​Larry Page si Sergey Brin, creatorii Google, ies foarte rar la un interviu, iar o discutie de 40 de minute despre tot ce face Google reprezinta o premiera. Cum vad cei doi viitorul roboticii, cum pot schimba lumea masinile autonome si de ce computerele din ziua de azi sunt ingrozitor de ineficiente puteti citi in articol.

Larry Page si Sergey Brin, in discutie cu Vinod KhoslaFoto: Captura YouTube

Page si Brin si-au aratat personalitatile diferite in discutia de 40 de minute cu Vinod Khosla, noteaza The Guardian: Brin este "creierul" Google si vine cu proiectele nebunesti, iar Page este CEO-ul orientat spre chestiunile economice.

Colaboreaza strans de 16 ani si spun ca relatia lor de afaceri este precum o casnicie "Nu te agiti din orice nimic. Discutam si rezolvam tot", spune Sergey Brin.

Cat mai multe pariuri, pentru cat mai mari castiguri

Brin a povestit cum la inceput, cand au dezvoltat tehnologia de cautare PageRank, au aratat-o mai multor companii de internet search precum Infoseek, Excite si Lycos, iar cei de la Excite s-au aratat cei mai interesati de tehnologie si fondatorii Google le-au facut o vizita. Brin isi aminteste ca birourile erau sumbre si intunecate precum o temnita si nu era de stat acolo.

Google a fost in ultimul timp criticata ca s-a extins pe mult prea multe activitati, inclusiv pe partea de sanatate, biotehnolgie, baloane care aduc internetul si masini fara sofer. "Cand aveam discutii cu Steve Jobs ne tot spunea Si avea dreptate intr-un fel", spune Larry Page care adauga insa ca daca ai o companie atat de mare ar fi pacat sa faci doar cinci lucruri. Brin completeaza "Incercam sa investitm cel putin in locurile care noi credem ca sunt potrivite. Insa vorbim de multe pariuri si doar cateva dintre ele trebuie sa fie castigatoare".

Masina fara sofer - O revolutie incredibila

Brin este sef al Google X, o divizie misterioasa prin care Google spune ca poate face salturi tehnologice spectaculoase in multe domenii. Unul dintre ele este masinile fara sofer, compania testand din 2008 masini autonome, cel mai nou pas fiind lansarea unui model propriu de mici dimensiuni. "Atat de mult spatiu din orase - 30-50% este dedicat parcarilor, ceea ce inseamna o crunta risipa", spune Brin, adaugand si ca drumurile sunt pline de masini si se formeaza ambuteiaje care ne fac sa pierdem mult timp.

Rezolvarea vine, spune el, de la masinile autonome care gasesc singure loc de parcare, vin cand ai nevoie de ele si, masina poate transporta oameni toata ziua, nu trebuie sa astepte zece ore pana cand omul iese de la serviciu. Astfel, un singur vehicul poate in medie sa deserveasca mai multi oameni.

"Pot forma convoaie. Pot merge la viteze mari, mai mari decat masinile conventionale. Esential este ca pot folosi spatiul mult mai eficient si ne pot ajuta sa economisim timp. Cred ca sunt cu adevarat revolutionare", conchide Brin.

Sanatatea - un domeniu in care cadrul legislativ te doboara

Google s-a uitat si catre sanatate, domeniu care poate aduce venituri uriase, mai ales ca piata totala este de 3.000 de miliarde dolari in SUA si aplicatiile legate de diversi parametri se dezvolta puternic.

Google a lansat recent si compania de biotehnologie Calico ce se concentreaza pe longevitatea vietii "Sunt incantat de modul in care putem folosi datele pentru a ne imbunatati sanatatea", spune Page.

Insa, spre deosebire de alte domenii fata de care Google se arata incantata, sanatatea e privita cu reticenta din cauza regulamentelor stricte "Povara legislativa este atat de mare, incat descurajeaza multi antreprenori care ar vrea sa intre", spune Brin.

Terminalele mobile nu sunt suficient de bune in prezent

Fondatorii Google spun ca PC-urile si terminalele mobile din ziua de azi nu sunt suficient de bune si dau ca exemplu momentele in care esti in masina si dai cu infrigurare cu degetul pe touch-screen-ul telefonului, incercand, fara izbanda, sa cauti rapid un lucru important "Cred ca informatiile pe care le obtinem in prezent de la computere, in raport cu timpul petrecut pentru asta, sunt insuficiente. Cred ca trebuie sa rezolvam asta si ceea ce facem vine in acest context".

Google mereu a spus ca vrea sa dea user-ului o anumita informatie, inainte ca acesta sa o ceara si mai multe aplicatii sunt gandite in acest sens. Dispozitivele cu Android ar trebui sa fie mereu "pe faza", sa stie ce vrea posesorul sa faca si sa-i arate fara ca acesta sa mai "butoneze" pentru a cere.

Roboti si inteligenta artificiala

Un domeniu foarte drag pentru Google este inteligenta artificiala, "masinile" cu ratiune, cat mai apropiate de om ca si "gandire". Gigantul din Mountain View a facut si achizitii in acest sens, cum ar fi compania DeepMind, iar scopul este ca "masinile" sa "invete" singure si sa "gandeasca" pentru a ne fi cu adevarat utile.

Un domeniu conex este robiotica, unde Google a cumparat si renumita companie Boston Dynamics care a construit roboti spectaculosi pentru armata SUA.

Sergey Brin spune ca oamenii de stiinta promit de mult timp roboti super-inteligenti, dar avansurile nu au fost pe masura promisiunilor, astfel ca ar fi prostesesc sa se faca noi prognoze.

O intreaga disputa s-a starnit in legatura cu faptul ca progresul roboticii va insemna ca multi vor ramane fara loc de munca. Larry Page spune ca nu trebuie sa privim lucrurile asa, ci putem considera ca robotii vor putea face multe munci, iar pentru oameni inseamna ca timpul de lucru poate fi redus, astfel ca am putea avea o saptamana de lucru de patru zile sau doua saptamani de concediu in plus.

"Multora le place munca, insa le-ar placea sa stea mai mult cu familia sau sa-si urmeze hobby-urile", spune Page.