​Piata romaneasca a echipamentelor de imprimat a totalizat anul trecut 250.000 de unitati si va creste anul acesta cu 10% in valoare, a spus Simona Decuseara, directorul de vanzari si marketing Epson Romania. Compania estimeaza un business in crestere cu 10% in 2015, pe o piata unde nu doar consumatorii casnici folosesc imprimante cu jet de cerneala, ci si companiile. Epson a lansat doua modele de imprimante ce functioneaza fara a fi conectate la computer, viteza de tiparire fiind de maxim 38 pagini color/minut.

Epson L850Foto: Epson

"Inca nu avem datele pe trimestrul al patrulea, insa IDC a estimat pentru acest an o piata de 250.000 de unitati pentru intreg 2014 in piata echipamentelor de printare", spune Simona Decuseara, directorul de vanzari si marketing Epson pentru România și Bulgaria.

Piata a fost aproape egal impartita intre cele doua segmente principale: jet de cerneala si laser, o cota marginala avand matricialele. Estimarile sunt ca piata totala de imprimante va creste valoric cu 10%, de la 83 milioane dolari, in timp ce la unitati. estimarile indica peste 10.000 in plus fata de cele 250.000.

Reprezentanta Epson estimeaza ca pe segmentul inkjet compania are o cota valorica de 15%, iar ca numar de unitati, de 5%.

In 2014 compania a avut vanzari cu 10% mai mari, iar pentru 2015, Simona Decuseara estimeaxa cresteri de circa 10%.

Epson vinde echipamente ITS cu preturi de la circa 700 lei in special catre consumatorii casnici, cea mai mare parte a pietei imprimantelor cu jet de cerneala fiind formata din acesti consumatori. "Se constata o crestere a folosirii echipamentelor inkjet si pe piata de business, pentru ca exista functionalitati avansate care fac fata si in aceasta categorie de clienti si unele echipamwente inkjet tiparesc la jumatate din costurile echipamentelor laser si sunt deci potrivite si pentru firme".

Din piata totala de imprimante inkjet, consumatorii casnici reprezinta 75-80%, in timp ce firmele, 20-25%. Utilizatorii casnici tin tot mai mult imprimantele, chiar si peste trei-patru ani.

In medie, utilizatorii casnici cumpara imprimante cu jet de cerneala la aproximativ 100 de euro, dar Epson activeaza intr-un palier superior de pret: 200-300 euro, cele mai scumpe imprimante pe care le vinde compania fiind mari, industriale, folosite in fabricile de textile (costuri de peste 20.000 euro)

Epson a lansat marti modelele L850 şi L810, primele imprimante foto A4 cu sistem de recipiente de cerneală cu sase culori "stand allone" dotate cu ecran LCD. Proiectate pentru imprimarea de fotografii la costuri foarte reduse, noile imprimante foto sunt destinate pasionaților de fotografie, fotografilor profesioniști, laboratoarelor foto, agenţiilor de publicitate şi instituţiilor de învăţământ.

L810 şi L850 pot fi achiziționate la preţul maxim recomandat de 2.025 lei, respectiv 2.188 lei.

Echipamentele pot fi operate fără să fie conectate la calculator, iar prin intermediul ecranului LCD tactil de 6,9 cm sunt controlate toate funcţiile de scanare, copiere şi imprimare

Imprimantele pot tipări o fotografie cu dimensiunile de 10x15 cm în 12 secunde, iar vitezele de tipărire pe hârtie A4 sunt de până la 37 de pagini pe minut (monocrom) şi 38 de pagini pe minut (color).

Epson vinde si smartwatch-uri in cateva tari europene, insa nu sunt planuri sa fie aduse aici