VIDEO UPDATE Toti detinatorii de cartele telefonice pre-platite vor trebui sa se inregistreze si sa depuna acte de identitate incepand cu 1 ianuarie 2015

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:26 Economie | IT

 documente
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a anuntat la sfarsitul sedintei Guvernului de miercuri ca a fost aprobat un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite."In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila", a spus Cazanciuc. Proiectul de lege a fost trimis catre Parlament.
 • Vezi atasat proiectul de lege
Acesta a precizat ca intr-o perioada de sase luni, toti detinatorii de cartele pre-platite trebuie sa depuna un act de identitate. "Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate", a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii. "De asemenea, acest lucru va fi valabil si pentru persoanele juridice, obligatia de a depune documente de constituire a societatii", a precizat Cazanciuc.

Proiectul de lege modifica Ordonanta de Urgenta 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Practic, in termen de sase luni din momentul in care legea intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

UPDATE Prevederi din proiectul de lege
 • Pentru identificarea unui abonat sau utilizator vor fi inregistrate numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, tara emitenta (in cazul cetatenilor straini), denumirea si codul de identificare fiscala in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice
 • Identificatorul serviciului reprezinta codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet.
 • Contractele se incheie in scris, cu un font lizibil, avand marimea de cel putin 10p, pe hartie sau alt suport durabil, vizibil si usor de citit sau in forma electronica ori, dupa caz, prin mijloace de comunicatie la distanta.
 • Abonatii au obligatia sa notifice furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de indata, dar cel mult in 24 de ore din momentul in care a luat cunostinta, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.
 • In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.
 • La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.
 • In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice preplatite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.
 • In cazul in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima optiunea in termen de 6 luni, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de comunicatii electronice suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.
 • Legea va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2015.Despre obligatia inregistrarii cartelelor pre-platite s-a mai discutat si in iulie 2013, existand o intentie a deputatului PSD Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Insa, intentia anuntata de Ghita a starnit controverse deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

O alta propunere legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.


Citeste mai multe despre   21114 vizualizari
 • +6 (74 voturi)    
  Lege gen KGB! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:37)

  Miky60 [utilizator]

  E clar, comunistii de la PSD vor sa ne interzica sa vorbim, vor sa ne controleze ca KGB-ul! Cum poti cere buletinul pentru pre-pay? Inseamna distrugerea libertatii umane! Un securist ca Voiculescu, normal ca la asta se gandeste!
  Sper ca domnul presedinte Basescu sa nu promulge legea!
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -9 (63 voturi)    
  mi se pare corect! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:45)

  corvus coraX [utilizator]

  Aici unde locuiesc acum aşa este..
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +24 (56 voturi)    
  Yeap,.. (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:48)

  Airwaves [utilizator]

  Unde esti tu Orwell...?

  In numele "libertatii" suntem privati, rand pe rand, de toate drepturile constitutionale, mai ales cele referitoare la viata privata si anonimitate. In numele luptei antiterorism guvernele devin... teroriristi. Terorismul nu inseamna doar poc si pac pac.


  Care e scuza? Sa ii identifice pe cei care suna abuziv la 112 si pe cei care ar vrea sa detoneze bombe? Ha, ha. Prosti ne mai credeti voi...
  ///
   #showComment
 • -3 (47 voturi)    
  cartele preplatite (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:52)

  DrPepper [utilizator]

  intr-un final.. M-am saturat sa fiu sunat de toti idiotii cum ca am castigat nu-stiu-ce concurs/premiu si sa nu pot face nimic deoarece este un nr de pe cartela
  Eu am abonament, deci datele mele sunt deja in baza de date. Nu am nimic impotriva ca sa fie obligati toti detinatorii sa isi actualizeze datele macar odata pe an. Legat de interceptari, nu sunt deranjat deoarece cred ca serviciile secrete au alte treburi decat sa vada cu cine ies la bere sau alte treburi de oameni obisnuiti. Cei care se opun sunt acei utilizatori care incalca legea intr-un fel sau altul.
   #showComment#showComment#showComment
 • +19 (37 voturi)    
  sa controlom si noi ceva? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:52)

  Francisc 1 [utilizator]

  idioti limitati si asa puteti asculta dupa bunul plac orice ,de ce sa mai raspanditi si aerul de 1984?
 • +15 (23 voturi)    
  porpun ca si la telefoanele cu fise (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:09)

  __alex__ [utilizator]

  sa-ti ceara un nene buletinul, sa nu dai dracu telefoane anonime.

