Dispozitivele cu Android domina piata si au adus internetul mobil in locuri unde era greu de crezut ca va putea ajunge, insa ele nu sunt ferite de amenintari informatice. Ba din contra, numarul virusilor creste si metodele sunt din ce in ce mai parsive, fie ca vorbim de asaltul reclamelor sau de programe ce iti incarca factura prin trimiterea unor SMS-uri ultra-scumpe.

  • Care sunt capcanele si cum te poti feri de ele?

Sistemul de operare Android este prezent pe 78% dintre dispozitivele mobile, cresterea datorandu-se mai ales faptului ca terminalele cu Android au preturi mult mai accesibile decat terminalele cu iOS.

Foarte multi posesori de telefoane cu Android nu se tem insa de virusi, ei asociind conceptul doar cu laptop-ul si desktop-ul, nu si cu telefonul mobil. Cum se comporta un smartphone infectat cu malware?

Unele "simptome" sunt comune cu cele de la PC-uri, cum ar fi viteza mult mai redusa cu care aplicatiile ruleaza, dar e posibil si ca bateria sa se descarce mult mai repede decat e normal, pachetul de date mobile se poate consuma anormal de repede, iar convorbirile telefonice se pot intrerupe suparator de des.

Multe companii nu vor ca angajatii sa aiba telefoane de serviciu cu Android tocmai fiindca se tem de malware si de efectele sale, mai ales cand e vorba de telefoane infectate cu aplicatii periculoase care fura informatii importante de pe ele pentru a le trimite catre infractorii cibernatici avizi de date de pe e-mailuri de companie ale unor directori, spre exemplu.

Daca o parte dintre aplicatiile periculoase fura date esentiale pe care hackerii le vand apoi pentru castiguri financiare importante, o alta parte preiau controlul asupra dispozitivului care ajunge sa trimita singur SMS la numere cu suprataxa.

Amenintarile pe Android nu au ajuns la un nivel coplesitor, unele rapoarte indicand ca sub 5% dintre smartphone-uri si tablete sunt afectate, insa aproape in fiecare luna apar informatii despre noi "viermi" sau noi virusi creati de oameni care au un singur gand: profitul.

Infractorii profita de faptul ca Android este o platforma deschisa si nivelul de securitate este mai scazut fiindca li se permite utilizatorilor sa descarce aplicatii si din alte magazine terte, surse ce sunt uneori discutabile. In plus si fragmentarea sistemului, peste zece versiuni fiind folosite in prezent pe smartphone-uri, reprezinta o vulnerabilitate.

Atacurile informatice sunt mai numeroase in zonele unde platile prin SMS sunt foarte populare, exemple de astfel de state fiind Germania, Vietnam, Rusia, India, Kazahstan si tari din Africa centrala. In cateva din aceste tari operatorii mobili s-au autosesizat si au mai introdus inca un pas de confirmare din partea utilizatorului care doreste sa faca o plata prin SMS. In plus, multi operatori vand terminale mobile cu un program antivirus gata instalat, un exemplu local fiind Allview pe ale carui tablete sunt preinstalate solutiile Bitdefender Mobile Security.

Amenintarile pe Android ii pot pacali pe utilizatorii cu bugete mici care intra pentru prima oara in posesia unui telefon mobil sau tableta cu sistem de operare si conexiune la internet. Cei care cumpara smartphone-uri de intrare in gama la sub 100 de euro de exemplu, nu au de multe ori cunostiintele necesare pentru a gestiona aspectele de securitate ale telefonului si probabil ca nu se asteapta ca virusii sa reprezinte o problema. Acesti useri incepatori pot cadea in capcana de a face click pe diverse reclame care apar si ii duc catre site-uri periculoase.

Diverse aplicatii periculoase se instaleaza pretinzand ca sunt aplicatii legitime si sunt capabile sa fure informatii personale, precum geolocatie, e-mailuri sau contacte din agenda si sa le foloseasca pentru frauda si furt de identitate.

Foarte suparatoare sunt reclamele ce afiseaza publicitate agresiva si modifica pagina de pornire a browser-ului. Ponderea lor difera de la luna la luna, iar diversitatea este mare. Alti virusi care au facut "cariera" sunt cei care se raspandesc agresiv prin reclama cumparata pe site-uri legitime, iar cand utilizatorul navigheaza pe site-urile respective va fi intampinat de o reclama de tip pop-up care il avertizeaza ca telefonul acestuia e infectat. Daca utilizatorul apasa OK, va incepe descarcarea unui riskware.

O mare problema tine de faptul ca mii de aplicatii de pe sistemul de operare Android sunt furate de la alti dezvoltatori si modificate, astfel incat cei care le creeaza obtin castiguri ilicite.

Unora dintre aplicatiile reimpachetate le-au fost adaugate module ce le schimba comportamentul pe terminalele pe care sunt instalate. Unele contin module suplimentare care pot fi folosite pentru a accesa locatia dispozitivului mobil, pentru a dezvalui identificatorul unic al dispozitivului mobil unor terte parti sau pentru a se conecta la platforme de social media precum Facebook sau Twitter.

Sfaturi pentru a te feri de malware

  • Descarcati aplicatii numai din magazinele oficiale

Descarcati aplicatii numai din magazinele oficiale ale operatorilor si producatorilor precum Google Play si Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali va pot infecta telefonul si pot trimite mai departe, unor terte parti, informatii private.

Pentru a fi siguri ca nu descarcati ceva dubios, puteti dezactiva in setarile telefonului optiunea Surse Necunoscute in setarile de Securitate

Chiar si atunci cand instalati aplicatii din locatiile oficiale exista riscul unor mici abuzuri. Inainte de a rula aplicatia, asigurati-va ca intelegeti ce permisiuni solicita aceasta. Refuzati instalarea aplicatiei daca vi se pare ca solicita acces la date de care nu are nevoie pentru a rula (de exemplu, o aplicatie de tip lanterna nu are de ce sa va solicite acces la mesaje sau la lista de contacte).

  • Atentie la e-mailurile ce va par dubioase

Nu accesati linkurile sau documentele atasate in emailuri venite la intamplare, fiindca, la fel ca la computer, e-mailurile pot avea documente atasate care contin virusi pentru terminale mobile. Un "banal" click pe un astfel de link va poate instala software periculos pe telefon.

Protectie si preventie

In cazul in care cineva va fura sau va gaseste telefonul mobil, ingreunati-i acestuia accesul la informatiile stocate, criptand datele cu ajutorul unui software dedicat. Pot fi extrem de utile si programele anti-furt care va ajuta sa stergeti informatii de pe telefon,de la distanta.

Pe hotspot-urile nesecurizate tranzactiile online sunt riscante. Autentificarea in orice cont de banca implica date sensibile. Tastarea datelor sensibile in timpul conexiunilor nesecurizate este riscanta, intrucat traficul poate fi urmarit de persoane neautorizate.