Atacurile informatice aduc pierderi imense economiei mondiale, cele mai pesimiste estimari indicand 575 miliarde dolari, arata un studiu facut de McAfee si Center for Strategic and International Studies (CSIS). Creatorii raportului admit insa ca o valoare cat de cat exacta este imposibil de calculat, fiindca majoritatea companiilor nu fac publice incidentele, astfel ca estimarile privind pierderile totale globale variaza intr-un interval larg: intre 375 si 575 miliarde dolari.

Calculele au fost realizate pornind de la datele colectate de diverse organizatii guvernamentale si universitati de peste tot de pe glob, dar si dupa discutii cu expertii in domeniul cyber-crime.

Realizatorii admit ca este greu de calculat o valoare clara fiindca majoritatea incidentelor nu sunt facute publice de companii care se tem ca imaginea le va fi afectata grav. In plus, tarile nu au convenit asupra unei definitii comune a criminalitatii informatice.

Raportul a adunat date din 51 de tari ale caror venituri combinate reprezinta 80% din totalul mondial. Valoarea minima estimata a pierderilor cauzate de criminalitatea informatica este de 375 miliarde dolari, in timp ce valoarea maxima este 575 miliarde dolari.

Companiile din SUA au suferit cele mai mari pierderi fiindca e vorba de o tara cu venituri importante, iar clientii sunt tinte importante fiindca si comertul online este foarte bine dezvoltat.

Estimarile realizatorilor raportului arata ca patru tari mari - SUA, China, Japonia si Germania - au pierderi cumulate de 200 miliarde dolari din cauza criminalitatii informatice.