Alibaba, cel mai mare grup chinez de comert online, spera sa stranga pana la 24,3 miliarde dolari la IPO-ul de intrare pe bursa de la New York, ceea ce ar constitui un record pentru bursele din SUA. Alibaba este un hibrid intre Amazon.com si eBay, iar daca cifrele IPO-ului se vor concretiza, grupul ar valora peste 160 miliarde dolari.

Alibaba logoFoto: alibaba.com

Data de la care se vor tranzactiona actiunile nu a fost comunicata, insa se zvoneste ca e vorba de 19 septembrie, pana atunci urmand sa fie realizat roadshow-ul, "turneul" pentru atragerea unor investitori.

In cel mai optimist caz, Alibaba ar putea strange 24,3 miliarde dolari din oferta publica initiala, iar pragul minim este de 19,3 miliarde dolari. Cifrele optimiste arata ca Alibaba valoreaza 163 miliarde dolari, mai mult decat eBay.

Alibaba, este descris ca fiind un hibrid intre Amazon si eBay, iar anul trecut un total de 213 milioane de useri au cumparat de pe platformele grupului, numar echivalent cu 40% dintre internautii chinezi. In trimestrul trecut Alibaba a avut venituri de 2,54 miliarde dolari, avans de 46% fata de Q2 2013

Alibaba obtine venituri din marketing online, din comisioane la tranzactii si din abonamente si taxe aferente diverselor servicii. Grupul testeaza mai multe domenii in afara comertului online - creditare, cloud-computing - si tocmai de aceea e greu de prevazut cum va evolua grupul fiindca trebuie vazut mai intai pe ce domeniu intra puternic in afara de comert online.