Gigantul american IBM a anuntat ca in urmatorii cinci ani va investi 3 miliarde dolari in cercetare pentru a gasi solutii de realizare a unor procesoare revolutionare, extrem de mici si eficiente energetic. Compania studiaza si folosirea unor materiale speciale, cum ar fi grafenul, iar o buna parte dintre investitii se vor indrepta catre cloud computing si centre de date.

IBM spune ca chip-urile din prezent au o serie de limitari fiindca jumatate din energia consumata de ele este disipata sub forma de caldura, in loc sa fie folosita la calcule.

Compania ar vrea sa amelioreze microprocesoarele si sa ajunga de la tehnologia de 22 nanometri din prezent, la numai 7 nanometri, ideea fiind ca ca scaderea dimensiunilor nu trebuie sa afecteze in niciun fel performanta chip-urilor.

Reprezentantii IBM spun ca trecerea de la 22, la 7 nanometri vine cu provocari enorme si necesita competente serioase de fizica si tehnologie. Cei de la IBM spun insa ca nu se pune intrebarea daca se va trece la aceste procesoare mult mai mici, ci intrebarea este cand se va intampla asta si la ce costuri.

Vor trece probabil cinci-zece ani pana cand aceste chip-uri vor ajunge in piata, dar marea miza este folosirea de materiale revolutionare precum grafenul care este varianta bidimensionala a grafitului si este considerat un material minune. Astfel de materiale au cateva caracteristici deosebite: sunt extraordinar de rezistente pentru cat sunt de usoare, rezista la temperaturi mari si pot transmite volume uriase de date. Folosind astfel de materiale, chip-urile pot fi micsorate extrem de mult, insa intervine mereu o problema, cea legata de costuri.

Chip-urile mai mici si mai puternice vor putea fi folosite la aplicatii legate de inteligenta artificiala si computing cognitiv de mare putere, IBM avand, cum a aratat si cu supercomputer-ul Watson, dorinta de a dezvolta computere care sa poata analiza rapid cantitati uriase de date si sa extrega din ele exact lucrurile cautate de operatori umani.

IBM are peste 430.000 de angajati si venituri anuale de 100 miliarde dolari.