Comitetul Tehnico-Economic:
- "Autoritatea nationala in materie de securitate cibernetica este Serviciul Roman de Informatii (SRI). Este singura institutie abilitata sa vorbeasca despre acest lucru si care are specialistii, expertiza, care culegele toate datele si informatiile si poate sa spuna daca sunt probleme si unde.
- Din acest motiv am amintit despre Comitetul tehnico-economic . Saptamana viitoare se va veni pe acest domeniu cu un set de reglementari care sa fie trimis institutiilor pentru toate licentele, nu numai pentru Windows sau Windows XP, utilizate de institutiile publice. De ce? Pentru ca numai in Comitetul tehnico economic puteau fi emise asemenea reglemantari care sa fie obligatorii pentru toate institutiile publice din Romania si doi - pentru ca doar acolo este vicepresedinte - adjunctul directorului SRI pe acest domeniu.
- In cadrul Comitetului am luat demult in discutie si masurile care trebuiesc adoptate (...)Windows XP este doar o mica problema pe care o rezolvam. Problema este mult mai mare si a necesitat o abordare care sa fie una completa. Recomandarile cred ca vor fi publice. Asteptati sedinta comitetului cand vor fi adoptate aceste decizii", a spus in data de 6 martie Dan Nica.
In cadrul aceluiasi eveniment, detalii au fost oferite jurnalistilor si de Adrian Kalapis, secratrul general din Ministerul pentru Societatea Informationala, care a spus ca in institutiile publice centrale sunt in prezent "144.000 de licente Windows XP si 18.969 licente Windows 8. De asemenea sunt licente de servere, dar aici nu sunt probleme pentru ca toate sunt la nivelul anului 2013".
Intrebat ulterior de ziaristi care sunt institutiile publice care au aceste licente, Adrian Kalapis a facut trimitere la lista de institutii din Hotararea de Guvern 460/2009.
HotNews.ro a incercat sa afle mai multe detalii privind situatia licentelor din institutiile publice mentionate de Adrian Kalapis, iar raspunsul primit in data de 7 martie a fost urmatorul:
- "Conform contractului de furnizare produse cu nr. RO/41 din data de 03.04.2013, inregistrat la MSI cu nr. 37/30.04.2013 ( subsecvent Acordului-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 , incheiat in baza HG nr. 460/2009 ) cele mai multe licente Microsoft XP au fost achizitionate pentru Ministerul Apararii Nationale (23.904) si pentru Ministerul Afacerilor Interne (43.069)".
De atunci si pana in prezent, Ministerul pentru Societatea Informationala nu a mai comunicat nimic pe acesta tema.
De celalta parte, pozitia a oficialilor Microsoft Romania pe aceasta tema a fost transmisa catre HotNews.ro inca de la sfarsitul lunii februarie 2014, iar de atunci aceasta nu s-a schimbat:
- "Confirmam ca suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP si Office 2003 expira la 8 aprilie 2014, asa cum am comunicat anterior. Asa cum procedam cu toate categoriile de clienti, ne-am manifestat disponibilitatea si suntem gata sa sprijinim Guvernul Romaniei sa migreze infrastructura curenta bazata pe Windows XP si Office 2003 la o infrastructura IT moderna."
HotNews.ro a adresat vineri, 4 aprilie, catre Ministerul pentru Societatea Informationala intrebari privind stadiul masurilor luate de autoritati in aceasta privinta, dar pana la publicarea acestui articol nu am primit nici un raspuns. Vom reveni cu aceste raspunsuri imediat ce le vom primi.
UPDATE Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat luni, 7 aprilie, intr-un interviu pentru Adevarul.ro:
"Planul este sa primim o propunere financiara din partea companiei Microsoft. Dupa ce vom primi in mod formal aceasta solicitare, vom continua discutiile in cadrul guvernului. Vom negocia fara presiunea timpului. Mie mi se pare putin complicat ca pana acum sa nu avem o oferta financiara. Nu se intampla absolut nimic de miercuri! Nu se va intampla absolut nimic. Sunt foarte convins!", a declarat Cotovelea, ministrul Comunicatiilor, pentru Adevarul.ro.
Intrebat daca depinde statul roman de Microsoft, Cotovelea a declarat: "Nu! Avem solutii de back-up: produse specializate antivirus si solutii de tip open-data. Turcia a mers pe un sistem alternativ. Germania a demonstrat ca poate fi folosit si un sistem Linux".
Pai pe banii folositi la "inasprirea securitatii IT", treci absolut tot pe Linux...si nici nu mai cheltui bani pe soft in viitor.
Da la noi cum totul e cu susul in jos, asta ar fi solutia paguboasa....n'asa dlor parlamentari?
Si uite de acolo costuri.
