Functia de localizare cu care este prevazut iPhone prezinta riscuri de securitate, potrivit televiziunii de stat din China, acuzatie respinsa de Apple, care a dat asigurari clientilor ca aceasta functie nu poate fi folosita pentru identificarea activitatilor utilizatorilor, relateaza Mediafax citand Bloomberg.

Functia iPhone poate colecta date care ar putea avea ca rezultat scurgerea de informatii de stat, potrivit postului public de televiziune care l-a citat pe Ma Ding, seful institutului pentru securitate online de la Universitatea de Securitate Publica din China.

Apple a reactionat pe site-ul companiei din China ca "nu a lucrat niciodata cu vreo agentie guvernamentala, din nicio tara, pentru a crea vreo usa din spate la produsele sau serviciile companiei".

Functia de localizare este folosita la accelerarea aplicatiilor proiectate sa arate utilizatorilor iPhone unde se afla, precum si sa ii ajute in timpul sofatului, pentru a evita aglomeratia. Aceasta functie poate fi oprita, iar informatiile legate de locul unde se afla utilizatorul sunt stocate doar in telefon, protejat de parola acestuia, nefiind disponibile pentru alte persoane, a precizat compania americana.

"Apreciem efortul televiziunii CCTV de a ajuta la educarea clientilor in acest domeniu pe care il consideram foarte important. Dorim sa ne asiguram ca toti clientii din China cunosc ce facem si ce nu facem atunci cand este vorba despre confidentialitate si date persoane", potrivit comunicatului Apple.

Apple, Microsoft, Google si Facebook se afla printre companiile americane criticate de presa de stat din China, pe fondul escaladarii acuzatiilor legate de spionaj cibernetic si hacking.

Tensiunile au aparut in urma punerii sub acuzare a cinci ofiteri de armata chinezi, pentru ca ar fi patruns in sistemele IT ale unor companii americane, precum si a dezvaluirilor facute anul trecut de fostul contractor al Agentiei Nationale de Securitate din SUA Edward Snowden.

Luna trecuta, un comentariu de pe un microblog al publicatiei People's Daily afirma ca Apple, Microsoft, Google si Facebook au colaborat la un program american secret de monitorizare a Chinei.

Televiziunea de stat CCTV a relatat anterior ca autoritatile unei provincii chineze au fost sfatuite de un profesor sa nu cumpere computere cu sistemul Windows 8, din cauza posibilelor riscuri legate de securitatea informatiilor.

Informatiile referitoare la iPhone au venit dupa ce autoritatile centrale chineze au cerut unor trei operatori de telefonie mobila de stat sa reduca cheltuielile de marketing, intrucat cheltuiesc prea mult pentru subventionarea si promovarea unor aparate de tipul telefoanelor Apple, au declarat surse apropiate situatiei.

Compania China Mobile Communications a inceput comercializarea iPhone in ianuarie, dupa sase ani de negocieri.

Reducerea subventiilor ar face mai costisitoare produse precum iPhone sau Galaxy S5 al Samsung, favorizand producatorii autohtoni de telefoane mai ieftine, ca Xiaomi, Lenovo si Coolpad Group.