  De sunat de pe net s-a auzit?

  Nu ma surprinde ca unul ca cazangiuc ( cacofonic inidivid) are idei timpite, ma surprinde docilitatea si dorinta de control a celor ce posteaza inclusiv aici, pe HN.
   #showComment#showComment
 • +18 (24 voturi)    
  Mister Bob Kazanchiuk nu a aflat inca ca...! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:14)

  GRANDFATHER [anonim]

  Curtea Europeana de Justitie a declarat marti, 8 aprilie a.c., drept nevalida Directiva UE privind stocarea datelor("Legea Big Brother") adoptata in 2006 in urma atacurilor teroriste din Londra si Madrid. Curtea considera ca aceasta directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. In Romania, directiva UE a fost transpusa in lege in vara anului 2012 si prevede stocarea pentru 6 luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet, nu si a continutului. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
 • +15 (23 voturi)    
  TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:17)

  PERIFERIGERI [utilizator]

  Ceva constructiv n-aveti mai baieti?
  Ceva care sa produca bani adevarati?!!!!!!
  Guvernarea asta e noaptea mintii de la inceput pana la sfarsit (cat mai dureaza pana se trezeste natiunea???).
 • +6 (24 voturi)    
  Abuz (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:22)

  Cluj-Napoca [utilizator]

  Consider ca aprobarea tacita a unei astfel de legi este un abuz la adresa libertatii individuale.
 • -2 (14 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:34)

  hades_ [utilizator]

  ok, de acrod cu faptul ca ar trebuie avuta o baza de date cu detinatorii de cartele, dar ce act de indentitate va depune nepoata mea de 13?
   #showComment#showComment
 • -6 (20 voturi)    
  Si DS si NU (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:38)

  ggjupanu [utilizator]

  Daca iti pierzi buletinul si cumpara cineva o cartela si face o amenintare cu bomba cu ea ? Cine raspunde?

  Pe de alta parte se comit foarte multe amenintari, infractiuni folosindu-se cartele pre-paid .


  Cei care spun ca le este violata intimitatea nu stiu ce vorbesc, pai dragii mei telefoanele sunt ascultate si la prepaid si la postpaid sau daca suni cu numar privat ! Nu ne este violata nici o intimitate si nu se pune nici pb ca viata ne va fi controlata. Sunt convins ca sunt niste norme europene care trebuiesc aplicate.

  Eu as zice ca este mai degraba un lucru bine venit, in siguranta cetateanului. In sistem actual, structuri infractionale apeleaza la aceasta metoda de comunicare - cartelele prepaid - pentru ca nu au cum sa fie depistati.
   #showComment#showComment
 • -7 (29 voturi)    
  corect (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:42)

  garco [utilizator]

  Absolut corect. In Italia , in anul 2000 , a trebuit sa-mi cumpere un prieten cartela de telefon pentru ca nu aveam inca buletin de Italia. Foarte bine
   #showComment
 • -8 (28 voturi)    
  Sunt de acord cu aceasta decizie (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:47)

  doi si-un sfert [utilizator]

  Sunt o multime de indivizi care inseala prin intermediul
  siteurilor specializate de anunturi gen Mercador/Tocmai
  folosinduse de cartele telefonice, astfel incat sa nu poata fi gasiti...Asta ca sa nu mai vorbim de psihopatii care suna de pe tot felul de cartele telefonice si isi permit sa arunce tot felul de injurii si amenintari la adapostul anonimatului...
  Cine sustine ca nu este buna aceasta masura o face din motive pur si simplu subiective...sau din interes direct.
   #showComment#showComment#showComment
 • +6 (6 voturi)    
  da si nu (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:57)

  baimarean [utilizator]

  1. Da - ar trebui (dar...) sa fie destul in escrocherii gen "Accidentul", etc. PLUs ca vin alegerile....dar cine si cum va abuza de SMS-uri ramane de vazut
  2. Nu - vezi directiva UE din 8 aprilie ("Big Brother).

  Adio WiFi gratuit de la vecini!...