Si apoi legat de marea ingrijorare ca se termina suportul pentru XP. Eu am mari indoieli ca institutiile publice aplicau periodic updateuri pentru calculatoare, mai ales pe cele care nu erau legate la internet(ca sa se updateze automat). Asa ca daca Microsoft nu mai scoate updateuri, nu afecteaza calculatoare pe care oricum nu se instalau updateuri :)
Cat despre raspunsul" Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca problema va fi rezolvata inca de luna trecuta prin emiterea unui set de masuri de catre un Comitet tehnico-economic, din care face parte si SRI" e fabulous, un idiot care habar nu are ce se intampla da declaratii.
Voi astialalti care trompetati LINUX pe aci, stati jos ca habar nu aveti de o simpla compilare dar ati auzit si voi ca e cul sa zici ca esti fan Linux. jet
In schimb, cand e vorba de diferite mici programe, lucrurile se cam schimba. Trecand pe Linux va fi exclus sa mai ruleze programe dezvoltate cu MS Visusl Studio si vor trebui sa aiba altele dezvoltate altcumva, de altii. Si acolo cheltuiala.
Cel mai ieftin ar fi sa inlocuiasca calculatoarele cu XP in urmatorii 3-4 ani, mergand pe ideea ca virusii nu vin din aer, ci de pe site-urile dubioase pe care intre cei care pierd vremea pe-acolo si din Outlook. Ceea ce ar insemna sa renuntze la Outlook ca program de mail si sa treaca sa foloseasca un webmail. Sau, ma rog, daca tot raman cu Outlook, la nivelul MS Exchange Server sa aiba antivirusi care sa scaneze mail-urile si sa le blocheze pe cele dubioase.
Si cine i-a lasat pe pacalicii de la Ministerul pentru Societatea Informationala sa arunce cu bani in caini ? ...au achizionat masini second de nu rezista la sisteme noi?
... iar pe viitor mai pregatesc un tren de bani - sa cumpere masini&sisteme noi + periferice (gen imprimante, scanere ) sa le inlocuiasca pe cele vechi care nu raspund la sistemele noi ?!
iar pe 7 aprile (!) tot ce poate spune noul ministru al comunicatiilor e "Planul este sa primim o propunere financiara din partea companiei Microsoft..." ?
(sau unde sa gasim niste bani sa-i cheltuim sa acoperim prostia cum au gasit britanicii/ olandezii fara sa ne zboare capetele )
Iar cireasa (bomboana?) e "Nu se va intampla absolut nimic. Sunt foarte convins!" ..pai asta nu poti sa zici nici cand teoretic esti protejat cu toate update-urile oficiale la zi !!
La noi totul se va reduce la niste contracte (a se citit spagi) facute pe genunchi sub presiunea unei false urgente. Spun "falsa urgenta", nu pentru ca nu exista, ci pentru ca se stia de ea de ani de zile si nu s-a facut nimic (eu sustin ca inadins), tocmai pentru a forta niste mari sifonari de bani cu caracter salvator facute, acum, in ceasul al 12-lea.
Si nu care cumva sa rostim cuvantul "Linux", ca musca.O sa dam de tot felul de "specialisti" care ne vor spune ca e greu, ca e neprietenos, ca nu stie sa faca ce face windows... :) pentru ca - e bine sa creem paradigma asta bipolara:
ORI mega spagarie (si contracte de mentenanta "speciale"/upgrade costisitor de infrastructura) la Microsoft, ORI hackerii rusi/chinezi prin retele adiministratie noastre publice. Tertium non datur.
Deci: Linux.
Exista oameni care se incapataneaza sa scrie scrisori si sa le trimita prin posta.
Exista oameni care inca mai folosesc masina de scris.
Exista inca foarte multi oameni care folosesc windows crack-uit si virusat/virusabil.
Si poate in ziua cand o sa ne gadim mai putin la furaciune, la piratare, improvizatie si mai mult la siguranta, fiabilitate, scalabilitate (nu te obosi..) vom descoperi ca 99% din serverele care sustin internetul ruleaza pe linux. Ma gandesca trebuie sa fie un motiv pentru asta...
Nu trebuie sa manance si gura lu patronii de firme de IT abonate la contractele cu statul?
Iar Macurile sunt dublu ca pret. eu o sa raman cu windows deocamdata
2. Daca windows "nu merge", suni la MS la asistenta tehnica si o sa te factureze ei la minut. :)
Si nu am fost taxat la minut, chiar s-au interest dupa 3 luni de felul in care am rezolvat prroblema. Asa ca nu mai manca rahat ca pute
Exista o chestie care se numeste "bun simt". Ea apropie oamenii, indiferent de experienta lor de viata, de munca... Exprimarea ta dovedeste ca nu il ai.
