​Google accepta peste jumatate dintre cererile venite de la cei care vor eliminarea unor link-uri din rezultatele cautarilor online, ca parte a hotararii Curtii de Justitie a UE, a anuntat compania. Pana acum au venit peste 91.000 de solicitari din intreaga Uniune, iar numarul de link-uri vizate trece de 320.000, scrie The Telegraph.

Google a procesat o parte dintre solicitarile venite si spune ca in medie a raspuns pozitiv la putin peste jumatate dintre cereri, la 15% a mai cerut informatii, iar 30% dintre cereri au fost respinse ca fiind neintemeiate.

Utilizatorii din UE pot cere eliminarea unor link-uri din rezultatele cautarii, daca acestea sunt la pagini cu continut inadecvat si/sau irelevant. Totusi, lucrurile sunt extrem de complicate si o decizie e greu de luat fiindca in fiecare dintre aceste cazuri, Google trebuie sa puna in balanta dreptul unei persoane de a-i fi eliminate datele si dreptul publicului de a sti.

Google a primit in total de la fnal de mai circa 91.000 de cereri din UE, dintre care 17.500 au venit din Franta, 16.500 din Germania, 12.000 din Marea Britanie, 8.000 din Spania, 7.500 din Italia si 5.500 din Olanda. Pentru Romania nu exista date mai noi, insa numarul de solicitari este in jurul a 1.000.

Ca numar total de link-uri pentru care se cere eliminarea, Franta e pe primul loc, cu 58.000, iar pentru intreaga Uniune sunt vizate 328.000 de link-uri.

Din totalul cererilor primite, Google a analizat doar o parte si concluziile sunt ca in peste 50% a dat curs solicitarii, in 15% a cerut detalii suplimentare despre fiecare caz, iar 30% dintre solicitari au fost respinse.

Google a spus cat se poate de clar ca nu i se pare corecta hotararea CJUE si ca eliminarea unor link-uri din rezultatele cautarii este contrara principiilor companiei. Totusi, Google a spus ca nu are incotro si se conformeaza.

O parte dintre cererile respinse de Google au ajuns la autoritatile de protectie a datelor din tarile UE, autoritatea din Regatul Unit anticipand un "tsunami" de solicitari, desi pana acum numarul nu a fost impresionant. Autoritatea germana spune ca a primit 33 de sesizari, iar ca timp de raspuns, in functie de complexitate, poate fi vorba si de cateva saptamani.