​Apple a avut profit net cu peste 10% mai mare si afaceri in crestere cu 6% trimestrul trecut cand iPhone a fost produsul "vedeta", stimulat de vanzarile extrem de bune din China, Rusia, Brazilia si India. Pe de alta parte, vanzarile iPad au scazut, iar cativa indicatori financiari sunt sub cei asteptati de analisti. Toamna va fi esentiala pentru Aopple fiindca e asteptat noul iPhone, dar si ceasul inteligent.

Cifra de afaceri trimestrul trecut a fost de 37,4 miliarde dolari, cu peste doua miliarde fata de Q2 2013. Profitul net a urcat de la 6,9 miliarde dolari, la 7,7 miliarde dolari. In primele trei trimestre ale anului fiscal afacerile Apple au totalizat 140 miliarde dolari, iar profitul net a fost de 31 miliarde dolari.

Vanzarile de iPhone au fost de 35,2 milioane unitati trimestrul trecut (+13%) mai ales datorita rezultatelor foarte multumitoare din China, Apple aratandu-se incantata in special de vanzarile din tarile BRICS (avans de 55%).

Nu la fel de bine a mers iPad ale carui vanzari au scazut cu 9%, spre 13,2 milioane unitati. Analistii asteptau cifre mai bune din partea Apple: afaceri totale de aproape 38 miliarde dolari (in realitate fiind cu 500 milioane dolari mai mici) si pentru trimestrul in curs analistii citati de AFP asteptau 40,4 miliarde, in timp ce prognoza Apple este 37-40 miliarde dolari.

Cu foarte mare interes este asteptata toamna, zvonurile despre iPhone 6 fiind numeroase, cele mai multe indicand ca va avea un ecran mai mare decat iPhone-ul actual. Tot in ultimele luni din an este asteptat si celebrul iWatch, ceasul inteligent despre care se vorbeste de trei ani.

In orice caz, noutatile nu au lipsit cand e vorba de Apple: compania a facut recent cea mai mare achizitie din istoria sa, iar saptamana aceasta a anuntat un parteneriat istoric cu IBM.