Ca urmare, ne mai intalnim cand o sa ai vreo 12 ani de lucrat in IT pe proiecte mari, cand vei fi avut sute de calculatoare de administrat (eventual cu 3-4 sisteme de operare diferite), cand o sa instalezi/reinstalezi/updatezi WIndows de vreo 10.000 de ori pe cel putin citeva sute de masini diferite, cand o sa faci si desfaci sute de calculatoare din piese, cand o sa afli ce e aia package management, pentesting, masina virtuala, NAS, Samba, FTPS, balance load, Apache, PHP, SQL, ASP, Visual Fox, .NET, Python, MySQL, PostgreSQL, si MULTE altele, cand o sa lucrezi ca programator, ca administrator de retea, ca director de proiect pentru dezvoltare software, cand dupa ce schimbi slujbele astea, mai schimbi si firmele si tarile pe vreo 2 continente, cand in sfarsit o sa ai o experienta de munca similara cu a mea.
Exista o chestie care se numeste "bun simt". Ea apropie oamenii, indiferent de experienta lor de viata, de munca... Exprimarea ta dovedeste ca nu il ai.
Ca urmare, ne mai intalnim cand o sa ai vreo 12 ani de lucrat in IT pe proiecte mari, cand vei fi avut sute de calculatoare de administrat (eventual cu 3-4 sisteme de operare diferite), cand o sa instalezi/reinstalezi/updatezi WIndows de vreo 10.000 de ori pe cel putin citeva sute de masini diferite, cand o sa faci si desfaci sute de calculatoare din piese, cand o sa afli ce e aia package management, pentesting, masina virtuala, NAS, Samba, FTPS, balance load, Apache, PHP, SQL, ASP, Visual Fox, .NET, Python, MySQL, PostgreSQL, si MULTE altele, cand o sa lucrezi ca programator, ca administrator de retea, ca director de proiect pentru dezvoltare software, cand dupa ce schimbi slujbele astea, mai schimbi si firmele si tarile pe vreo 2 continente, cand in sfarsit o sa ai o experienta de munca similara cu a mea.
Dar pe plan mondial? De ce Linux e la 1% cota de piata pe desktop? Vorbim de piata mondiala, unde preponderant e vorba de o piata privata.
Firmale alea dau ca tampitele bani pe Windows in loc sa isi ia Linux?
Sunt multe chestii care trag Linux-ul in spate.
Un prim lucru: MS Office. Formatul e deja un standard universal. La orice schimb de documente intre institutii si/sau companii private apare nevoia de a utiliza acest standard. Solutiile non-Office ajung mai devreme sau mai tarziu la incompatibilitati, cand documentele sunt ceva mai complexe.
Si mai e si faptul ca nu ai oferta atat de bogata pe software. La fel pe componente hardware (drivere, de exemplu), oferta care e uriasa pe Windows. Si nici nu ai garantia unui suport ferm din partea unei companii cu actualizari, documentatie, cursuri, etc Pentru ca aici nu mai e vina MS ca administratia din Romania are XP pe 70% dintre calculatoare, la 13 dupa ce a fost lansat acel system. MS a oferit support timp de 13 ani, inainte de a trece mai departe.
La nivelul companiilor, faptul ca Linux-ul e gratuit conteaza mult prea putin, pentru ca sunt si multe alte lucruri care conteaza si costa, inainte de pretul OS-ului.
- % din piata de desktop. As incepe prin a remarca ca piata de desktop in sine este la un minim absolut. In ceea ce priveste piata de portabil, pe segmentul laptop, Ubuntu are un succes enorm. Pe segmentul de mobil, Android este bazat pe Linux. Inutil sa spun ca are o cota de piata covarsitor majoritara. Pe piata serverelor si a echipamentelor industriale critice (servere, routere, dispozitive de stocare, cloud computing, super-computing, echipamente numerice industriale, etc), Linux (sub diverse distributii) este de departe nr. 1.
- LibreOffice si OpenOffice (alternative open source) fac fix si exact ce face MS Office. Ba, ai fi surprins, chiar salveaza documentele in formate .doc, .xls etc.
- La nivelul companiilor, fiecare firma foloseste ce solutie IT considera eficienta, vezi prima mea remarca. Nu intru in nicio polemica aici.
Sa nu uitam insa ca vorbim de administratia publica si sa plasam discutia in contextul ei.
Si o ultima remarca: spunea cineva- pe buna dreptate, ca deja s-a investit in solutii pentru MS si ca n-ar avea rost sa o luam iar de la zero si sa refacem aceste solutii. De acord. Insa tehnologiile actuale de cloud si de virtualizare, fac posibila utilizarea unor solutii software, indferent de platforma.
