Producatorul local de aplicatii online Zitec estimeaza afaceri cu 70% mai mari anul acesta, in comparatie cu anul trecut, iar numarul de angajati ajunge la 130, a spus intr-o discutie cu presa Alexandru Lapusan, directorul companiei. El spune ca una dintre piedicile din calea cresterii companiei tine de faptul ca se gasesc greu IT-istii care sa fie in acelasi timp si buni si seriosi si capabili sa lucreze in echipa. Zitec a inaugurat recent noul spatiu de birouri contractat in cladirea Phoenix Tower din Bucuresti, ajungand in prezent la un spatiu total de peste 1.700 mp unde incap 170 de persoane.

In sediul ZitecFoto: Zitec

Zitec a avut anul trecut afaceri de 2,3 milioane euro, iar pentru intreg 2014 estimarea optimista este de 4 milioane euro. Compania avea la final de 2013 circa 90 de angajati, acum a ajuns la 110 si pana la final de 2014 va adauga 20 de persoane.

Jumatate dintre clienti sunt din Romania si jumatate din strainatate, Lapusan precizand ca Zitec nu are niciun contract cu statul "Nu ca nu ne-am dori, insa pana acum nu am vorbit limba care trebuie", precizeaza seful companiei fondata acum 11 ani.

Principalul domeniu de activitate este cel al solutiilor de business puternic personalizate, iar printre clienti se numara mai ales companii din sectoare precum comert online, calatorii si educatie.

Compania isi desfasoara activitatea in doua etaje ale caldirii Phoenix Tower din Bucuresti unde ar fi loc pentru 170 de persoane. In prezent sunt 110 angajati si una dintre cele mai mari probleme in calea cresterii companiei tine de faptul ca e greu sa gasesti IT-isti buni in tara. "E un mit ca toti romanii se pricep la IT. Foarte putini se pricep la IT, sunt putini cei care sunt "profi", sunt putini cei care sunt oameni de echipa si cand vrei sa-i pui sa fie si buni pe tehnic si sa se integreze bine in echipa e destul de dificil in zona asta.", spune Alexandru Lapusan.

De ce sunt atat de putini IT-isti buni? De vina sunt si facultatile care nu insista deloc pe partea practica "Ar trebui sa existe mai multe proiecte intre mediul universitar si firme (...) Noi derulam proiecte de internship si as spune ca rezultatele sunt OK, nu fenomenale fiindca e greu sa gaseti si oameni care doresc sa invete, sa fie inteligenti si sa fie si seriosi. E greu sa gasesti combinatia asta", mai spune seful Zitec.

Cat de mult poate creste Zitec in urmatorii ani si cum se poate evita pericolul ca firma sa devina mult prea mare si astfel prea greoaie in reactii, prea birocratica? "Cred ca frica de corporatie si de rigiditate o avem atat de tare bagata in cap incat nu vom ajunge usor in zona respectiva fiindca nu am vrea sa functionam intr-o structura de tip corporatie", spune Alexandru Lapusan.

"Cred ca organizarea de tip flat, cu echipe independente cum suntem noi acum, poate sa ne perimita o crestere, nu una mare, dar chiar si cateva mii de oameni ar putea sa functioneze intr-o astfel de strucrura (...) Nu este structura aceea in care fiecare raporteaza mai departe si au patru nivele, 15 directori si ajungi sa ai un procent mare de manageri", spune seful Zitec. El precizeaza ca un risc foarte mare este totusi sa nu cresti si sunt firme multe din Romania care au decis sa nu creasca fiindca manageri considerau ca nu puteau gestiona prea multi oameni. "Daca nu ai cresteri si daca mizezi pe stagnare s-ar putea sa te duci in jos"

Legat de planurile pentru urmatorii ani, seful Zitec spune ca ar fi interesat sa intre pe o piata bursiera alternativa, insa trebuie intai stabilite regulile acestei piete pe plan local, acum fiind doar un proiect.

Proiectele externe ale Zitec au fost dezvoltate in SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Italia sau Danemarca. Printre clienti se numara PayU, Flanco, Amadeus, Altex Romania sau Network One Distribution.