​Sony a anuntat ca serviciile online pentru consolele PlayStation sunt complet functionale, la trei zile dupa un atac informatic care s-a indreptat si catre Microsoft Xbox, scrie AFP. Atacurile au legatura cu faptul ca ambele companii permit vizionarea controversatului film The Interview, comedie despre o tentativa de asasinat a liderului nord-coreean.

Cei de la Sony au spus sambata seara ca serviciile PlayStation Store au fost restabilite, dupa ce fusesera grav perturbate de un atac informatic in ziua de Craciun. La fel s-a intamplat si cu Microsoft Xbox Store care insa a rezolvat problemele vineri, la 24 de ore dupa atacul informatic.

Atacul a fost revendicat de un grup de hackeri numit Lizard Squad care sustine ca a mai atacat serverele Sony si in trecut pentru a demonstra cat de vulnerabila este compania. Momentul ales pentru atac este unul foarte delicat si va afecta imaginea Sony fiindca noile console de jocuri sunt printre cele mai populare cadouri de Craciun si multi dintre noii posesori s-au vazut in imposibilitatea de a juca exact in prima zi dupa ce si-au primit cadourile.

Nu s-a putut gasi o legatura directa intre atacul informatic si faptul ca atat Sony, cat si Microsoft, permit vizionarea online a filmului The Interview care a suparat Coreea de Nord si este in centrul controversei legata de atacul informatic asupra Sony Pictures.

Filmul a putut fi vizionat pe internet din 24 decembtie si a fost lansat si la 300 de cinematografe din SUA.

Ambele companii vor avea probleme de imagine fiindca gamerii se vor intreba cum au putut atacuri informatice relativ simple sa destabilizeze retele online care ar trebui securizate temeinic, mai ales ca cele doua companii au putere financiara. In plus, cum s-a intamplat si in trecut, un atac informatic sever poate face ca informatii confidentiale despre milioane de useri sa ajunga pe mana infractorilor.