"LibreOffice si OpenOffice (alternative open source) fac fix si exact ce face MS Office. Ba, ai fi surprins, chiar salveaza documentele in formate .doc, .xls etc." Eu nu am spus ca nu folosesc formatul Office, ci ca doar o sa ajungi la problem de incomaptibiliate daca documentul Word e ceva mai complex formatat sau daca in foaia Excel ai o tona de formule complexe (si se cam folosesc in administratie)
" Pe segmentul de mobil, Android este bazat pe Linux. Inutil sa spun ca are o cota de piata covarsitor majoritara"
Dar eu nu am spus ca e slab kernelul Linux. E chiar bun. Dar e o diferenta mare intre Android si Linux, ca sistem de operare pe desktop.
Android a reusit sa faca pe mobil ce face Windows pe desktop: merge pe o tona de configuratii hardware si are un ecosistem urias (aplicatii adica). Mai mult: are o companie uriasa (Google) care munceste din greu sa actualizeze in continuu OS-ul.
Aici sunt problemele cu Linux-ul si e foarte greu sa treaca de asta.
"70% dintre licentele din institutiile publice centrale sunt licente de Windows XP. Aceasta-i vestea rea."
Credeti ca mai este nevoie de adaugat ceva?!
http://windows.microsoft.com/en-ie/windows/lifecycle
2. Nu se intimpla nimic, poti sa continui sa folosesti Windows XP, nu ti se va inchide in fata.
http://en.wikipedia.org/wiki/LiMux
Pt cei care sunt obisnuiti cu Windows, uite cum poti face un linux sa arate ca Windows: http://news.softpedia.com/news/Turn-Lubuntu-in-Windows-XP-with-a-Theme-and-No-One-Will-Notice-436255.shtml
Ziceti de spagi, dar Linuxul nu trebuie si el intretinut? S-au luat programe de gestiune ce funtioneaza doar in Windows...voi vreti alte cheltuieli guvernamentale pentru noi programe? Banii care ar trebui sa ajunga la invatamant, sanatate, etc sa ajunga acum pe cumpararea de programe noi?
In plus, in marea mojoritate a multinationalelor prezente in Bucuresti se foloseste Windows si voi spuneti de Linux pentru mosii de functionari de la stat?
E bine sa te dai interesant, dar haideti sa gandim si logic....
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
Poate pun o intrebare gresita, de nespecialist, dar sa inteleg de aici ca nu exista internet in cadrul MAI si MAN?
Greseala lui de rationament este ca asta nu le face mai putin vulnerabile, dupa cum s-a vazut in cazul atacului Stuxnet.
Pentru mine ar fi o noutate absoluta, in cei peste 10 ani de cariera de IT.
In plus, cei de la MS ar putea si ei sa foloseasca informatia asta pentru propriile lor reclame.
Dar i-a baga niste operatiuni bancare online sau ceva brokeraj...sa vezi ca s-ar putea sa constati ca NOD-ul ala e praf.
Chiar vreau sa stiu aia cu algoritmul de analiza a traficului - care poate fi introdusa si la ministere, si se rezolva problema cu XP-urile :))
Off-topic: computerele au si vor avea mereu un ciclu, si din cand in cand vor trebui upgradate (= inlocuite). Deci in loc de acord cu MS pentru patchuri eu votez cu inlocuirea calculatoarelor. Iar la OS votez cu Linux, chiar daca necesita niste costuri de migrare software/training/sysadmins.
produsele microsoft sunt produse inferioare, consumer, se stie. nu au fost niciodata altfel. sunt produse proiectate special sa fie virusabile si stricabile pentru a intretine o piata de software de mentenanta bine platita.
dar nu ai cum sa stii asta. abia dupa ce intri in lumea linux, a sistemelor de operare adevarate incepi sa intelegi ca habar nu aveai calculatoare inainte. incepi sa casti ochii si sa intelegi lumea software. pina atunci esti micul meserias invatat cu xp pirat si cu reinstalari fara numar. traiesti cu impresia ca e normal sa cumperi scump un gunoi pe care sa-l repari la nesfarsit pe alti bani...
mai sus se intreba cineva, ce vor face utilizatorii care abia stiu xp. simplu, vor invata, asa cum invata telecomanda la un televizor nou, asa cum invata sa umble cu o tableta si asa cum au invatat facebook-ul. ca acolo se poate, nu mai e greu. uite asa le zboara mainile...
I-am zis: gata, m-am saturat.
Vreau sa va spun ca intr-o juma' de ora a invatat sa-l foloseasca.
Pt ceea ce-i trebuie lui (facebook,messenger,mail,internet si cateva pdf-uri sau documente) este arhisuficient.
Deja stie sa adauge si sa stearga utilizatori (lucru la care recunosc ca nu ma asteptam din partea lui).
Inca din 2002-2003,nu mai stiu exact, de la primele variante de kde sau gnome (pe vremea aia parca de la suse le-am gasit) am folosit linux-ul ca rezerva de sistem de operare pentru cazurile cand pica windows-ul.
Toate calculatoarele mele au avut linux langa windows.
