​Apple a anuntat un profit net de 18 miliarde dolari in trimestrul trecut, fiind cel mai mare profit trimestrial anuntat vreodata de o companie. Rezultatul excelent i se datoreaza iPhone-ului care si-a gasit peste 74 milioane de clienti in trei luni. Tim Cook a descris rezultatele ca fiind uluitoare, adaugand ca ar fi putut fi si mai bune daca nu ar fi fost problemele cu volatilitatea unor monede nationale.

HotNews.roFoto: Hotnews

In trimestrul trecut, al treilea al anului fiscal, Apple a afisat un profit net cu 38% mai mare, pana la un record de 18 miliarde dolari. Este cel mai mare profit net trimestrial afisat vreodata de o companie, precedentul record fiind detinut de ExxonMobile care intr-un trimestru din 2012 a avut profit net de 15,9 miliarde dolari.

Rezultatele foarte bune vin pe fondul vanzarilor record de iPhone: 74,5 milioane unitati in trei luni, avans de 46% fata de ultimul trimestru din 2013. In sapte ani de vanzari ale iPhone, cel mai bun trimestru inregistrase vanzari de 50 milioane unitati, iar acel record a fost depasit cu 50%. A ajutat enorm parcursul excelent din China, dar si faptul ca au fost lansate doua versiuni cu ecran mare, lucru cerut de piata.

Veniturile au crescut cu 30%, la peste 74 miliarde dolari, singurul capitol mai putin pozitiv fiind iPad, ale carei vanzari au scazut cu 18%, la 21,4 milioane unitati. Scaderea se explica prin concurenta tot mai mare din segment, dar si prin faptul ca userii de iPad tin tabletele tot mai mult, neavand vreun motiv sa le schimbe.

Pentru trimestrul curent Apple estimeaza venituri cuprinse intre 52 si 55 miliarde dolari.