  Face ce face guvernul si le incurca.
  Doar nu le-o fi frica ca vin armatele/spionii rusesti?
   #showComment
 • +10 (12 voturi)    
  urmeaza comenturile pe net (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:08)

  Francisc 1 [utilizator]

  toti care nu folosesc numele lor la nickname vor fi saltati ca sa nu mai fie injurati in nestire preacinstitii oameni politici si sa poata lucra in voie pentru bunastarea comuna!
   #showComment
 • +9 (11 voturi)    
  Pentru noi PSD e urmașul PCR (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:22)

  Wan Ted [utilizator]

  Articolul 73.2 reprezintă o încălcare directă a hotărârii Curții Europene de Justiție. Nemaivorbind de faptul că legea e concepută în termeni absolut imbecili și fără să țină seamă de implicațiile tehnice. Mie până la urmă având în vedere și data de intrare în vigoare a mizeriei ăstea mi se pare a fi un fonfleu de-al lui Ponta și al grăjdanului Cazanciuc special creeat să sufoce scandalurile de corupție în care e implicat Plagiattore și camarila lui mafiotă.
 • -1 (3 voturi)    
  Pro VS Contra (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:26)

  CorvusCorax [utilizator]

  Mda, opinii pro si contra, cum era si firesc. Cei care sunt contra inregistrarii preplatitelor macar sunt mai inventivi...
  Mi-am mai dat cu presupusul si in alte ocazii in legatura cu aceasta tema sau cu altele asemanatoare si nu m-am razgandit de atunci. De pilda:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15212995-slugile-dictatorului-apara-patria.htm
  Si iata si ceva foarte interesant, daca aveti vreme de citit; este despre subiect si este foarte proaspat:
  http://www.apador.org/legea-big-brother-nu-trebuia-sa-existe-a-spus-o-azi-curtea-de-justitie-a-ue/
 • +12 (14 voturi)    
  viata privata (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:31)

  H0mbre [utilizator]

  Lumea are impresia ca dreptul la viata privata inseamna automat ca ai ceva de ascuns. Gresit, tovarasi!
  Viata privata = libertate. Sigur, acum n-ai nimic de ascuns, dar nu uita ca legile se pot schimba. Si ca in viitor lucrurile vor putea deveni imposibil de suportat. Unde te vei ascunde, daca viata privata ti-a fost luata? Daca guvernul va sti totul despre tine?
  Chiar daca viata privata nu vi se pare acum un bun important,ea inseamna libertate. Nu o tratati cu indiferenta. Nici o dictatura n-a inceput brusc (in afara de dictaturile militare) pt ca oamenii sa aiba timp sa se obisnuiasca cu lanturile.

  Este o alegere colectiva si parerea mea e ca n-ar trebui sa renuntam asa usor la viata privata. De altfel in occident oamenii ceva mai educati au luat demult atitudine.
 • -9 (15 voturi)    
  Mi se pare normal (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:35)

  Romy [utilizator]

  Motivele mele:
  1. Apeluri false la 112
  2. Agresarea altor persoane ( ex. telefoane in miezul noptii etc.)
  3. SMS-uri nesolicitate
  4. Nimeni nu e obligat sa aiba numar de mobil
  5. Cine are abonament are deja datele in sistem
  6. Din cate stiu marea majoriatate a tarilor considerate civilizate au implementat asa ceva
  7. Urmariarea persoaneleor suspecte

  Dupa cum am spus - detinerea unui numar de mobil ne este o obligatie. Este o optiune. Deci daca ai ceva de ascuns sau pur si simplu nu esti de acord din principiu cu regula asta, nu iti iei cartela. Foarte simplu. Sau iti cumpaeri cartela dintr-o alta tara.
   #showComment#showComment
 • +4 (16 voturi)    
  Stupid! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:38)

  muvis [utilizator]

  Prin urmare minorii sub 14 ani nu au voie sa vorbeasca la telefon fara consimtamantul unuia cu carte de identitate? Stupid!
 • -2 (12 voturi)    
  discutabil dar nu inimaginabil (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:42)

  Boa [utilizator]

  este o masura discutabila si personal n-o apreciez.

  Dar altfel masura asta exista si in alte tari, de ex. in Itallia.
  S-ar putea sa aiba si sens in Romania, tara unde abunda glume de prost gust si unde hotii (inclusiv aia din politica) folosesc pe scara arga cartele preplatite c sa puna la cale infractiuni.

  Desigur ca pot apare si abuzuri contra oamenilor nevinovati, e o complcatie in plus pentru cei ce avem cartele preplatite si trebuie acum sa le inregistram, dar cred ca per total nu e o masura proasta in contextul Romaniei de azi.
   #showComment
 • +10 (14 voturi)    
  iluzii (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:50)

  catelu [utilizator]

  In rromania sunt firme inmatriculate pe numele unor homeless, deci pentru un raufacator nu va fi absolut nici o problema sa procure oricate cartele preplatite si de la orice operator vrea, in limita banilor de care dispune.

