​Antreprenorii din Balcani sunt ambitiosi, au cunostinte de IT si sunt plini de entuziasm. Regiunea abunda de evenimente la care oamenii isi prezinta initiativele, intra in legatura cu investitorii. Dar acesti miliardari in devenire se confrunta cu greutati, inclusiv cu birocratia, lipsa de sustinere din partea autoritatilor si propria lor lipsa de experienta. Un reportaj de Boryana Dzhambazova pentru Balkan Investigative Reporting Network.

Programatori IT la lucruFoto: Hotnews

Intr-o zi de vara, acum doi ani, Ivan Vesic, inginer de software din Nis, in sudul Serbiei, a dat fuga la un cabinet veterinar cu Damian, motanul lui adoptat, in varsta de un an. Coada si un picior ii fusesera grav ranite de o masina.

Veterinarul Mirza Sejdinovic a fost silit sa amputeze coada pisoiului, dar a reusit sa-i salveze piciorul. Vesic a rasuflat usurat: motanul lui avea sa se faca bine. Cei doi barbati au intrat in vorba, iar Sejdinovic a inceput sa se planga de softul pe care il folosea la clinica. Vesic a privit ecranul computerului si a inteles rapid ca trebuia sa existe o modalitate mai eficienta de a administra un cabinet veterinar.

In saptamanile urmatoare, Vesic si Sevdinovic s-au intalnit regulat ca sa puna la punct un program pentru cabinet. Au inteles ca pot face ceva mai ambitios - sa creeze un soft usor de utilizat in cabinetele veterinare din intreaga lume. Un medic veterinar sarb din Statele Unite a fost entuziasmat de o versiune incipienta a programului.

“Am decis sa renuntam la slujbe si ne facem o companie”, ne-a spus Vesic.

Si asa a aparut compania lor, VetCloud. Doi ani mai tarziu, afacerea lor tocmai a atins un punct de referinta - softul pentru administrarea cabinetelor medicale a fost lansat oficial la Londra, in noiembrie, dupa ce a trecut printr-o lunga perioada de testari in Balcani si in Marea Britanie.

Vesic, 28 de ani, si Sejdinovic, 30 ani, fac parte dintre sutele de antreprenori din Balcani care au infiintat companii de IT in dorinta de a cuceri piata internationala. Si ei si investitorii care ii sustin spera sa transforme acest relativ sarac colt al Europei - care a apartinut spatiului comunist si este adesea cunoscut pentru razboaie, instabilitate si coruptie - intr-o centru tehnologic si al inovatiei.

Acest articol, care poate fi citit in continuare aici, a fost realizat in cadrul programului Bursa pentru Excelenta in Jurnalism, cu sprijinul Fundatiei Erste si a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network.