​Categoria de produse denumita "wearables", mini-computere la purtator stil smartwatch sau Google Glass ar putea ajunge sa-si gaseasca 110 milioane clienti pe an spre finalul deceniului, arata un studiu IDC. Suntem departe de acel moment insa, anul trecut vanzarile fiind de circa 6 milioane unitati cu estimari in jurul a 19 milioane pentru anul in curs. Totusi, un moment interesant va fi pe 15 aprilie cand Google pune in vanzare pentru o zi ochelarii Glass, putand sa se inscrie numai cei cu rezidenta in SUA,

Ceas inteligent SonyFoto: Hotnews

Compania de cercetare IDC imparte dispozitivele "purtabile" in trei categorii: complex accessories, smart accessories si smart wearables.

In prezent, la partea de computere la purtator "grosul" vanzarilor e realizat de asa-numitele accesorii complexe: bratarile electronice folosite pentru a monitoriza activitati sportive (Nike, Jawbone, Fitbit). Acestea sunt mai ieftine decat celelalte doua categorii de produse, au un anumit grad de autonomie, insa numai in sincronizare cu un smartphone pot fi folosite cu adevarat la maximul de potential.

A doua categorie, accesoriile smart, se refera mai ales la ceasuri stil Samsung Gear si Sony Smartwatch. Si ele depind de conexiunea cu un smartphone, insa pe ele pot fi rulate aplicatii si experienta de utilizare este mai placuta. Totusi, categoria este la inceput, produsele trebuie sa devina mai interesante si sa se mai ieftineasca. Estimarile IDC sunt ca aceasta a doua categorie o va depasi ca volum de vanzari pe prima abia in 2018.

Cea de-a treia categorie smart wearables se refera la dispozitive stil Google Glass care au o autonomie mai mare, pot fi folosite si fara a depinde de smartphone si pot rula diverse aplicatii. Segmentul este inca la inceput si mai e mult de lucru pentru ca produsele sa fie cu adevarat atractive si fiabile. In plus, e vorba si de un pret ridicat, ochelarii Google avand un pret prohibitiv de 1.500 dolari.

Tocmai de aceea, IDC estimeaza ca vanzarile anuale de terminale din aceasta categorie vor trece pentru prima oara de un milion de unitati abia in 2016.