​Microsoft a dat primele detalii despre cea mai noua varianta a sistemului de operare Windows care insa nu se va numi Windows 9, cum se astepta toata lumea, ci Windows 10. Butonul de Start, care disparuse la Windows 8, se reintoarce, insa noul sistem de operare se vrea a fi o platforma universala care sa poata fi utilizata in conditii bune atat pe PC, cat si pe tableta si smartphone. Windows 8 s-a lansat in octombrie 2012, insa cotele de piata sunt sub asteptari.

Windows 8 lansat in 2012 a venit cu schimbari prea multe si prea drastice, fiind intens criticat. Acum, compania readuce butonul de Start cu care userii erau atat de obisnuiti, insa vine si cu noutati care sa modernizeze sistemul, dar in acelasi timp sa pastreze trasaturile familiare pentru care multi prefera Windows.

In curand dezvoltatorii vor putea testa sistemul care va ajunge la publicul larg la mijloc de 2015. Pe sistem este prezent si butonul de Start si task bar-ul din partea de jos a ecranului, dar sunt prezente si elemente din interfata Metro introdusa la Windows 8.

Visul celor de la Microsoft este ca Windows 10 sa functioneze pe cele mai diverse terminale, de la cele mai mici, pana la televizoare de 80 de inci. Acesta este si unul dintre motivele pentru care s-a "sarit" de la 8, la 10, pentru a arata ca e un urias salt inainte spre crearea unei platforme unificate atat pentru desktop, cat si pentru mobile.

Windows 10 se vrea a fi un compromis intre trasaturile familiare care au dus la succesul Windows 7 si lucrurile moderne cu care a venit Windows 8, promisiunea fiind ca de data aceasta va fi gasita "reteta" buna de combinare a traditionalului si modernului.

Joe Belfiore, vicepresedinte la divizia de sisteme de operare a Microsoft, a admis ca lucrurile nu au iesit prea bine cu Windows 8, desi sistemul s-a concentrat pe "touch", pe un ecran de pornire cu icon-uri mari si pe ideea de aplicatii care ruleaza pe tot ecranul, precum la tablete. Cu Windows 10 compania spune ca va reusi sa recupereze terenul pierdut.

Datele StatCounter arata ca, pe plan mondial, Windows 7 are 55% cota de piata, in timp ce Windows 8 si 8.1 au impreuna circa 16%. In Romania Windows 7 are aproape 60%, Windows XP un sfert din piata, iar 8 si 8.1 au aproape o zecime.