Fie-mea de 4 ani se joaca pe net si se uita la desene numai pe linux (ubuntu). Nu pot s-o las pe windows, ghiciti de ce.
Daca un copil de 4 ani stie sa foloseasca ubuntu, de ce un functionar are nevoie de cursuri pentru a folosi un sistem foarte stabil si foarte intuitiv ? Ce treaba are cu linia de comanda? In mod normal nici nu trebuie sa aiba acces la ea.
Baiatul ala de la protv, George Buhnici, cu emisiunea "i-likeit" spunea la un momet dat ca pentru bunica-sa a cumparat un laptop pe care i-a instalat Ubuntu si femeia il foloseste cu succes.
Succesul windows-ului s-a datorat interfetei grafice cu utilizatorul.
Linux-ul a preluat aceasta idee si in prezent aceasta interfata grafica este mai dezvoltata decat cele mai optimiste asteptari.
Multe detalii din linux au fost preluate de windows 8.
Ce rost are sau dai 2000 lei pe un laptop si inca 1300 pe windows si microsoft word ?
Sa nu mai vorbesc de photoshop si alte softuri care costa imens.
In concluzie, si aici ma adresez celor care au scris mai sus si se sperie de linux, daca un copil de 4 ani sau o bunicuta folosesc ubuntu fara probleme, nu vad de ce nu s-ar trece la linux in institutii.
O sa ramaneti uimiti de cate extensii are librreoffice, de cat de usor poti sa exporti un document in pdf, sau cat de repede recunoaste o imprimanta sau o retea
daca se vrea exista solutii. intotdeauna!
Eu am lucrat acum 15 ani in administratia publica. Care erau alternativele atunci? EI? Pai Windows, Windows si iar Windows. Astea erau UNICELE alternative reale.
Ce tot ii dati inainte cu "fara viziune pe termen lung"? Ce putea sa faca administratia publica/sau firmele ca sa isi informatizeze sistemele in ultimii 20 de ani? Sa astepte Ubuntu sa se nasca, sa isi puna si el o interfata grafica si sa adauge niste aplicatii, cat de cat?
"Ubuntu 4.10 (Warty Warthog), released on 20 October 2004, was Canonical's first release of Ubuntu, building upon Debian". Asta e prima versiune de Ubuntu.
2004, da? Windows-ul trecuse deja prin Win 3.0, Win 3.1, Win95, Win98 si WinXP si avea deja o tona de aplicatii si unelte de dezvoltare.
Si ia uite si de pe Wikipedia.
"Ubuntu 4.10's support ended on 30 April 2006"
2006, da? Atunci s-a terminat suportul pentru versiunea aia prima de Ubuntu. XP-ul lansat in 2001 si-a terminat suportul in aprilie 2014.
Vad ca multi nu inteleg ca problema nu e doar de bani si de spaga si ca aia de la MS au prins radacini adanci in 20 de ani si sunt greu de ucis.
are Libre Office si o gramada de aplicatii profesionale cum ar fi Blender instalate
merg toate pe calculatorul meu
e romanesc,e facut de Sorin
si are ZFS inclus
cel mai bun sistem de fisiere
si e pe romaneste
si are multe interfete inclusiv cea de Mac incluse
mai ziceau unii ca in lumea linux nu ai cu cine vorbi daca ai o problema. extraordinar, si acum cu cine vorbesti de suport si licente si mai ales ce, ca microsoft vorbeste doar pe bani. daca esti amarastean nu prea ai multe vorbe de schimbat cu ei...
e clar ca in final tot la programel libere ajungi ca n-ai banii necesari sa-ti permiti luxul de a folosi programe platite. asa ca de ce sa nu mergi de la inceput pe drumul cel bun.
De asemenea, cu cateva exceptii nu am vazut sa analizeze cineva problema asta in mod corect si neutru. Fiecare trage cum vrea si poate.
Pai hai sa vedem.
In prezent, cea mai buna solutie pentru realizarea unui sistem informatic este utilizarea tehnologiilro de tip web + cloud.
Evident, in Romania asa ceva nu exista in prezent (ma refer la sistemele nationale).
Deci avem 2 posibilitati mari:
I. Ramanem la Windows
II. Trecem la Linux
Aici situatia se complica putin.
Daca ramanem la Windows avem 2 posibilitati:
1. Ramanem la XP si implicit vulnerabili
2. Trecem la Windows 7/8 => costuri de licentiere care INCLUD si SUPORT TEHNIC.
Daca trecem la Linux in schimb lucrurile nu sunt asa simple si trebuie tinut cont de multe lucruri:
1. Migrarea intregii infrastructuri
Asta nu ar fi o problema daca softurile ar fi web/cloud based dar nu sunt. TOATE SOFTURILE NATIONALE SUNT WINDOWS EXCLUSIVE, dezvoltate cu tehnologii Microsoft, ceea ce face migrarea extrem de dificila.
