Circa 100.000 de scoli primare, generale si licee din Statele Unite vor preda cursuri bazate pe Sisteme Informationale Geografice (GIS) dupa ce compania americana Esri a anuntat ca va pune la dispozitie gratuit accesul la resursele sale software de harti si GIS. Potrivit companiei, componentele software ce urmeaza a fi donate scolilor au o valoare de 1 miliard de dolari.

Software GIS de la Esri, in scolile din SUAFoto: Esri

Decizia companiei de a dona software GIS catre scolile de tip K-12 din SUA vine dupa ce presedintele Obama a facut un apel la marile companii prin initiativa ConectED sa ofere noi oportunitati elevilor prin noi tehnologii in salile de clasa.

"Sistemele Informationale Geografice ofera elevilor unelte puternice pentru a intelege planeta noastra si ii invata sa rezolve probleme", spune presedintele Esri, Jack Dangermond.

Potrivit acestuia, GIS-ul completeaza perfect celelalte materii precum Matematica, Ingineria, Stiintele si Tehnologia. Ca un exemplu de cum pot folosi elevii software-ul GIS de la Esri, Dangermond a povestit la Bloomberg cum elevii dintr-o scoala din Detroit s-au folosit de uneltele GIS pentru a depista zone contaminate cu plumb in case darapanate.

Dangermond spune ca elevii vor avea acces practic la aceleasi resurse software precum cele folosite de cercetatori sau autoritati in diferite domenii precum schimbarea climatica, predictia inundatilor sau a dezastrelor naturale.

Componenta software de la Esri, ArcGIS, e folosita de practic aproape toate agentiile federale si cele mai mari 200 de orase din Statele Unite, precum si de peste 350.000 de organizatii la nivel global, peste 7.000 de colegii si universitati si doua treimi din companiile din top 500 Fortune, scrie DailyBulletin.com.

Esri, companie americana fondata in 1969, este prezenta si in Romania din anul 1999.

In Romania, intr-o initiativa de colaborare cu Universitatile, Esri ofera solutii software pentru universitati, cadre didactice si studenti ce doresc sa utilizeze tehnologiile si aplicatiile ArcGIS atat in implementarea de proiecte reale, cat si in sustinerea procesului de invatare. Anul acesta esri Romania a sponsorizat 10 Universitati din Bucuresti, Iasi si Cluj cu software ArcGIS Desktop, Server si ArcGIS Online pentru dotarea laboratoarelor geospatiale.

In plus, Esri Romania are lansat si Edu Portal care faciliteaza accesul gratuit pentru studenti si profesori la platforma de resurse ArcGIS Online.

"Portalul pune la dispozitia universitatilor o serie harti, date si aplicatii online ca suport in procesul de invatare, dar si o serie functionalitati asigurate prin instrumente de analiza spatiala, crearea de aplicatii web care sa puna in evidenta rezultatele proiectelor, colectarea de date din teren precum si colaborarea in cadrul comunitatii educationale. Implementari similare se pot realiza in cadrul universitatii din care faceti parte beneficiind de o mai mare flexibilitate", precizeaza compania.