Duma, camera inferioara a Parlamentului Federatiei Ruse, a aprobat un amendament al legii de protectie a datelor prin care toate companiile web care opereaza pe teritoriul tarii vor trebui sa stocheze datele in Rusia, scrie TechCrunch. Rusia merge pe urmele Chinei cand e vorba de controlul datelor de pe internet, iar companiile straine trebuie sa decida pana in septembrie 2016 cum vor actiona.

Daca acest amendament va deveni lege, site-urile si aplicatiile straine care opereaza in Rusia vot fi obligate sa stocheze toate datele pe servere de pe teritoriul Federatiei. Proiectul prevede si ca aceste companii straine nu pot scoate din Rusia date despre cetatenii tarii, fara acordul autoritatii de protectie a datelor Roskomnadzor.

Rusia vrea un control cat mai strict al activitatilor de pe internet si motiveaza actiunile prin nevoia de a proteja securitatea nationala. Furnizorii de internet vor fi obligati sa blocheze conexiunile companiilor care nu se conformeaza noilor reguli.

Companiile cu dare de mana isi vor putea construi propriile centre de date in Rusia, dar o solutie alternativa ar fi incheierea de parteneriate cu companii din Rusia, insa acest lucru nu va fi usor din cauza climatului de ostilitate dintre Rusia si SUA.

Rusia il gazduieste pe Edward Snowden, cel care a produs un adevarat cutremur prin dezvaluirile sale legate de programele de spionaj ale NSA, iar aceste propuneri de lege au si rolul de a limita pe cat posibil riscul ca NSA sa poata spiona si in Rusia.