Vonino, compania americana infiintata in 2009, isi propune sa vanda in Romania peste 140.000 de tablete si 50.000 de smartphone-uri pe piata locala, a spus Razvan Vasile, CEO al filialei locale. Partea software este realizata in SUA si Cipru, iar asamblarea se face in China. Compania va intra si pe segmentul smart TV Box in 2014.

Tableta VoninoFoto: Vonino

Vonino este un nume mai putin cunoscut pe piata romaneasca a tabletelor fiindca a comunicat foarte putin, insa in magazine se gasesc multe modele sub acest brand, cu preturi intre 250 de lei si 800 de lei.

Compania spune insa ca vrea sa demareze o serie de campanii publicitare si are estimari curajoase pentru anul in curs "Previziunile noastre pentru piata romnaneasca sunt ca vom vinde aproximativ 140-150.000 de tablete si 50-60.000 de smartphone-uri anul acesta. In primul trimestru, abia terminat, am vandut peste 35.000 de tablete", a spus pentru HotNews, Razvan Vasile, sef al fililalei locale Vonino.

Anul trecut s-au vandut in Romania circa 650.-700.000 de tablete din toate marcile, iar seful Vonino estimeaza ca va fi o crestere de 40%, la aproximativ un milion de tablete. La smartphone el estimeaza o stagnare, anul trecut piata fiind deja consistenta, undeva in jurul a 1,4-1,5 milioane unitati.

Pe plan local compania isi pune mari sperante in Onyx Z care, desi are are ecran de 7 inch, nu este incadrat de companie la categoria tablete, ci la phablete, dispozitive in general cu ecrane intre 5 si 6,5 inch plasate intre telefoane si tablete. In Europa el costa 79 euro+TVA, iar in tara este disponibil prin Orange.

Vonino are de gand sa aduca si o noua categorie de produse anul acesta "E vorba despre Smart TV Box, acel device care transforma televizorul clasic intr-un smart TV. Pachetul de servicii VStorage este oferit gratuit de Vonino împreună cu ArpaCloud și este singurul de acest fel pe piața din România, venind cu 512GB spațiu de stocare în Cloud, cu posibilitatea de a face "streaming" direct de pe dispozitivul Vonino", spune reprezentantul companiei.

Vonino Corporation a fost infiintata in anul 2009 si a inceput cu o gama restransa de produse, precum cabluri TV si cabluri de date pentru telefoanele mobile, pana la casti cu microfon.

Apoi au trecut la produse electronice precum MP3 playere DVD playere si GPS-uri toate trei lansate pe piata dupa 6 luni de la data infiintarii companiei.

Apoi compania a lansat sub brand propriu si smartphone-uri si tablete, dar si accesorii pentru ele.

De unde vine Vonino si unde sunt fabricate dispozitivele? Tabletele au doua componente importante: componenta hardware, care e fabricata in China, si componenta software, care este dezvoltata in Statele Unite si Cipru, explica directorul fililalei locale.

Razvan Vasile

Razvan Vasile

Foto: Vonino

"E posibil sa existe inca o prejudecata romaneasca legata de produsele fabricate in China. Este o viziune extrem de superficiala si departe de realitate. Un procent covarsitor al produselor electronice, pe plan mondial (peste 90%), ale tuturor brandurilor si din toate categoriile de pret, sunt fabricate in China", precizeaza Razvan Vasile care adauga ca standardele de calitate la care lucreaza fabricile chinezesti sunt la cel mai inalt nivel imaginabil.

O problema a Vonino in Romania tine de faptul ca este putin cunsocuta in comparatie cu brandu-uri precum Allview, Evolio saui E-Boda. Compania spune ca nu e mare problema si ca lucrurile se vor schimba.

"Este adevarat ca, momentan, awareness-ul pe piata nu este asa mare ca pentru brand-urile romanesti consacrate, dar cred ca in curand acest lucru se va schimba, datorita integrarii, in strategia noastra, si a unor campanii publicitare destinate promovarii brand-ului. Pana la urma, insa, tot calitatea este cea care construieste un brand puternic", spune reprezentantul companiei.

Compania a lansat la targul CeBit tabletele Onyx Z, Spirit QS, Magnet M9 si smartphone-ul Jax QS. Tableta Onyx Z are ecran de 7 inch, procesor dual-core de 1,3 GHz si 1 GB RAM.

Spirit QS are ecran de 9,7 inch, procesor quad-core de 1.2GHz si camera de 5 MP pe spate. Magnet M9 are ecran de 9 inch, procesor quad-core Cortex A7, 1.5Ghz, Android 4.2.2, camera de 5 MP si 630 grame greutate.

Jax QS este un smartphone cu ecran de 5 inch, procesor quad-core Cortex A7 1.3GHz, camera de 13 MP, memorie RAM de 1 GB si 124 grame greutate.

Cele mai mari vanzari sunt la tabletele Orin HD (7 inch) si la Sirius QS (7,9 inch).