Pariurile lui Elon Musk sunt rentabile: tanarul antreprenor multimiliardar care a facut avere cu internetul si a reinvestit o mare parte din profituri in masinile electrice si in transportul spatial a reusit din nou, saptamana aceasta, sa culeaga roadele provocarilor indraznete pe care si le-a asumat, scrie AFP.

Elon MuskFoto: Captura YouTube

Fondata in urma cu 12 ani, societatea sa SpaceX, devenita in 2012 prima societate comerciala care a lansat o capsula spre Statia Spatiala Internationala (ISS), a fost selectata marti de NASA, alaturi de Boeing, pentru a construi una dintre cele doua navete private capabile sa transporte astronauti spre avanpostul orbital in 2017. Este vorba de un contract de 2,6 miliarde dolari pentru SpaceX.

Acest ultim succes marcheaza o etapa foarte importanta in era transportului spatial, unde sectorul privat va juca un rol tot mai mare.

Pe frontul masinilor electrice, societatea sa Tesla Motors, creata in 2002, desi pierde inca milioane de dolari, s-a intarit sensibil, dupa un debut laborios. Este evaluata acum la 25 de miliarde de dolari.

Recent, Tesla a anuntat constructia celei mai mari uzine de productie a bateriilor de litiu, in Nevada, o investitie de cinci miliarde de dolari.

In varsta de 43 de ani, Elon Musk, american de origine sud-africana, a fondat in California (vest) societatea SolarCity, care produce panouri solare pentru locuinte si imobile comerciale.

El gestioneaza de asemenea propria sa fundatie dedicata educatiei, energiei curate si sanatatii copiilor.

Nascut in 28 iunie 1971 dintr-un tata sud-african si o mama canadiana, Elon Musk a venit sa traiasca in Canada atunci cand avea 17 ani pentru a instala in Statele Unite, unde a obtinut o diploma in fizica si un master in gestiunea afacerilor (MBA) la universitatea din Pennsylvania.

Dupa aceasta, s-a inscris la universitatea Stanford in Silicon Valley pentru doctorat. Dar renunta destul de repede pentru a fonda start-up-ul Zip2, care produce softuri pentru publicare online dedicate industriei media.

Cateodata cel mic castiga

Elon Musk castiga primele milioane de dolari inainte de 30 de ani dupa ce a vandut Zip2 producatorului american de computere Compaq, o afacere de peste 300 milioane dolari in 1999.

Creeaza ulterior X.com care fuzioneaza cu PayPal, societatea de plati online securizate care este este cumparata de gigantul vanzarilor eBay pentru 1,5 miliarde dolari in 2002.

De la inaltimea sa de 1,80 m, cu privirea sa patrunzatoare, Elon Musk vede posibilitati de reusita pentru antreprenorii care isi asuma riscuri.

"Cred ca, intr-un fel, jocatorul mic castiga", spunea el, intr-un interviu acordat AFP in 2012, facand referinta la succesul SpaceX intr-un sector dominat de gigantul aerospatial Boeing.

Elon Musk a infiintat SpaceX in 2002 si este in continuare director general si principalul responsabil pentru dezvoltare tehnologica, cu obiectivul prioritar de a construi sisteme de transport spatiale la costuri foarte mici. A investit aici 100 de milioane de dolari din averea sa.

Vizibil foarte mandru de succesul sau cu aceasta societate, spera sa puna la punct tehnologii capabile sa aduca oamenii pe Marte la costuri nu foarte mari.

In 2012, prezicea ca va realiza acest obiectiv in 12 - 15 ani. Astazi, spera sa faca asta "inainte de a muri".

Ambitiosul Elon Musk a explicat in mai multe randuri ca obiectivul sau este de a fi "parte la lucrurile care vor face diferenta in viitorul omenirii".

In viata privata, Musk a trecut printr-un divort dificil de prima sa sotie, Justine Wilson, de origine canadiana, care scrie romane SF si cu care are cinci copii, tripleti si gemeni. Cuplul a pierdut primul copil care a murit la doar sase saptamani.

La putin timp dupa divort, s-a recasatorit in 2010 cu actrita britanica Talulah Riley, cu 14 ani mai tanara. In ciuda unei relatii tumultuoase, cei doi sunt mai departe impreuna.