  Insa e o noua piedica birocratica in calea oamenilor onesti, ca toate cele 35 de noi taxe aduse de PSD.
 • +5 (9 voturi)    
  si daca in 24 ore (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:53)

  muvis [utilizator]

  nu te-ai prins ca ti-ai pierdut telefonul, ce patesti?
 • +3 (3 voturi)    
  Update (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:57)

  omnormal [utilizator]

  Avand in vedere prevederile din update, este clar o incercare de limitare a usurintei de acces la informatie
  Poate o idee buna, pentru limitarea abuzurilor, dar evident confiscata de alte interese.
  Parerea mea....
 • -11 (17 voturi)    
  O multime de paranoici in Romania de azi (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:13)

  LiviuX [utilizator]

  Nici un stat din lume nu are capacitatea materiala, tehnica, umana, de a-si urmari toti cetatenii (plus multi straini). Deci de unde atata frica ca vei fi urmarit, inregistrat sau mai stiu eu ce? Atata timp cat eu stiu ca sunt "curat", nu fac nimic ilegal, nu ma deranjeaza nici un moment ca trebuie sa arat un buletin unui organ abilitat.
  P.S. Nici macar pe vremea lui ceausescu nu erau urmariti, nu toti, dar nici macar cati se creadea ca sunt...
 • +5 (11 voturi)    
  cineva vrea o baza de date! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:16)

  Bolovanul [utilizator]

  hopaaa! cineva vrea baza de date cu toate telefoanele din Romania!
 • +11 (13 voturi)    
  Dusmanul inchipuit !!! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:17)

  Animotos [utilizator]

  Multe legi sunt date pt. "siguranta nationala" , adica pt. a combate dusmanul inchipuit "terororistul" care este un fel de bau bau modern , nou inventat pt. a putea manipula prostimea , masele ! Lua-ti seama in ce vremuri traim !!
 • -6 (12 voturi)    
  Si da si nu... (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:20)

  Danon [utilizator]

  Majoritatea statelor din OCDE (inclusiv Austria, Australia, Franta, Germania, Elvetia, Italia...) au aceeasi obligatie (nimic de-a face cu decizia Big Brother de mai sus).

  Masura este putin eficienta pentru lupta antitero si chestiile legate de "siguranta nationala". Este eficienta pentru limitarea abuzurilor generate de "glumele" facute de iresponsabili la serviciile de urgenta (o boala cronica romaneasca) si (in mult mai mica masura) pentru lupta impotriva coruptiei.
   #showComment#showComment
 • +6 (8 voturi)    
  la negru (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:27)

  tontu [utilizator]

  Stati linistiti ca intotdeauna exista solutii. Statul cand n-are solutii si incearca sa ne impovareze cu tot felul de taxe si constrangeri aberante nu face dacat sa incurajeze evaziunea si pirateria. Asa ca...
 • +16 (20 voturi)    
  traiasca birocratia! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:29)

  kelye [utilizator]

  Motiv sa se mai angajeze niste hoarde de incompetenti pe posturi caldute (centralizari de liste, serviciul de arhivare, etc etc)

  In loc sa creezi cadru legislativ care sa reglementeze 'spam'-ul si 'abuzul' mai arunci o lege sclavagista.
  Orice operator poate detecta imediat un abuz (1000 de sms-uri trimise simultan sau la un interval de 1-2 minute) deci e trivial sa opresti serviciul cuiva.

  In UK firmele de telefonie aveau probleme cu aplicatii VOiP redirectionate prin mobil (terminare de apel).
  Au implementat un algoritm simplu care vede ca o cartela ne-business suna la 100 de numere diferite zilnic si vorbeste 20ore pe zi.
  Zbang, rezolvat.

  Dar nu in Romania, acolo trebuie sa te intorci in timp si sa iei masuri adecvate medievalului.

  In alta ordine de idei ...parca tot din 2015 vor fi reduse tarifele de roaming.
  Deci comanzi frumos cartele pe net din UK/HU/BG/etc si dai sms pana lesini.

  Nu ma uimeste atat de mult incompetenta lor cat reactiile din comentarii.
  Natie de sclavi aplaudaci care simt lipsa cizmei pe gat. De aia nu se integreaza romanii in tarile civilizate unde nu esti pazit cu bata.

