​Grupurile de infractionalitate informatica vor fi tot mai active in 2015 cand numarul de atacuri va fi tot mai mare pe platformele mobile, in timp ce Mac va fi un sistem de operare tot mai des luat n vizor de infractorii informatici, mai ales ca e in crestere cota sa de piata, spun experti ai Kaspersy Lab. Despre cum a aratat un foarte agitat 2014 in peisajul amenintarilor cibernetice si ce lucruri ar putea defini anul care incepe intr-o luna, puteti citi in articol.

Cum a fost 2014: cateva evenimente de "cybercrime".

2014 a fost bogat in momente importante pe partea de criminalitate informatica, infractorii fiind pe faza si profitand de tot ce e nou si le putea aduce profit. Evenimentul sportiv al anului, Cupa Mondiala la Fotbal, a fost dublat de campanii de phishing si de link-uri care ii invitau pe naivi sa deschida live stream-uri de la meciuri, dar de fapt ii pacaleau, ducandu-i pe site-uri periculoase.

Anul acesta au fost dezvaluite publicului informatii despre campanii mari de cyber-spionaj, cum ar fi Epic Turla, Energetic Bear, CosmicDuke si - foarte recent - Regin, tot in acest an facand "valuri" si amenintarile Heartbleed si Shellshock. Foarte recent s-a inregistrat si un lucru pozitiv: o ofensiva sub egida Europol a dat o lovitura unor site-uri din partea "intunecata" a internet-ului, pe Tor.

S-au "miscat" lucrurile si pe partea de mobile: explozia vanzarilor de smartphone-uri nu a ramas neexploatata si a aparut primul Trojan pentru Android,

Interesant e ca Mac OS este si el din ce in ce mai tintit de infractorii fiindca a crescut cota de piata a sistemului de operare.

2015: An la fragmentarii si al sofisticarii in cybercrime

Ce se va intampla in 2015? Nu doar ca atacurile se vor inmulti si vor fi si mai sofisticate, insa grupurile care le comit se vor fragmenta, astfel ca faptasii vor fi mai greu de gasit, din moment ce numarul de grupari care opereaza va fi mai mare, chiar daca in medie numarul membrilor unei grupari va fi mai scazut.`

Marco Preuss, director pe Europa al diviziei Cercetare-Analiza la Kaspersky Lab, spune ca in 2015 este posibil sa vedem noi editii mai evoluate ale vulnerabilitatilor Shellshock si Heartbleed, lucruri care vor fi identificate si despre care se vor publica informatii nu doar anul viitor, ci si in 2016 si dupa.

In conditiile in care se vand tot mai multe smartphone-uri cu conectivitate NFC si sistemele de plata cu aceasta tehnologie se dezvolta, in 2015 aceste sisteme de plata cu smartphone-ul, cum ar fi Apple Pay, vor fi sub presiunea unor noi atacuri. "Aceste noi sisteme de plata si de transfer de bani reprezinta o tinta noua pentru cybercriminali, fiindca ei urmaresc cu atentie unde se afla banii", subliniaza Marco Preuss.

Va continua in 2015 si crearea de malware pentru Mac OS, din moment ce cota sistemului creste, iar cyber-criminalii stiu asta si vin dupa noile tinte.

Nici cresterea asa-numitului internet of things, conectarea la internet a tot mai multor aparate din jurul nostru, nu va trece neobservata, iar infractorii incep sa testeze moduri de a profita de pe urma tendintei in ideea ca aunci cand vor exista miliarde de lucruri online, vor putea fi facuti bani, iar raufacatorii "se antreneaza" acum pentru mai tarziu.

O problema de mentalitate care usureaza treaba atacatorilor

Si Stefan Tanase, cercetator senior la Kaspersky Lab , insista pe faptul ca nu avem de ce sa ne asteptam la o scadere a crminalitatii informatice atat timp cat se pot face bani tot mai buni din asta. El a subliniat si faptul ca malware-ul nu se mai adreseaza doar Windows-ulu, cum era pana de curand, ci s-a extins pe platforme alternative.

O mare problema tina insa de utilizator si constientizarea faptului ca exista riscuri mari "Ne invatam copii sa se asigure cand trec strada, sa nu se increada in necunoscuti, dar nimeni nu se ocupa de securitatea informatica a copiilor, ci doar de cea fizica. Ei cresc cu ideea ca PC-urile sunt jucarii cu care navigheaza pe internet si ajung sa creada ca, daca apare o problema, pot formata computerul si apoi reinstala sistemul de operare. Ei cresc cu aceasta mentalitate si, dupa ce termina studiile si se angajeaza, ajung sa lucreze cu fisiere extrem de importante si cu date financiare esentiale, dar mentalitatea a ramas ca in copilarie. Ei isi spun ca nu e posibil ca PC-ul sa fie grav infectat, iar daca se intampla isi spun: "