Cinci elevi romani vor participa in Losa Angeles la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai ampla competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. Cele trei idei se refera la tratamentul pentru deficitul de atentie, la un generator low-cost nepoluant si la un nou material pentru constructia cladirilor. Anul trecut competitia a fost castigata de Ionut Budisteanu, romanul care lucreaza la automobilul care se conduce singur.

Competitia va avea loc in perioada 10 - 16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse in joc depasesc 5 milioane de dolari.

Anul trecut Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tanar om de stiinta sub 18 ani din 2013. El a castigat cu masina low-cost fara sofer, un proiect romaneasc despre care s-a scris in toata lumea.

In 2014, sansa Romaniei la Intel ISEF este reprezentata de Octavian Coca si Stefan Dascalu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Stefan Iov si Alexandru Glontaru din Bucuresti. Cei cinci elevi sunt insotiti de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de tari, regiuni si teritorii din toata lumea.

Iata cele trei idei

1. Tratamentul pentru deficitul de atentie

Elevii Octavian Coca si Stefan Dascalu de la Colegiul National "Petru Rares", Suceava, participa in acest an la Intel ISEF cu un proiect ce isi propune sa trateze, prin joaca, afectiuni precum ADHD (Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica). Aceasta afecteaza aproximativ 5% dintre copii, fiind o importanta problema socio-psihologica.

Octavian Coca si Stefan Dascalu

Octavian Coca si Stefan Dascalu

Foto: Intel

Activitatea electrica a creierului uman este direct influentata de tipul si de intensitatea activitatii fizice sau intelectuale desfasurate la un moment dat si poate fi masurata cu ajutorul unor echipamente, obtinandu-se electroencefalograma. Inregistrand semnalul electric produs de activitatea cerebrala cu un dispozitiv similar electroencefalografului si folosind un sistem cu ajutorul caruia aceste semnale pot fi conectate cu diferite dispozitive, se pot controla diferite gadget-uri sau jucarii in timp real, iar intensitatea controlului depinde de starea de atentie a utilizatorului.

Proiectul include un circuit cu masinute a caror viteza de deplasare este modificata proportional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului si un ventilator a carui viteza de rotatie este, la fel, direct proportionala cu gradul de concentrare. Folosind aceste tipuri de dispozitive, sau altele similare, utilizatorul isi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-si induce o stare de atentie, ceea ce este foarte util in rezolvarea eficienta a sarcinilor zilnice care necesita un nivel mare de concentrare, inclusiv a atentiei in procesul de invatare, dar si pentru tratarea tulburarilor psihiatrice cum ar fi ADHD.

2. Generatorul low-cost, care nu polueaza

Elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic "Tomsa Voda", Solca, judetul Suceava, Daniel Cosovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu polueaza, si care poate fi folosit pentru incalzirea locuintelor. Proiectul sau "Generator Solar de Aer Cald: Constructie si Aplicabilitate" consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea unei incinte. 4

Daniel Cosovanu

Daniel Cosovanu

Foto: Intel

Panoul reprezinta o alternativa pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate inlocui combustibilii fosili des folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o locuinta atata timp cat soarele este prezent pe cer. Generatorul nu polueaza, nu consuma energie electrica si poate fi realizat cu costuri mici, reprezentand o investitie importanta pentru orice persoana ce doreste sa protejeze mediul inconjurator facand in acelasi timp economii.

3. Un nou material pentru constructia cladirilor

Statisticile indica pentru ultimii 10 ani un numar de peste 800.000 de persoane decedate la nivel mondial si pierderi de materiale de milioane de dolari ca urmare a seismelor, principala cauza fiind prabusirea cladirilor. Solutiile actuale de protectie a cladirilor la cutremure au costuri ridicate, facandu-se deseori compromisuri ce duc la o protectie scazuta, mai ales in tarile sarace.

Stefan Iov si Alexandru Glontaru

Stefan Iov si Alexandru Glontaru

Foto: Intel

In baza acestor statistici, doi elevi din clasa a XI de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti, Stefan Iov si Alexandru Glontaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea in constructia cladirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de gradina. Cei doi elevi sustin ca acest tip de adeziv este o solutie in problema pierderilor umane si materiale cauzate de seisme, fiind ieftina, ecologica si usor de aplicat.

Rigidizarea la socuri, vibratii si umiditate confera adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate si puterea de penetrare a adezivului mentin peretii intregi chiar daca se descompun la nivel aproape microscopic. Cei doi elevi au proiectat o fabrica semivie, un sistem autonom de intretinere in viata a coloniilor de celule cu care vor sa asigure obtinerea adezivului in cantitate mare si la un pret mic. Fabrica semivie se bazeaza pe producerea substantei prin inmultirea celulelor care o produc natural. De asemenea, un software dezvoltat de cei doi elevi asigura parametri necesari pentru mentinerea in viata si hranirea celulelor astfel incat acestea sa produca adeziv in coditii similare cu cele din natura.

Castigatorii Intel ISEF 2014 vor fi anuntati pe 16 mai.