​Alibaba, cel mai mare grup de comert online din China, a depus primele acte din lunga procedura de intrare pe bursa americana, listarea urmand a fi una dintre cele mai mari din istoria companiilor de tehnologie. Alibaba a fost infiintata in 1999 de un profesor de engleza pe nume Jack Ma, iar acum a ajuns sa valoreze peste 80 miliarde dolari, unele estimari vorbind chiar si de peste 120 miliarde dolari. Investitorii optimisti se asteapta la un IPO record din care compania sa obtina peste 20 miliarde dolari.

Alibaba logoFoto: alibaba.com

Alibaba Group este cel mai mare retailer online chinez si a avut o cifra de afaceri de 6,5 miliarde dolari in intervalul aprilie-decembrie, cu profit de 2,9 miliarde dolari. Numarul de angajati era de 24.000.

Anul trecut, valoarea produselor vandute pe toate platformele Alibaba a fost de 248 miliarde dolari, cu un total de 11,3 miliarde de comenzi.

Acum, grupul a depus primele acte in vederea listarii in SUA si vor mai trece cateva luni pana la evenimentul propriu-zis, nefiind comunicat numele bursei unde gigantul va intra.

Alibaba, este descris ca fiind un hibrid intre Amazon si eBay, iar anul trecut un total de 213 milioane de useri au cumparat de pe platformele grupului, numar echivalent cu 40% dintre internautii chinezi.

Analistii estimeaza ca IPO-ul Alibaba ar putea fi unul dintre cele mai mari din istoria companiilor de tehnologie, cu un total estimat a fi intre 15 si 20 miliarde dolari.

Alibaba obtine venituri din marketing online, din comisioane la tranzactii si din abonamente si taxe aferente diverselor servicii. Grupul testeaza mai multe domenii in afara comertului online - creditare, cloud-computing - si tocmai de aceea e greu de prevazut cum va evolua grupul fiindca trebuie vazut mai intai pe ce domeniu intra puternic in afara de comert online.

Un mister este valoarea grupului fiindca sunt vehiculate sume mari pe un interval urias. Estimarile rezervate dau valori precum 50-60 miliarde dolari, cele mai multe se refera la intervalul 80-100 miliarde, insa exista si super-optimisti care avanseaza suma de 200 miliarde dolari.

Alibaba a fost infiintata in 1999 de un profesor de engleza pe nume Jack Ma si detine cateva site-uri celebre in China (alibaba.com, Taobao, Tmail.com, Juhuasuan).

  • Cel mai mare actionar de la Alibaba este grupul japonez telecom SoftBank (34%), Yahoo! are aproape 23%, fondatorul Jack Ma detine 9%, iar vicepresedintele Joe Tsai are aproape 4%.