​Google va introduce pe aplicatia Translate posibilitatea de traducere audio in timp real pentru o serie de limbi straine, functionalitatea fiind un pas inainte fata de ce se poate face in prezent cu aplicatia. Skype a lansat in decembrie o aplicatie ce permite traducere instant intre limbile engleza si spaniola, aplicatia fiind testata de cateva mii de oameni.

Google va testa traducerea audio instantaneeFoto: Hotnews

Google Translate a avansat mult in noua ani, de la traducerile text stangace de la inceputuri, iar acum aplicatia este instalata pe mai bine de 100 de milioane de telefoane cu Android, numarul de utilizatori fiind de peste jumatate de miliard/luna, incluzand userii de PC.

Acum Google Translate are si o functie audio, "intelege" o parte din cele spuse si apoi furnizeaza o traducere text care este disponibila si audio in cateva limbi importante. Problema este ca traducerea este greoaie si foarte inexacta daca vorbitorul nu rosteste cuvintele foarte rar. Traducerea vine dupa pauze mare uneori, iar daca propozitia este mai lunga, programul nu poate tne pasul. E ca si cand doi oameni vorbesc prin aparate de emisie-receptie: discutia este fragmentata si participantii s-ar putea sa nu inteleaga totul.

Ei bine, cei de la Google au spus pentru New York Times ca Translate va primi noi functionalitati si traducerea va putea fi facuta audio in timp real. Compania nu a dat multe amanunte, insa se poate deduce ca va recunoaste automat limba vorbitorului si ca traducerea se va face mai rapid. Este foarte posibil ca aplicatia sa inceapa automat traducerea cand este deschisa, userul nefiind nevoit sa mai apese pe microfon inainte de a spune ceva. Nu se stie cand va fi disponibila functionalitatea, insa clar ca vor fi disponibile limbile cu cei mai multi vorbitori, Google estimand ca 80-90% din internet este in zece limbi importante. (Ca exemple: engleza, chineza, franceza, spaniola, germana, araba, portugheza).

Evident ca la inceput traducerea instantanee va lasa de dorit si va fi enervanta, insa soft-ul va invata si se va perfectiona cu timpul.