¬Politia a descoperit peste 200 de infractiuni legate de pirateria software in primele opt luni din acest an si a indisponibilizat peste 1000 de sisteme informatice si suporturi de stocare, a declarat marti Alexandru Ionita, comisar sef in cadrul Politiei Romane. Valoarea despagubirilor solicitate de titularii de drepturi este de peste un milion de euro. Rata pirateriei software in Romania a fost de 62% in 2013, o scadere cu un punct procentual fata de 2011, insa in absenta unor eforturi anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de tara ar fi crescut de fapt cu 2 pana la 4 procente intre 2011 si 2013, conform unui studiu realizat in vara acestui an de firma de cercetare IDC.

Peste 30.000 de firme vor primi in perioada urmatoare scrisori de informareFoto: Hotnews

Datele au fost facute publice in cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA - The Software Alliance (BSA), care au desfasurat inca din 2011 actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business.

De altfel, valoarea despagubirilor de un milion de euro a fost solicitata de detinatorii drepturilor de autor membri ai BSA.

Politia Romana a venit insa si cu exemple in care numai in situatia unei firme, prejudiciul solicitat este de peste 1 milion de euro.

"In cazul unei companii din Moldova, al carei obiect de activitate este ingineria si consultanta tehnica, politistii au descoperit software piratat pe 212 PC-uri si 659 de alte suporturi, prejudiciul fiind de peste 1,04 milioane euro. In cazul unei companii din Bucuresti, cu acelasi obiect de activitate, politistii au descoperit software piratat pe un numar de 72 de PC-uri , prejudiciul fiind de peste 365.000 de euro", a precizat Aurel Dobre, subcomisar de politie.

Magda Popescu, avocat si reprezentant BSA, a prezentat mai multe date privind pericolul folosirii de soft piratat.

Conform Studiului IDC 'Legatura dintre software-ul piratat si bresele de securitate informatica', dat publicitatii in martie 2014, persoanele fizice sau companiile care instaleaza software piratat sau cumpara un PC cu software piratat se pot confrunta cu malware in 33% din cazuri. Acelasi studiu estimeaza la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuita in 2014 de companii numai in Europa Centrala si de Est pentru a inlatura consecintele malware-ului grefat pe software piratat - adica pentru identificarea, repararea si recuperarea datelor, in vreme ce scurgerile neautorizate de date de business si confidentiale ar putea costa companiile din aceeasi regiune 39 de miliarde de dolari.

Legatura dintre software-ul nelicentiat sau contrafacut si malware este demonstrata de studiul mai sus mentionat, precum si prin simpla corelare a altor date din piata care indica un nivel cu atat mai ridicat al intalnirii software-ului malitios pe PC-uri cu cat rata utilizarii de software nelicentiat este mai ridicata.

De pilda, in Romania, rata utilizarii de software nelicentiat este 62%, iar rata la care malware-ul este gasit pe PC-uri - 30,79%; la nivel mondial, rata de utilizare de software nelicentiat este 43%, iar rata la care malware-ul este intalnit pe PC-uri-21%.

Parteneriatul dintre IGPR si BSA a inceput in anul 2011 si in perioada urmatoare peste 30.000 de companii vor primi scrisori de informare privind gestionarea software-ului detinut. Scrisorile contin si un formular privind inventarierea programelor de calculator. Firmele care opteaza sa completeze si sa transmita formularul pe adresa de email prevenire@softwareculicenta.ro sau prin fax beneficiaza de consultranta gratuita din partea reprezentantilor BSA.