Hackerul Guccifer a fost pus sub acuzare in Statele Unite pentru piratarea conturilor de e-mail ale mai multor personalitati americane, printre care si un membru al familiei fostilor presedinti Bush, scrie AFP.

Departamentul de Justitie a precizat ca Lehel Lazar, 42 de ani, cunoscut sub pseudonimul "Guccifer", a fost pus sub acuzare pentru infractiuni online, acces neautorizat la computere securizate, furt agravat de identitate, hartuire online si obstructia justitiei.

Barbatul efectueaza o pedeapsa de sapte ani de inchisoare in Romania, unde a fost arestat in ianuarie si condamnat pentru piratarea e-mail-urilor a numeroase personalitati romane, printre care si cel al directorului Serviciului Roman de Informatii.

Potrivit site-ului The Smoking Gun, Guccifer a publicat fotografii personale si corespondenta privata apartinand celor doi fost presedinti Bush si apropiati ai acestora.

Hacker a publicat imagini trimise de George W. Bush surorii sale, care reprezentau mai multe tablouri pictate de el, inclusiv un autoportret in timp ce facea dus.

Marcel Lazar Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" si "Micul fum", a accesat si conturile de e-mail si de Facebook ale lui Colin Powell, membri ai familiilor Rockefeller si oficiali ai administratiei Obama.

Printre cei afectati de actiunile lui "Guccifer" se afla si actorul american Steve Martin, John Dean, fostul consilier al presedintelui Richard Nixon, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Fortelor Aeriene, si presedintele MetLife (companie de asigurari).