Deci putem sa:
a) Rescriem toate softurile pentru Linux
b) Rescriem softurile folosind tehnologii web/cloud
In ambele cazuri => costuri noi si perioada mare de tranzitie (de cativa ani)
Si pentru ca nu putem sta fara sisteme nationale cativa ani, vom fi nevoiti sa ramanem la Windows cel putin pana ce softurile noi sunt gata.
In cazul asta se revine la punctul I.
2. Achizitionarea de suport tehnic
Nicio institutie din lume nu foloseste un OS fara suport tehnic. Franta si Germania platesc bani grei pentru el (openSuse ofera 90 de zile de suport pentru 60 de euro per licenta). Evident asta implica alte costuri.
In prezent in RO exista o lipsa acuta de specialisti Linux.
Si nu o spun ca user de Windows ci ca programator. Asta e tristul adevar.
4. Instruirea personalului din institutiile publice
Cred ca e clar pentru toata lumea ca 90% din cei ce lucreaza in astfel de institutii sunt persoane care nu prea le au cu IT-ul si abia se descurca cu Windows.
Trecerea la Linux, fie el si Ubuntu sau LinuxMint ii va bloca total.
Si avand in vedere puctul 3, treaba asta nu e asa usoara ci e de durata.
Evident, apar si alte costuri.
In final, migrarea imediata la Linux este IMPOSIBILA si SINUGIGASA pentru (si asa lentele) instututiile statului.
Cea mai buna solutie este continuarea cu MS si Windows inca o runda iar in timpul asta sa se realizeze refacerea infrastructurii pe tehnologi web/cloud si instruirea personalului. Dupa aia, migrarea va fi usoara
In alta ordine de idei, cred ca HotNews ar trebui sa realizeze un articol serios pe tema asta, si sa se consulte cu numerosi specialisti IT. Poate un interviu cu domnul Pambuccian va lamuri situatia si astfel atat fanii MS cat si fanii Linux vor intelege cum stau lucrurile.
- cum bine ai remarcat, discutia nu este "Windows" vs. "Linux". discutia este despre lipsa de viziune si planificare in constructia infrastructurii IT a administratiei publice, combinata cu rea-vointa/interese ilegitime.
- Nu a zis nimeni mai sus ca Linux e gratis. Nimic nu e gratis si costuri sint peste tot.
Insa nici nu am vazut vreun studiu care sa arate, ca pentru aceleasi "use case-uri" din administratia publica, Investitia Initiala + Total Operating Costs este mai buna pe solutiile MS decat pe cele bazate pe Linux. Dimpotriva.
- In fine, in contextul in care vorbim de securitate informatica, vorbim despre atacuri asupra sistemelor de comunicatii ale unor ambasade, despre spionaj, despre malware, despre baze de date cu informatii sparte (inclusiv cu informatii private), discutia de mai sus mi se pare inca si mai relevanta. Care e nivelul (standardul) de securitate informatica care trebuie garantat? Daca adaugam acest cost la ce cele doua de mai sus, care solutii sint cele mai bune?
- Tot aici, fara sa vorbim de costuri. Sa presupunem ca doua sisteme de operare costa la fel. Unul este closed-source, unul este open-source. Care din cele doua garanteaza user-ului mai multa securitate? Se jura MS ca e sigur Windows si nu are backdoors pentru NSA? Ok. Ii credem pe cuvant? In Linux, fiecare oricine poate sa vada orice linie de cod din spatele sistemului.
- Daca parintii mei de 64 de ani au trecut de la WIndows la Ubuntu, cred ca si administratia publica poate trece fara probleme. Vorbesc ca unul care a lucrat (si) prin ea. Marea problema la trecere va fi sa gasim un Solitare care sa arate ca ala din Windows, ca Mine(sweeper) exista deja.
Nu as baga mana in foc ca e vorba de comisioane date de MS (nici ca nu ar fi) dar sigur exista interese din partea si pentru firmele intermediare si firmele de soft care s-au ocupat de informatizarea institutiilor (de genul Siveco/TeamNet etc.).
- Daca vorbim de securitate si de cloud, OS-ul instalat pe sistemele angajatilor conteaza mai putin pentru ca sistemul este de fapt pe un server care trebuie sa sigure si securitatea.
La nivelul asta deja vorbim de mai multe layere de securitate, majoritatea hardware.
- Nu as putea sa iti zic, sincer sa fiu, care din OS-uri este mai sigur. Asta tine foarte mult de filosofia din spatele open source si closed source.
Adeptii open source sustin ca daca ai codul poti vedea imediat bresele de securitate si le poti acoperi.
Adeptii closed source sustin ca daca nu vezi codul nu stii care sunt bresele si nu le poti exploata.