  Foarte trist sa fi condus de prosti.
   #showComment
 • +1 (7 voturi)    
  hai cu votul negativ (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:32)

  muvis [utilizator]

  trebuie sa fie niste sustinatori de la partid pe aici, altfel nu-mi explic numarul si distributia voturilor la comentarii
 • -6 (8 voturi)    
  Asa e si in multe alte tari. (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:21)

  Sickboy [utilizator]

  According to a 2005 study, 9 of 24 surveyed OECD countries require prepaid mobile users to register. These countries are Australia, France, Germany, Hungary, Japan, Norway, Slovak Republic, South Africa and Switzerland.
  Asta e o statistica din 2005. De atunci se practica si in alte state.
 • +11 (13 voturi)    
  Este revoltator! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:23)

  RazTaz [utilizator]

  Aceasta propunere legislativa este o batjocura la adresa libertatilor civile si a dreptului de protectie a vietii private.

  Este ridicol sa invoice ratiuni de securitate pentru a o justifica. Ce le impiedica pe "organe" sa intercepteze si sa localizeze un telefon suspect cu cartela pre-pay in baza *unui mandat dat de un judecator*?

  Politicienii care au promovat acest proiect de lege trebuie sa fie cunoscuti pentru a stii cu cine sa NU votam data viitoare, nu sa se ascunda in spatele "CSAT".

  Sint sufocat de indignare.
 • -2 (10 voturi)    
  Cartela (Miercuri, 9 aprilie 2014, 21:17)

  Dr. Fly [utilizator]

  Legea este insuficienta. La aplicarea legii privind inregistrarea datelor in cazul cumpararii cartelei ar trebui perceputa si o taxa de inregistrare, de 4 euro, platita in numerar la oricare Circa Financiara de pe langa localitatea in care iti ai domiciliul. Odata ce ai platit taxa te prezinti cu bonul cu stampila triunghiulara la buticul de la care vrei sa iei cartela, care iti va fi inmanata imediat. Imediat ce banii de taxa sunt confirmati cum ca au intrat in contul statului. Cam asa va arata aplicarea acestei legi.
   #showComment
 • +6 (6 voturi)    
  INCOMPETENTI! (Joi, 10 aprilie 2014, 4:31)

  Airwaves [utilizator]

  INCOMPETENTI! INCOMPETENTI! Vreti voi sa controlati cetateanul pana in... maduva oaselor. Oaia trebuie sa stea cuminte, ca e in "interesul ei" sa fie controlata.Oaia nu poate nici sa respire fara ajuyorul Statului. Ce s-ar face biata oaie fara Stat. Ar muri saraca.

  Ok, imi inregistrez o cartela de date pe numele meu si dupa aia sun de pe Skype sau alte servicii VoIP folosind traficul devinternet de pe cartela. Cum mai stiti al cui e numarul care va suna!? Mai, gastelor care dati legi fara sa aveti habar ce faceti. O sa deschideti cutia Pandorei, asta o sa faceti cu legea voastra de doi bani. Frantujii, italienii si alte natii pe unde exista obligativitatea aceasta oricum sunt prea spalati pe creier ca sa mai percuteze la niste fleacuri din astea ca intimitatea cetateanului.


  Sa vezi explozie de servicii VoIP... Sa vad eu cum obligati cetateanul sa isi divulge un nr VoIP inregisteat prin Bahamas sau alte destinatii exotice. Gastelor!
 • +7 (7 voturi)    
  Generalizand (Joi, 10 aprilie 2014, 7:38)

  feisbuk [utilizator]

  Este treaba statului si a institutiilor abilitate (cercetare penala, securitate nationala, etc.) sa isi apere institutiile, structura si CETATENII IN PRIMUL RAND si sa dovedeasca pericolul (intentia si/sau fapta), *fara a ingradi drepturile altor cetateni in acest demers*.

  Daca sunt mii de apeluri nefondate la 112, vreau sa vad o campanie nationala a Ministerului Plagiaturii, de educare a copiilor privind folosirea numerelor de urgenta. Lasati in pace copii de 6 ani cu invatarea a doua limbi straine si a ecuatiilor. Campanie care sa se repete la 6 luni. O campanie asemeni celei anterioare privind minime norme de aparare (individuala) impotriva incendiilor, de exemplu. Ca sa nu ajungi dansatoare si sa arzi sau pompier si sa te uiti.

  Daca sunt utilizatori "spamati" telefonic de tt felul d eoferte, concursuri, vacante, etc. - vreau sa vad o gaselnita tehnica prin care pot bloca rapid (reject automat) de pe telefonul propriu un alt numar de telefon (echivalentul unui spamassasin pe serverul de mail), astfel incat toti desteptii astia sa ramana fara obiectul muncii.

