Google a confirmat printr-un anunt oficial cele aparute pe surse saptamana aceasta despre aplicatia Translate care primeste un "mod conversatie" ce reprezinta un prim pas catre o traducere audio instantanee a unei discutii. In plus, aplicatia permite traducerea instant a unor texte pe care utilizatorul le pozeaza cu telefonul, pentru inceput fiind disponibile cateva limbi mai importante.

In zilele urmatoare aplicatia Translate va putea fi actualizata pe Android si iOS catre o versiune mai evoluata ce va permite traducerea unor panouri, meniuri, retete sau diverse texte intr-o limba straina. Practic, userul trebuie sa faca o poza scrisului si va fi rapid tradus in engleza sau alte limbi raspandite: spaniola, franceza, germana, italiana, portugheza sau rusa.

Functionalitatea e foarte buna pentru turistii care pot decripta rapid diverse inscriptii stradale sau meniuri de restaurant. De remarcat ca o astfel de optiune era de ceva timp disponibila pe aplicatia Googles.

In plus, de acum Google face un pas catre traducerea audio instant, fiindca aplicatia poate recunoaste limba vorbitorului si conversatia devine ceva mai fluenta. Apoi, pe parcursul conversatiei aplicatia va reactiona automat cand va auzi cuvintele si nu va mai fi nevoie sa apasati microfonul de fiecare data inainte sa vorbiti. "va fi mai usor de acum sa cereti indicatii pe Rive Gauche, sa comandati bacalhau in Lisabona sau sa vorbiti in spaniola cu bunica", spun cei de la Google.

Acum Google Translate are si o functie audio, "intelege" o parte din cele spuse si apoi furnizeaza o traducere text care este disponibila si audio in cateva limbi importante. Problema este ca traducerea este greoaie si foarte inexacta daca vorbitorul nu rosteste cuvintele foarte rar. Traducerea vine dupa pauze mare uneori, iar daca propozitia este mai lunga, programul nu poate tne pasul. E ca si cand doi oameni vorbesc prin aparate de emisie-receptie: discutia este fragmentata si participantii s-ar putea sa nu inteleaga totul.

Evident ca la inceput traducerea instantanee va lasa de dorit si va fi enervanta, insa soft-ul va invata si se va perfectiona cu timpul.