Gigantul chinez de comert online Alibaba are in prezent 300 de milioane de clienti/an, insa pe termen lung vrea sa ajunga la doua miliarde, spune fondatorul Jack Ma, profesorul de engleza ajuns acum cel mai bogat om din China. Visul lui Ma este ca Alibaba sa ajunga sa vanda mai mult decat Walmart (470 miliarde dolari), scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jack Ma a spus la Forumul Economic de la Davos ca vrea sa ajunga la o baza de doua miliarde de clienti si in zece ani sa vanda mai mult decat Walmart care acum are afaceri de 470 miliarde dolari. Drumul este lung, Alibaba avand acum 300 milioane clienti si o estimare de vanzari in jurul a 13 miliarde dolari in 2015.

"Eu spun ca, daca putem ajuta o firma mica din Norvegia sa vanda in Argentina si daca argentinienii vor putea cumpara online lucruri din Elvetia, am putea construi un e-WTO", spune Ma, facand referire la World Trade Organisation, forul care stabileste regulile de comert intre state.

Profesorul Ma planuieste o platforma de e-commerce care sa permita clientilor chinezi sa cumpere produse de la companii mici din intreaga lume, prin solutii eficiente de plati si logistica.

Lucrul va fi posibil numai daca autoritatile chineze vor mai renunta la controlul strict al sistemului bancar si vor lasa liber cursul yuan-dolar si yuan-euro.

Seful Alibaba estimeaza ca vor trece cinci-opt ani pana cand guvernul chinez va fi convins sa ajusteze regulile de comert si de convertibilitate, astfel incat sa fie construita 100% platforma de e-commerce.

Alibaba a stabilit un record in septembrie, strangand 25 miliarde dolari la intrarea pe bursa de la New York. Actiunile au crescut de atunci si capitalizarea de piata a ajuns la 260 miliarde dolari, peste Facebook si Amazon.

Alibaba, este descris ca fiind un hibrid intre Amazon si eBay, iar anul trecut peste 300 de milioane de useri au cumparat de pe platformele grupului, numar echivalent cu 40% dintre internautii chinezi. In trimestrul trecut Alibaba a avut venituri de 2,54 miliarde dolari, avans de 46% fata de Q2 2013.

Cel mai mare actionar al Alibaba este Softbank din japonia care detine 34% si dupa IPO va avea 32,4%. Yahoo! are 22,4% si vrea sa vanda aproape 5%, un timp ce fondatorul Jack Ma, care detine 8,8% din actiuni, va pune la vanzare peste 12 milioane de actiuni.

Partile business-ului Alibaba

Alibaba.com - afacerea centrala, site-ul care permite companiilor din restul lumii sa gaseasca diversi producatori in China

Taobao - cel mai mare site de shopping din China

Tmall - site de shopping pentru clasa mijlocie din China

Alipay - un site de plati online

Sina Weibo - Cea mai mare retea sociala din China

Youku Tudou - Cel mai mare site de streaming video

Cainiao - operatiuni de logistica

Alibaba Pictures - productie de film

Guangzhou Evergrande - Alibaba detine jumatate din cel mai puternic club chinezesc de fotbal.