Infractori informatici chinezi au reusit sa sparga sistemul computerizat al administratiei americane, accesand zeci de mii de dosare ale functionarilor federali din SUA, scrie The New York Times. Atacul s-a petrecut in martie si vine pe fondul unor tensiuni intre cele doua tari care se acuza reciproc cand e vorba de atacurile informatice. Momentul dezvaluirii este delicat, fiindca secretarul de stat american John Kerry este in vizita in China unde a calificat atacurile informatice ca fiind "un dus rece", scrie AFP.

Infractorii chinezi au patruns, se pare, in sistemul informatic al Office of Personnel Management (OPM), ministerul care gestioneaza functionarii federali, dosarele personale ale acestora si obtinerea de acreditari de securitate (security clearance). Nu se stie cat de multe date au fost furate, insa fisierele aflate in sistem contin informatii despre contactele din straintate ale functionarilor federali si o multime de informatii personale, inclusiv despre consumul de droguri.

Un oficial american spune ca atacul a pornit din China, insa nu e clar daca hackerii erau in slujba guvernului chinez sau lucrau pentru entitati private. Sistemele informatice din SUA sunt asaltate zi de zi de cyber-atacuri din China, insa de data aceasta atacul a avut sorti de izbanda si a afectat un domeniu sensibil.

OPM are si un sistem prin care functionarii trebuie sa isi actualizeze situatia financiara la anumite intervale de timp, diversele agentii si firme contractoare avand acces la informatiile din sistem.

Intre China si SUA relatiile sunt tensionate pe tema atacurilor informatice, de ani buni existand acuze reciproce despre campanii de criminaliate informatica. Anul trecut, hackeri chinezi ar fi patruns in sistemele Ministerului Energiei din SUA, in timp ce in luna mai a c Statele Unite au condamnat cinci hackeri chinezi, pentru spionaj economic.

China, pe de alta parte, a negat mereu acuzatiile si a spus ca SUA face mereu pe victima, desi este responsabila pentru foarte multe atacuri asupra Chinei.