Google a primit de la utilizatori 41.000 de cereri privind stergerea de informatii sensibile, in primele patru zile de la lansarea unui formular creat special in acest scop, scrie Finacial Times, Media este de o cerere la sapte minute, iar oamenii din toate statele UE cer ca link-urile la diverse lucruri sa dispara din rezultatele cautarii, dupa aparitia decizie CJUE. Marea intrebare este cum va reusi Google sa analizeze si sa raspunda la atat de multe solicitari, mai ales ca se estimeaza ca pot fi un milion intr-un an.

Formularul de solicitare, in romanaFoto: Google

Google a publicat pe 30 mai un formular in care explica faptul ca face primul pas pentru a pune in practica mecanismele prin care sa se conformeze hotararii Curtii Europene. Compania americana spune ca va analiza fiecare caz in parte astfel incat sa evalueze daca e vorba de informatii de interes public sau de unele care sunt irelevante pentru publicul larg, dar inadecvate si daunatoare strict pentru persoana care face solicitarea.

Sursele citate de Financial Times spune ca Google a primit cereri de peste tot din Europa, o mai mare proportie fiind din Germania si Marea Britanie. Ca exemplu, un om care a incercat sa-si omoare familia a cerut eliminarea din rezultatele cautarii a unui link la o stire care relata incidentele. Ritmul este alert: o cerere la sapte minute, iar estimarile arata ca intr-un an de acum inainte s-ar putea aduna intre 500.000 si un milion de cereri.

Compania spune ca va analiza fiecare cerere in parte, astfel incat sa vada daca nu vorbim de continut care e important si relevant pentru publicul larg, cum ar fi informatiile despre fraude financiare sau malpraxis profesional. Ideea este ca oameni care au comis fapte reprobabile ar dori ca link-urile cu informatii compromitatoare sa dispara, insa asa ceva nu ar fi normal, fiindca publicul trebuie sa stie.

In plus a fost creat un comitet consultativ de experti, condus de Eric Schmidt, presedintele Google si din care face parte si Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, care are ca scop sa analizeze implicatiile implementarii deciziei Curtii.

Trebuie precizat ca Google va elimina link-uri doar din versiunea europeana a motorului de cautare, in SUA sau alte regiuni urmand sa nu apara schimbari.

In plus, vor fi mari probleme logistice pentru Google, fiindca rezultatele cautarii sunt generate de algoritmi complecsi, iar acum vor trebui angajati oameni care sa analizeze cererile si sa decida ce merita eliminat.

Decizia Curtii, prescurtata in presa internationala sub exprimarea "right to be forgotten" (dreptul la uitare) a starnit multe controverse intre cei care sustin libertatea de exprimare si cei care sustin dreptul la viata privata.

Intr-un interviu pentru Financial Times, Larry Page - CEO al Google - spune ca ar fi dorit sa fi existat mai multe dezbateri in Europa inainte de decizia finala. El spune ca Google, fiind o companie foarte mare, are puterea financiara de a se ocupa de aceste cereri si de a angaja oameni care sa le proceseze, insa companii mai mici nu ar face fata logistic vorbind.

Cum arata si ce contine formularul Google

Partea introductiva

O decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca anumiti utilizatori pot solicita ca motoarele de cautare sa elimine rezultatele pentru interogarile care le includ numele, atunci cand rezultatele respective sunt inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante ori sunt excesive in raport cu scopurile pentru care au fost procesate.

Pentru implementarea acestei decizii, fiecare solicitare individuala va fi evaluata si se va incerca atingerea unui compromis intre dreptul persoanei la confidentialitate si dreptul publicului de a afla si de a distribui informatii. La evaluarea solicitarii, rezultatele vor fi analizate pentru a se stabili daca includ informatii despre dvs., care nu mai sunt de actualitate, precum si daca aceste informatii sunt de interes public (de ex., informatii despre escrocherii financiare, despre malpraxis, despre condamnari penale sau despre comportamentul public al functionarilor guvernamentali).

Daca aveti o solicitare de eliminare, completati formularul de mai jos. Va rugam sa retineti ca acest formular este o prima masura. Asteptam cu nerabdare ca in lunile urmatoare sa colaboram indeaproape cu autoritatile pentru protectia datelor si cu alte entitati, pentru o abordare mai buna a acestor situatii.

Cateva precizari ale Google

Cautati solicitari de eliminare in baza legislatiei europene privind protectia datelor

Pentru a completa acest formular veti avea nevoie de o copie a unui act de identitate cu fotografie valid. Pentru ca formularul sa fie trimis, campurile marcate cu asterisc * trebuie sa fie completate.

Ne straduim sa finalizam cat mai curand implementarea solicitarilor de eliminare conform legislatiei europene privind protectia datelor. Intre timp, completati formularul de mai jos si va vom notifica la inceperea procesarii solicitarii. Va multumim pentru rabdarea de care dati dovada.

Rubrici de completat

- Tara a carei legislatie se aplica in cazul solicitarii

- Numele solicitantului (sau relatia cu el daca solicitati pentru altcineva)

- Adresa de e-mail

- Adresa URL a carei eliminare o solicitati

Google vine cu un alt set de precizari

Linkurile asociate numelui dvs. a caror eliminare o solicitati

Pentru ca Google sa va evalueze solicitarea, trebuie sa:

(a) specificati adresa URL a fiecarui link care se afiseaza la cautarea numelui dvs. pe Google si care solicitati sa fie eliminat. (Puteti sa copiati adresa URL din bara browserului dupa ce dati clic pe respectivul rezultat al cautarii).

(b) explicati (daca nu este clar) de ce se refera la dvs. pagina din link (sau daca trimiteti acest formular in numele altei persoane, de ce se refera la persoana respectiva);

(c) explicati de ce aceasta adresa URL din rezultatele cautarii este nerelevanta, invechita sau neadecvata.

Important, despre identitate

Google primeste frecvent solicitari de eliminare frauduloase, prin urmare, trebuie sa va verificam identitatea. Atasati o copie clara, lizibila a permisului dvs. de conducere valid, a cartii de identitate sau a altui act de identitate cu fotografie (sau daca actionati in calitate de reprezentant autorizat al altei persoane, o copie a unui act de identitate cu fotografie al persoanei respective si a autorizatiei). Google va folosi aceste informatii numai pentru a contribui la autentificarea solicitarii