​Ceasurile inteligente si alte mini-computere "la purtator" devin tot mai sofisticate si incearca sa-si gaseasca un loc intr-o piata in care multi spun ca-s inutile. Smartphone-urile devin mai sofisticate, dar ecranele nu mai cresc in dimensiuni, iar tabletele au intrat intr-un con de umbra provizoriu. Targul de tehnologie IFA care incepe la Berlin pe 3 septembrie va avea spatiu generos dedicat televizoarelor 4K, dar mai ales casei in care toate aparatele sunt conectate la internet si pot fi controlate prin smartphone.

IFA BerlinFoto: berlin.de

Targul IFA (Internationale Funkausstellung) se desfasoara in Berlin din 1924 si la inceput a fost dedicat tehnologiilor legate de radio. In prezent este de departe cel mai mportant targ de tehnologie al toamnei. Spre deosebire de alte targuri de profil, IFA este gandit pentru public, acesta fiind unul dintre secretele rezistentei sale in timp. Numarul de vizitatori asteptati este de circa 200.000, editia din acest an se va tine intre 3 si 10 septembrie, primele doua zile fiind cele in care se vor lansa oficial cele mai asteptate gadget-uri.

Ceasuri inteligente si alte mini-computere la purtator

Smartwatch-ul nu mai e un produs cu totul exotic, deja sunt cateva modele cunoscute in piata si vanzarile lor sunt tot mai mari. Insa, ceasul inteligent trebuie sa mai evolueze pentru ca numarul celor care-si doresc asa ceva sa fie cu adevarat semnificativ. Se fac pasi importanti, apar si ceasurile care pot da si primi telefon fara nevoia sincronizarii cu un smartphone, ecranele au rezolutie tot mai buna, senzorii sunt mai numerosi, la fel si aplicatiile ce pot fi instalate.

La targul IFA segmentul smartwatch va fi bine reprezentat - Samsung si LG au dat informatii despre noi modele, fiind de asteptat ca jucatori precum Sony, HTC si Asus sa vina cu mini-computere "la purtator".

Vo fi cu siguranta ceasuri si alte mici dispozitive cu noul sistem de operare Android Wear, special creat pentru acestea, un alt punct important fiind si pretul ceasurilor inteligente. In prezent multe modele sunt peste 250 de euro, ceea ce descurajeaza extrem de multi clienti. Se zvoneste ca lucrurile se pot schimba si ca Asus, spre exemplu, va prezenta un smartwatch de sub 100 de euro. Cert e ca ceasurile inteligente sunt produse care isi cauta nisa de public si care mai au multe de facut pentru a convinge piata.

Smartphone-uri

Smartphone-urile vor avea o prezenta puternica la targul IFA si clientii asteapta specificatii tot mai bune si design sofisticat, insa la preturi mai mici. In plus, tendinta cresterii marimii ecranelor pare sa devina istorie fiindca multe modele au ajuns sa aiba ecrane uriase ce le fac greu de manevrat, iar unii consumatori au fost deranjati de asta.

Cresterea marimii ecranelor a dus la aparitia categoriei phabletelor intre 5,5 inchi si 6,9 inchi (combinatie intre smartphone si tableta) Aici, in aceasta categorie se va situa unul dintre cele ma asteptate gadget-uri de la IFA: Samsung Galaxy Note 4 despre care se spune ca va avea o rezolutie excelenta de 2560x1440 pixeli, scanner de amprenta si scanner de retina.

De la Sony va veni o noua generatie a telefonului de varf de gama Xperia Z3, iar LG va lansa phabletul G3 Stylus. Si de la Huawei este asteptat noul phablet Ascend Mate 7, Lenovo ar trebui sa aduca un nou smartphone de top, iar de la Nokia sunt asteptate mai multe modele Lumia cu ecrane de peste 4,5 inchi.

Tablete

Fata de editiile din 2011 si 2012, cand tabletele au fost in centrul atentiei, anul acesta ele vor avea o prezenta mult diminuata, cel putin la capitolul lansari. Sunt asteptate noi modele de la companii precum Sony si LG, insa categoria trece printr-un moment mai greu, dupa cativa ani de crestere. Tabletele au vanzari in scadere in unele tari si o explicatie tine si de faptul ca cei care si le-au cumparat le tin ma mult decat au estimat producatorii.

Sunt zvonuri ca la IFA ar putea fi prezentate modele mai mari de tableta, 12-13 inchi, asa numitele super-tablete care sa vina cu specificatii excelente si sa fie utilizabile cu brio si pentru crearea de continut, punct la care tabletele aflate acum pe piata stau destul de rau.

Televizoarele

Televizoarele cu rezolutie 4K sunt prezente de ceva timp in magazine si preturile au mai scazut pe masura ce si continutul la calitate 4K devine (cat de cat) mai bogat. Insa ele sunt departe de a deveni mainstream. Clientii nu mai pot fi convinsi doar prin calitatea imaginii sau prin designul exterior reusit, ci vor functionalitati utile legate de intermet. Apar noi lelevizoare cu tehnologia OLED, tot mai multe aplicatii web sunt disponibile si vor fi prezentate noi modele curbate. Ca de obicei noutatile vor veni de la jucatorii mari: Samsung, Sony, Panasonic, LG si Philips.

Smart home

Termenul tot mai des folosit se refera la o casa in care aparatele electrocasnice si diversele sisteme se pot conecta la internet, pot comunica intre ele si pot fi controlate de la distanta de proprietar, prin smartphone. Mai sunt insa multe de facut la acest capitol si electrocasnicele smart sunt prezente intr-un numar mic de case. La targul IFA vor fi prezentate concepte despre cum ar putea arata o casa in care toate aparatele comunica si mai ales cum va fi imbunatatita interoperabilitatea intre diversele aparate si sisteme de operare, cele mai multe noutati fiind asteptate de la Panasonic si Samsung.

In plus, nu se mai insista atat de mult pe un aparat smart in parte (cum era spre exemplu frigiderul care te anunta cand s-a terminat laptele sau cuptorul pe care il pornesti cand esti in drum spre casa) ci pe coneceptul de camera inteligenta (smart room) in care toate aparatele sunt conectate intr-un sistem usor de controlat printr-o aplicatie de smartphone sau tableta.

Casa "intelogenta", plina de senzori si aparate online este inca departe pentru cei mai multi, dar se fac pasi tehnologici catre ea si costurile scad incet, dar sigur.

IFA Berlin este unul dintre cele mai excentrice targuri de tehnologie si fiind dedicat publicului nu vor iesi produsele iesite din comun, cum ar fi e-reader-ul pe care il poti folosi si in apa sau ochelarii speciali de realitate virtuala.