​Furnizorul de solutii de securitate informatica Bitdefender are 650 de angajati, iar numarul este unul gestionabil fiindca daca ar fi mult mai mare compania ar avea de suferit la capitolul agilitate, energie si inovatie, devenind greoaie, a spus Florin Talpes, la primul eveniment din seria Tech Excellence organizat de TechHub Bucharest. Bitdefender a inceput in 2012 un nou plan de dezvoltare care se va incheia in 2017, cele doua directii principale fiind virtualizarea si internet of things.

Florin TalpesFoto: TechHub

"Cei 650 de oameni pe care-i avem azi reprezinta un numar gestionabil si intr-un fel sunt foarte ingrijorat sa nu devenim o corporatie de mari dimensiuni, o multinationala. Ma tem ca intr-o companie ce devine tot mai mare se instaleaza birocratia, energia dispare, iar inovatia are mari sanse sa scada", spune Florin Talpes.

Totusi, admite el, exista companii uriase ce pot ramane agile si inovative, insa majoritatea devin previzibile. "Vreau ca oamenii mei sa-si asume foarte multe responsabilitati si sa fie foarte directi in exprimarea opiniilor. Urasc politica si as vrea ca Bitdefender sa ramana agila, dinamica si concentrata"

Cand devine o companie prea mare pentru a fi gestionata ok, care este pragul? "Nu e legat de cifra de afaceri, ci de complexitatea organizatiei si inca de cand treci de 150-200 de oameni incepe sa te pericolul si trebuie sa fii foarte atent.(...) Trebuie acordata mare atentie acestui lucru, sa nu se "politizeze" fiindca o organziatie care creste ca si complexitate nu mai este , cum zicem noi", explica CEO-ul Bitdefender, referindu-se la faptul ca distanta dintre sefi si ceilalti nu trebuie sa devina prea mare. "Exista pericolul sa ajungi sa-i spui sefului doar ce vrea sa auda, nu ce trebuie sa stie, sunt chestii "politice" care sunt otrava curata".

Un avantaj al unei companii gestionabile ca numar de angajati este si faptul ca se lucreaza in echipe mici si oamenii se pot simti mai apropiati de produsul la care lucreaza, simtind ca au o parte din el, spune Talpes.

In ce faza a dezvoltarii este compania de securitate IT si ce urmeaza? Seful Bitdefender spune ca vorbim de o faza de dezvoltare ce a inceput la mijloc de 2012 si se va termina in 2017, iar de baza sunt clientii companii si solutiile tehnologice pe care compania le dezvolta in domeniul virtualizarii si a infrastructurii de cloud.

Pe partea de consumer dezvoltarea este catre internet of things deoarece acum cinci ani aveam in medie un gadget/persoana, in timp ce acum o familie are 10 terminale conectate la internet, asadar loc de crestere exista.