Reprezentantii Google discuta joi cu sefii autoritatilor de protectia datelor din UE pe tema "dreptului la uitare" ce presupune eliminarea unor link-uri din motorul de cautare, ca urmare a deciziei Curtii Europene de Justitie. Companiei s-ar putea sa i se ceara sa extinda eliminarea link-urilor la nivelul tuturor versiunilor motorului de cautare si i s-ar putea solicita sa nu mai notifice publisherii cand elimina ceva, scrie Financial Times.

La discutii vor participa reprezentanti ai Google si Microsoft pe de-o parte si ai agentiilor nationale de protectie a datelor din UE. Subiectul este unul dramatic: hotararea CJUE care da dreptul user-ilor sa ceara eliminarea unor link-uri din rezultatele motoarelor de cautare, daca acestia considera ca sunt inadecvate.

Financial Times scrie ca autoritatile europene au noi cerinte la adresa Google, una esentiala fiind ca eliminarile sa se regaseasca la nivelul tuturor versiunilor de Google si nu doar in cele europene. Practic, un european, daca face cautare pe google.com poate vedea si link-uri care pe google.ro sau google.fr sunt eliminate. Solicitarea vine de la grupurile de aparare a dreptului la confidentialitate care spun ca, dat fiind ca e extrem de usor sa accesezi orice versiune internationala de Google, hotararea devine inefcienta.

O alta solicitare tine de faptul ca celor de la Google li se va cere si sa nu mai notifice publisherii cand sunt eliminate link-uri catre articolele lor. De la aceste notificari trimise de Google, ca dovada de transparenta, au pornit mici scandaluri despre articole controversate, precum cel in care subiectii erau trei infractori periculosi. Sursele citate de Financial Times spun ca acelasi lucru va fi valabil si pentru utilizatori persoane fizice: Google nu trebuie sa le mai trimita notificari.

E de asteptat ca Google sa refuze cererile, invocand cele intamplate in Turcia, tara care impune cenzura internetului cand subiectele nu sunt pe placul autoritatilor.