Ambele prezinta si avantaje si dezavantaje.
In cazul open source avantajul e ca le poti acoperi imediat.
Dezavantajul e ca si "the bad guys" le stiu si le pot exploata inainte sa le repari.
Alt dezavantaj ar fi ca pentru a avea acces la cod trebuie sa te bazezi pe versiunile non enterprise ale distrbutiei, cele care sunt community based si deci pe munca voluntara a unor oameni.
In cazul closed source avantajul e ca bresele sunt gasite mai greu.
Dezavantajul e ca sunt mult mai putini oameni care se ocupa de repararea breselor si ar putea dura.
-Au existat atacuri impotriva serverelor atat cu Linux si Windows, toate soldate cu pagube mari. Totusi cazurile situatiile au fost putine (evident, cele facute publice).
Apoi ar trebui garantata o protectie a serverelor impotriva atacurilor de orice fel si asigurarea unor sisteme de backup si fallback in cazul in care atacurile reusesc.
-Nu stiu cat de sigura e faza cu backdoorul NSA din Windows. Dar daca intradevar au facut-o, atunci au facut-o pe baza actului Patriot (sau cum se numeste legea aia cretina la Americani) iar asta e valabila pentru orice companie de acolo si orice OS inchis. Aici intra si OS X si distributiile enterprise de Linux de genul Red Hat, care nu sunt open source, cat si serviciile cloud/online de genul Google.
Exista totusi o initiativa MS prin care guvernele si serviciile secrete world wide au acces la codul sursa: http://online.wsj.com/news/articles/SB1042592554169993184
Iar daca intradevar s-ar dori, si ai nostri ar putea cere codul sursa ca sa se convinga. Dar nu vor.
In acelasi timp, formul Ubuntu.ro pe care activez de multi ani, da de ani de zile asistenta pentru mii de utilizatori. Gratis.
- In Romania nu sint competente pe Linux. Nu stiu de unde ai informatia asta. 1. Exista. 2. Daca nu e suficienta, un nivel corect al salariul competitiv, o va atrage sau altfel spus, unde exista o cerere, va exista si o oferta. Si asta nu pe termen lung, ci vorbim de luni. Nici competentele Ms Win nu erau. Si uite ca au aparut. Rapid.
- Aplicatii specifice scrise pentru Win. As incepe prin a remarca ca numai un numar mic de utilizatori din administratia de stat foloseste aplicatii sprecifice (softuri GIS, softuri de gestiune, ERP, custom-made etc). As continua prin a spune, ca faptul ca aceste softuri au fost vandute ca pachete "closed source" si beneficiarul nu stie ce e inauntrul lor, este o grava amenintare cu privire la securitate, in particular pentru softurile care sint in sisteme critice. De aici si discutia din CSAT, cu privire la necesitatea avizului SRI. Ca sa scurtez mult o lunga discutie, pentru aceste cazuri specifice, rescrierea si mutarea acestor aplicatii in cloud ar putea fi o solutie.
- Sint de acord ca statul a investit DEJA mult in MS. Si nu numai. Avem la nivelul administratiei publice centrale si locale 'j de licente de produse Oracle, de produse ESRI, VMware, etc. Cam tot ce s-a putut baga cu ghiotura prin licitatii. Minunat. Imi dai voie sa iti intorc intrebarea: cati admini si tehnicieni are statul ca sa foloseasca astea?
- N-are. Deci ce face? Deleaga administrarea catre firme private. Bingo.
Dar in primul rand nu e normal ca statul sa apeleze la forumuri pentru asa ceva iar in al doilea rand, din pacate, multi functionari nu vorbesc engleza :| An cunostiinte care sunt functionari si nu vorbesc iar pentru ei un simplu web search e ceva greu de inteles.
- Nu am zis ca nu exista competenta Linux ci doar ca nu la nivelul asta. Evident, un salariu competitiv va atrage si va motiva oamenii competenti.
- Evident, nu toti folosesc dar se folosesc totusi. Un exemplu ar fi Revisal (parca asa se numeste) care e Windows app (din ce stiu eu) si e obligatoriu pentru toti angajatorii. Daca ai Linux sau OS X..
Si da, faptul ca softurile sunt in format closed source nu e bine. Tocmai de asta sustin un sistem cloud/web.
- E clar ca statul investeste bani in licente (suportul pentru Oracle costa enorm).
Si din pacate da, plateste firme din exterior sa asigure administrarea.
Tocmai de asta ziceam ca exista interese. Dar exista mai multi admini de Windows decat de Linux si tocmai acest lucru va fi exploatat.
- Pentru cei care nu sint de aceeasi parere, pot spune ca pentru orice firma de dezvolta un soft pentru Windows, exista una care face un soft similar pentru Linux. Ca urmare, discutia se reducere la costuri. A da, si la coruptie.
