​Microsoft va prezenta pe 30 septembrie in premiera mondiala cea mai noua generatie a sistemului de operare Windows, scrie site-ul The Verge, citand surse bine informate. La eveniment presa va putea vedea sistemul cu nume de cod "Threshold" care se va regasi cateva luni mai tarziu in piata sub numele Windows 9.

Windows 8 a venit cu extrem de multe schimbari si s-a vrut a fi o revolutie care modernizeaza sistemul de operare pentru a fi utilizat pe smartphone-uri si tablete. Insa in piata, multe dintre schimbari au fost criticate puternic, astfel ca sursele care vorbesc despre Windows 9 spun ca o parte dintre modificarile care au suparat publicul vor fi eliminate. In plus, butornul de Start se reintoarce, dar ar putea fi introdus si asistentul audio Cortana, lansat recent pentru Windows Phone 8.1.

Pe 30 septembrie va fi preview-ul, iar sistemul ar trebui sa ajunga in piata in primavara lui 2015. Cotele de piata, la aproape doi ani de la lansare, nu sunt foarte incurajatoare pentru a opta generatie a sistemului de operare. Pe plan mondial datele StatCounter indica o cota cumulata de 14% pentru Windows 8 si 8.1, XP avand 15%, iar Windows 7, jumatate din piata.

Pentru Romania, datele StatCounter indica o cota de 56% pentru Windows 7, un sfert din piata pentru Windows XP si 9% pentru Windows 8 si 8,1 la un loc.