​Diverse site-uri de IT scriu despre viitoarea versiune de Windows si publica si screen-shot-uri despre cum va arata cel mai nou sistem de operare pentru PC-uri. Deocamdata totul e in stadiu de speculatie, dezbaterea fiind daca daca butonul de start va fi prezent sau nu. Estimarile arata ca Windows 9 ar putea aparea in primavara lui 2015. Conform datelor StatCounter, Windows 8 ar avea circa 13% din piata europeana unde jumatate folosesc Windows 7. In Romania cele mai noi versiuni de Windows (8 si 8.1) au sub o zecime din piata.

Site-uri precum IT Pro Portal si International Business Times prezinta screen-shot-uri despre care spun ca dau indicii despre urmatoarea generatie de Windows. Informatia nu poate fi confirmata, insa cert e ca site-urile de specialitate au scris in ultimele saptamani tot mai mult despre viitorul "Windows 9".

Unele publicatii scriu ca in toamna va iesi versiunea 8.2, iar in aprilie 2015 va aparea noul Windows 9, desi altii sustin ca Windows 9 va veni in toamna lui 2015. O puternica dezbatere "se tese" si in jurul butonului de start care va fi prezent in versiunea de desktop, spun cei mai multi dintre cei care speculeaza despre viitorul Windows. Microsoft nu a confirmat nimic.

Estimarile sunt ca un preview al noului Windows va fi aratat spre final de an, iar lansarea va fi in aprilie 2015, imediat dupa acel moment userii de 8.1 si 7 SP 1 avand posibilitatea de a face actualizare gratuita.

Windows 9 va castiga de pe urma rezolvarii aspectelor care au nemultumit userii de Windows 8, spun cei care scriu despre sistem. Windows 8 s-a lansat in octombrie 2012, iar versiunea 8.1, un an mai tarziu. Cotele de piata, la aproape doi ani de la lansare, nu sunt foarte incurajatoare pentru a opta generatie a sistemului de operare.

Pe plan mondial datele StatCounter indica o cota cumulata de 14% pentru Windows 8 si 8.1, XP avand 15%, iar Windows 7, jumatate din piata.

Pentru Romania, datele StatCounter indica o cota de 56% pentru Windows 7, un sfert din piata pentru Windows XP si 9% pentru Windows 8 si 8,1 la un loc.