In 2013 a crescut enorm numarul de atacuri informatice de amploare tintite si au avut loc opt atacuri de proportii care au dus fiecare la compromiterea datelor a peste zece milioane de persoane, arata un raport al companiei de securitate Symantec. In total, atacurile informatice au pus in pericol date personale despre mai bine de jumatate de miliard de oameni si infractorii cibernetici incep sa isi indrepte atentia si spre "internetul lucrurilor" format din diverse aparate ce comunica intre ele.

Campaniile cu tinta exacta - indreptate spre anumite companii sau indivizi influenti - au crescut cu 42% intre 2011 si 2012 si cu 91% intre 2012 si anul trecut. In plus, ele dureaza de trei ori mai mult in medie si infractorii au devenit tot mai specializati, nu mai ataca la intamplare, ci isi aleg tintele in functie de ce cauta exact.

Infractorii informatici ataca asistenti personali ai unor executivi sau oameni de PR pentru a capata accces la conturile unor directori sau vedete.

Raportul Symantec arata ca date personale legate de 552 milioane persoane au fost expuse atacurilor infractorilor informatici anul trecut, de sase ori mai mult decat in 2012. In total au fost detectate 253 de atacuri, numarul mediu de conturi afectate/atac fiind de peste doua milioane.

Rata de spam in totalul e-mail-urilor trimise a fost de 66% anul trecut, fata de 69% in 2012.

SUA, China si India sunt tarile in care criminalitatea informatica e cea mai activa, iar in 2013 au fost opt atacuri de amploare, prin asta insemnand ca au fost compromise in fiecare dintre ele date despre ,mai mult de zece milioane de conturi. Ca si comparatie, in 2012 a fost doar un singur astfel de atac major.

Infractorii cibernetici incep sa isi indrepte atentia si spre internet of things, diverse dispozitive conectate la internet si care comunica intre ele. Totusi, numarul atacurilor asupra unor dispozitive precum smart TV, autoturisme si terminale medicale, este inca limitat.