  In plus, dincolo de preventie, care suna misto in teorie si in speech-uri, mai exista si analiza cauza-efect. Poate vrem sa stim si noi cat de amenintata este aceasta tara si cate astfel de amenintari vin de pe cartele telefonice preplatite, ca sa vedem cat de buna este o astfel de masura (puberii care anunta bombe in liceu ca sa scape de amenintare nu se pun, inclusiv printr-un calcul statistic - cate telefoane cu bombe in liceu, gari, etc s-a dat si cate bombe s-au gasit).

  Nu mai ingraditi libertatile individuale. DE aceea americanii tin cu dintii de dreptul a detine si purta arme - ca unic si final instrument pentru cetateni de a se apara impotriva unui stat asupritor (discutia cu cei care se impusca din campusuri, rivalitatile dintre street-gangs sunt o alta discutie si au o baza mult mai larga).

  Domnule Cazanciuc, mars in Coreea de Nord iar daca nu ai bani de transport, te poti opri la Moscova.
 • +9 (9 voturi)    
  112 (Joi, 10 aprilie 2014, 9:10)

  vov [utilizator]

  Referitor la vrejeala de 2 lei cu sunatul la 112 :

  poti sa suni si fara nici o cartela in telefon...puteti face un experiment, scoateti cartela si sunati (nu trebuie sa asteptati neaparat 10-15 secunde ca sa si raspunda - sa nu tineti linia ocupata), este suficient sa auziti ca suna ca sa va convingeti ca merge

  - ref teroristi : dupa cum vedeti e plin de teroristi, mai ceva ca la arabi :) si chiar daca ar fi, asa zisii teroristi sigur isi vor lua o cartele cu pasaportul lor personal

  - infractorii : si astia la fel, daca au intentia sa comita infractiuni, nu cred ca le va fi rusine sa dea o spaga mica pe la vre-un vanzator sa le vanda o cartele in baza unei copii de buletin modificate (am vazut ca mai nou nici politistii nu mai au retineri de genul asta - vezi cazul cu permisul de la politia rutiera)

  - in Italia de ex daca vrei sa iti iei un sim anonim, te duci in targ unde e plin de tigani care vand sim-uri inregistrate

  - sunt multe tari mai normale unde nu trebuie sa te inregistrezi cu buletinul : Anglia, Austria, Belgia, pana si USA

  - probabil ca Ghitza pregateste deja softul pt diverse "institutii" , cu functii gen "intercept all known associates" - gen daca are mandat pt cineva, o sa intercepteze automat si pe toti care au sunat sau au primit vre-un telefon de la respectivul la modul general, nu doar pentru apelurile intre cei 2

  - or sa mai vada de asemenea si cu cine te intalnesti, gen google maps plin de target-ul cu nume adresa cnp etc mai mult decat atat o sa si stocheze pt 10-20 chiar pt totdeauna informatiile astea, traseele tale etc, ca bani am vazut ca se gasesc in plus la fiecare rectificare pentru "institutii"

  - datele de trafic se refera si la traficul de internet, adica vei intra pe internet cu buletinul - sa poata vedea automat si ce faci pe internet...ai accesat wikileaks, pac mai pune 2 puncte la scoring :)

  Au gandit bine miscarea cand toate televiziunile sunt ocupate cu Mazare, Mitica, etc acum era momentul sa treaca legea prin guvern
 • +2 (2 voturi)    
  Incompetenta si tupeu (Joi, 10 aprilie 2014, 11:56)

  pencu [utilizator]

  Aceasta lege demonstreaza incompetenta si tupeul celor din SRI care habar nu au cum sa isi faca treaba pentru care tot noi ii platim, si acum vor sa le dam totul "pe tava". Daca aceasta lege va trece, atunci e cazul sa le scadem salariile de 10 ori, pentru ca isi vor face treaba mult mai usor. Sa vedem atunci, le convine?
 • 0 (0 voturi)    
  stati calmi (Vineri, 11 aprilie 2014, 13:43)

  Parol [utilizator]

  masura se aplica de mult.
  cand cartela sim si-a dat obsescul sfarsit dupa 8 ani si am fost la orange s-o inlocuiesc, desi era dreptul meu, compania a refuzat s-o inlocuiasca pana nu au facut copie de pe buletin. si asta se intampla in 2007 in plina guvernare Boc.
  acu astia doar vin sa faca totul pe fata. dar datele noastre se strangeau de mult.
  mi-e sila... tot mai multa sila...


Abonare la comentarii cu RSS


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version