Apple va lansa joi seara noua generatie a tabletei iPad, de la care se asteapta un procesor mai puternic, o camera de 8 MP, noi variante de culoare si memorie RAM dubla. Presa a speculat imens pe tema lansarilor de joi, fiind posibila si prezentarea unei versiuni de iPad de 12,9 inci, pentru profesionistii care vor sa foloseasca tableta si pentru crearea de continut. Apple a vandut peste 200 de milioane de iPad-uri in patru ani.

iPad AirFoto: Apple

Apple a lansat prima generatie iPad in 2012, in 2012 s-a lansat si modelul Mini, iar anul trecut iPad air a facut un salt deosebir, prin faptul ca a fost mult mai usor si mai subtire decat modelul din 2012.

De la noul iPad se asteapta sa aiba un design putin modificat, sa fie si mai subtire, dar si mai usor si sa dispuna de un procesor si mai rapid (A8X) si de memorie RAM de 2 GB, fata de 1 GB in prezent. Despre camera de pe spate se spune ca va fi la fel de buna ca la noile iPhone-uri (adica 8 MP fata de 5 MP) si cea de pe fata va evolua de la 1,2 MP, la 2 MP.

Sursele din piata mai spun ca va putea fi introdusa si o noua varianta de culoare (auriu), dar si ca e foarte posibil ca varianta de 16 GB sa fie scoasa din oferta, astfel incat sa existe versiunile mai mari cu 32, 64 si 128 GB.

Ca si la iPhone 6, si noul iPad Air va dispune de senzor de amprenta. S-a vorbit si despre un "mega iPad"o tableta de 12,9 inci care sa aiba specificatii excelente si sa fie fie folosita si de profesionistii din arte vizuale care si creeaza continut, nu doar il consuma. Surse citate recent spun ca acest iPad mare nu va fi produs din decembrie, cum voise compania sa faca initial, ci cateva luni mai tarziu. Amanarea vine fiindca cererea pentru iPhone 6 Plus este foarte mare si toate eforturile furnizorilor se vor concentra catre smartphone.

Cand Apple a lansat in 2010 primul iPad era aproape singura pe piata tabletelor si de atunci lucrurile s-au schimbat fiindca au venit sute de modele cu Android la preturi mici. Totusi, Apple are 26% din piata mondiala, cu aproape zece procente peste Samsung. Apple iPad Air costa de la circa 1.900 lei, iar versiunile cele mai scumpe trec de 3.000 lei.

Apple a vandut peste 200 de milioane de iPad-uri in patru ani, iar trimestrul trecut si-a gasit 13 milioane de clienti. In primul trimestru de vanzari - Q3 2010 - s-au vandut 3,2 milioane unitati, in ultimul trimestru din 2011 s-au vandut 11 milioane de tablete, iar in primul trimestru din 2013 s-a depasit pragul de 20 milioane unitati vandute in trei luni. Primele trei luni din 2014 au fost cele mai bune din istoria iPad-ului: 26 milioane unitati.