- Migrarea imediata ar fi imposibila si sinucigasa.
Depinde CE migram, CUM migram si dupa ce PLAN migram. Daca vorbim de workstations tipice(desktopuri cu aplicatii office, web browsere, imprimante, copiatoare si servere de stocare in LAN) - jandarmeria franceza a trecut vreo 90.000 de la Windows la LInux in doar cativa ani. Daca vorbim de altele, discutia poate avea loc doar de la caz la caz.
- O ultima observatie. Sint convins ca decizia luata de autoritatile noastre (MCSI in particular) - oricare va fi ea (inclusiv daca ar alege sa treaca la Linux), va fi lipsita de orice viziune si planificare pe termen lung. Faptul ca am cheltuit cateva zeci de milioande euro pe un rahat de protal cum este e-Romania, este o ilustrare tipica, ca argumentele noastre (bune/proaste, pro un OS sau altul, pro o solutie sau alta) nu au nicio relevanta. Relevanta este doar coruptia. Din pacate.
- Eu vorbeam doar de migrarea sistemelor nationale si trecerea celor ce utilizeaza astfel de programe pe Linux.
Daca tot ce faci e web + office, se paote face imediat.
De asemenea, chiar tu ai zis ca e vorba de cativa ani. Eu ma feream la o migrare imediata.
Si sincer sa fiu, la cat de incompetenti sunt guvernanti nostri, ii cred in stare sa incerce si sa se trezeasca pe urma ca am ramas fara sisteme nationale.
- Din pacate da, coruptia dicteaza. Personal sunt convins ca indiferent de varianta aleasa, vor exista avantaje si dezavantaje. Dar dupa cum stim, guvernantii nu fac ce ar trebui ci doar ce vor ei, asa ca orice ar alege, ar alege pentru ca va fi bine pentru ei si pentru clientela politica.
Si iti dau un exemplu negativ pe tema asta. La Spitalul judetean Constanta (unde am cativa prieteni medici) au incercat deja trecerea la ubuntu si s-au trezit ca nu pot isntala softurile pentru anumite aparate emdicale si pentru retete :| De nivelul asta de incompetenta vorbim in Romania...
- La faza cu softurile similare permite-mi sa nu fiu in totalitate de acord cu tine. Anumite softuri de pe Windows nu au alternativa (la acelasi nivel) pe Linux. Suita de la Adobe e unul din exemple.
Evident, asta nu tine de stat decat, in cel mai rau caz, la nivelul Ministerului Educatiei si scoli/licee cu specific.
In timp ce MCSI va da flacari cu notiuni pe care nu le-au digerat nici pe jumatate, gen "e-guvernare", "e-business", "Agenda Digitala", etc, e-romania ramane cel mai ilustrativ exemplu de incompetenta, spagarie si sifonare de bani, iar PRACTIC, la utilizarea IT in administratia publica (plus regii) sintem praf:
- unei scrisori ii ia 2 saptamani sa ajunga din Hong Kong la Bucuresti si 3 saptamani sa ajunga de la Bucuresti la Bacau.
- cateva zeci de milioane de euro mai tarziu, in continuare nu poti sa iti faci o firma strict prin mijloace online
- cateva (alte) zeci de milioane de euro mai tarziu, in continuare nu poti sa iti obti documentele de stare civila online
- 10 ani mai tarziu si alte multe gramezi de euro, tot nu poti (in afara de unele cazuri rare - exceptii) sa afli online cati bani datorezi statului si sa ii si platesti tot online (indiferent ca esti firma sau persoana fizica).
- Firmele depun raportari atit pe hartie cat si ... pe CD (wow!)
- In majoritatea instiutiilor statului "document management" se face cu ajutorul unui compartiment specializat numit "Registratura"
- biletele de tren se cumpara tot de la ghiseu si nu online
- In secolul 21 limitam pe buna dreptate platile in numerar, insa in continuare sint sute de sate in care taranii isi primesc pensia/subventiile pe carduri si trebuie sa il trimita pe Nea Gigel cu teancul de carduri la oras sa le scoata banii in cash
- Siveco, TeamNet, Totalsoft, Asesoft, Omnilogic, Softwin, formeaza un oligopol sanatos, abonat la contracte cu statul, oligopol intretinut cu artistica grija prin cerintele "puse cu mana" din caietele de sarcini de o parte si prin ungerea cu mai mult sau mai putina delicatete a mecanismului din partea cealalta, etc.
sper ca specialistii care ar trebui sa rezolve aceasta problema sa nu fie tot aia care au creat problema.
Securitatea din windows e oricum slabă și lumea stă dintodeauna fără updateuri. Ar trebui să angajeze o echipă de dezvoltatori care să facă un sistem de operare GNU/Linux special pentru instituții.
http://care4its.com/windows-xp-end-of-life/