F64, cel mai cunoscut magazin online foto din tara, a introdus pe piața plata prin moneda electronica Bitcoin. Cativa mari retaileri din SUA au inceput inca de acum aproape doi ani sa accepte Bitcoin, insa moneda virtuala nu e ferita nici de controverse si nici de scandaluri. F64 are 130 de angajati si va incheia anul cu vanzari de circa 20 milioane euro.

„Bitcoin“, denumit și „monedă digitală“, este un sistem de plată electronică descentralizat care se bazează pe criptografie și algoritmi matematici pentru a nu permite falsificarea sumelor sau urmărirea utilizatorilor. Marele avantaj al Bitcoin este descentralizarea care înseamnă că nicio entitate terță nu controlează fluxul de bani. Bitcoinul este obținut prin „minare“, adică rezolvarea unor ecuații prin care sunt generați bani noi, spun cei de la F64 intr-un comunicat de presa.

La inceput de octombrie, Marian Alecsiu, direcorul F64, promitea lansarea platilor prin Bitcoin si explica de ce face asta "E un instrument in care credem, foarte multi sunt sceptici, dar e posibil sa aiba succes. Noi ne-am dat seama ca exista o zona de risc, dar investitia nu e foarte mare, efortul fiind mai mare in spate pentru implementarea solutiei. Saptamana trecuta aveam o varianta beta si speram sa fie totul gata. Piata nu e pregatita, insa prin povestea asta se va face un fel de educatie"

Cum va functiona in F64?

- Mecanismul este identic cu cel al platilor online cu cardul, dupa ce este aleasa metoda de plata, clientul va fi redirectionat catre platforma https://www.btcxchange.ro/ unde se logheaza si autorizeaza tranzactia

- Plata se ramburseaza automat, la fel ca in cazul platilor cu cardul.

- Returnarea contravalorii produselor in cazul comenzilor platite prin Bitcoin se va face la fel, in oglinda cu factura de achizitie, in lei (nu va fi returnata suma in bitcoini)

Despre Bitcoin

Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de un misterios personaj japonez pe nume Satoshi Nakamoto. Tranzactiile se fac fara a fi nevoie de banci care sa le intermedieze, nu sunt comisioane de tranzactii si totul se face prin aplicatii mobile din cloud.

In Bucuresti sunt cateva firme care accepta plati in Bitcoin, iar ca dezvoltare, Oradea sta bine.

Cei care au Bitcoin ii stocheaza in portofele digitale "digital wallet" care se pot gasi in cloud si pe computerul persoanei respective. Acest wallet este ca un fel de cont bancar ce le permite user-ilor sa primeasca sau sa trimita Bitcoin, dar si sa plateasca pentru servicii.

Fiecare tranzactie cu Bitcoin este inregistrata intr-un "registru electronic, dar numele cumparatorului si vanzatorului nu sunt inregistrate, ci doar ID-ul wallet-ului. Acest lucru este vazut der multi fani Bitcoin ca fiind excelent, deoarece confidentialitatea e garantata. Pe de alta parte, criticii Bitcoin spun ca aici e slabiciunea fiindca oamenii vor profita de acest plus pentru a cumpara si vinde lucruri ilegale, stiind ca nu pot fi descoperiti.