Autoritatile israeliene au aprobat un plan prin care se obliga sa dea granturi de 300 milioane dolari si vor percepe un impozit pe profit de numai 5% companiei americane Intel care in schimb se obliga se investeasca sase miliarde dolari, scrie Reuters. Banii se vor indrepta catre imensa fabrica de procesoare de la Kiryat Gat, in sudul tarii unde vor fi angajati alti o mie de oameni. Intel are de 40 de ani productie in Israel, unde investitiile totale au depasit 10 miliarde dolari.

Centrul de design Intel din Haifa (Israel)Foto: Intel

Intel are 2.500 de angajati la Kiryat Gat, si va mai angaja 1.000 pana in 2023, conform planului de extindere. Ministrul de Finante al Israelului spune ca e cel mai mare plan de investitii al unei companii straine in Israel.

Intel a inaintat in luna mai planul de investitii catre autoritatile israeliene de la care cerea grant-uri importante si impozit pe profit cat mai mic. Va primi grant-uri de 300 milioane dolari in urmatorii cinci ani si impozitul pe profit pe care il va plati in urmatorii zece ani va fi de numai 5%.

Intel nu a dat detalii despre ce va produce, insa e de banuit ca se vor face procesoare pe tehnologia de 10 nanometri. Intel a exportat in valoare de 4,6 miliarde dolari din Israel in 2012 si de 3,8 miliarde dolari in 2013.

In zona Europei, Irlanda este cea mai importanta baza de productie a Intel, compania investind in ultimii 25 de ani peste noua miliarde euro la uzina din Leixlip unde sunt acum 9.500 de angajati. Presa din Irlanda a scris ca ar fi existat o competitie intre fabricile din SUA, Irlanda si Israel pentru noile procesoare de 10 nanometri, cursa fiind castigata de Israel.